«Komptona» - Dr.Dre atmiņu plate

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaulē bagātākais reperis Dr.Dre (tāds viņš kļuva, 2014. gadā pārdodot kompānijai «Apple» Beats Electronics un Beats Music) jaunu albumu solīja jau kopš 1999. gada otrā soloieraksta «2001». Ierakstu ar nosaukumu «Detox» sākotnēji bija plānots izdot 2005. gadā, tad datums pārcelts vienu, divas, trīs reizes, savā perfekcionismā mokot gan sevi, gan klausītājus. Šonedēļ mocības beigušās, un klajā nācis pavisam citāds albums nekā daudzus gadus solīts - dzimtās Komptonas iedvesmots darbs ar nosaukumu «Compton».

Dr. Dre «Compton»

(Apple)

9/12

Kā radošais impulss šim albumam kalpoja režisora Gerija Greja (F. Gary Gray) filma «Straight Outta Compton», kas stāsta par Komptonas vēsturi un hiphopa apvienību - gangsterrepa (gangsta rap) aizsācējiem (kā pirmais gangsterrepa pārstāvis gan tiek uzskatīts Schoolly D) «N.W.A.» (Niggaz Wit Attitudes), kurā, tolaik būdams jauns, aktīvi darbojās arī Dre, īstajā vārdā Andrē Romels Jangs. Būtībā «Compton» kalpo kā skaņu celiņš šai filmai, kura uz lielajiem ekrāniem nonāks jau 15. augustā.

Albuma intro tv aizkadra balss apraksta Komptonas vēsturi. Pēc 2. pasaules kara šo Losandželosas priekšpilsētu galvenokārt apdzīvoja baltie amerikāņi, taču piecdesmitajos un sešdesmitajos gados no netālu esošā Losandželosas melnādaino geto labākas dzīves meklējumos turp pārcēlās afroamerikāņu vidusslānis.

Kompotona uz brīdi kļuva par «melno Amerikas sapni»

(«The Black American Dream»), procentuāli melno amerikāņu populācija no 100 000 iedzīvotāju skaita sasniedza pat 80%. Taču diemžēl astoņdesmitajos šis sapnis pārvērtās par murgu - Kompotna kļuva arvien kriminālāka un bīstamāka, kļūstot par geto paplašinājumu.

Šobrīd Komptonu galvenokārt apdzīvo latīņamerikāņi, ne velti pilsētas lepnums - jaunais repa spīdeklis Kendriks Lamārs (Kendrick Lamar) deklamē: «Compton, Compton, ain't no city quite like mine» («Komptona - vairs nav tā pilsēta, ko atceros»).

Tieši šādos apstākļos arī auga Dre un viņa jaunākais brālis (gājis bojā kautiņā uz ielas), un tieši tādēļ izveidojās «N.W.A.», kas gangsterrepu iecēla saulītē.

Un tieši par šo laiku jaunajā platē, kas būšot pēdējā, reflektē Dre, muzikāli vairāk akcentējot deviņdesmito gadu sākumā radīto g-funk (melodisks hiphops, kas balstās uz sintezatora akordiem un lēna bīta) stilu, ne tik daudz agresīvu gangsterrepu.

Foto: Publicitātes foto

Fakts, ka ieraksts tapis īsā laika posmā, pieskaņojot to filmas iznākšanai, atraisījis Dre rokas, un viņš nav centies noslīpēt visu līdz pēdējam sīkumam, ieslīgstot nebeidzamos detaļu slīpēšanas darbos. Ieraksts elpo, tas ir konceptuāls, un, lai arī neatbilst 2015. gada hiphopa aktualitātēm, tas ir cienījams noslēgums Dre karjerai mūzikā kā solomāksliniekam.

Ko gan lai vēl šis 50 gadu vecais teju miljardieris vēl pierāda? Par ko lai repo?

Piemēram, par savu milzīgo bagātību?

«I just bought California, Them other states ain't far behind it either» («Es tikko nopirku Kaliforniju, arī pārējie štati nav tālu aiz muguras») - viņš repo albuma pirmās dziesmas «Talk About It» 2. pantā. Pirmo pantu un piedziedājumu atvēlot jaunajiem - mazpazīstamiem reperiem King Mez un Justus.

Tradicionāli visas plates garumā Dre deklamē diezgan maz, iespēju izcelties atvēlot citiem. Viens no kungiem, kurš mirdz šajā platē, protams, ir Kendriks Lamārs - viņš dzirdams trīs dziesmās. Ierakstā piedalās arī seno dienu čoms Snūps (Snoop Dogg), «N.W.A.» biedrs «Ice Cube», kurš savulaik pirmais pameta grupu, un pievērsās solo, dzirdams arī Eminems, Xzibit, The Game, soula dīva Džila Skota u.c.

Agrīnie gadi Komptonā, kad Dre, apsēsts ar mūziku, spēlēja klubos plates un ar kaimiņu čomu Easy E (1995. gadā viņš nomira ar AIDS) kala «N.W.A.» nākotnes plānus, aprakstīti «smooth rap» manierē aranžētajā dziesmā «It's All on Me». Dziesmā pieminēts arī Snūps, ar kuru Dre saista draudzība daudzu gadu garumā, un repa moguls Šug Naits (Suge Knight), kurš Dre un visā deviņdesmito gadu hiphopa dzīvē ienesa īstenu gangstera estētiku - skaldi un valdi principu. Tieši par to arī dziesmā «Darkside / Gone».

Silto basu un dzīvo sintezatoru partijas, starp citu, iespēlējis superproducenta Naila Rodžersa disko grupas «Chic» basista un līdzproducenta Bernāra Edvardsa (Bernard Edwards) dēls «Focus» (Bernard Edwards, Jr).

Interesanti, ka vienā no dziesmām («Animals») bungas programmējis krievu bītmeikers Dmitrijs Semjonovs aka BMB SpaceKid. Turklāt turpat arī viens no leģendārā dueta «Gang Starr» - DJ Premiere.

Kopumā šis ieraksts ir tik daudzslāņains gan saturiski, gan muzikāli, ka tajā nepieciešams nopietni iedziļināties. Ja to paveic, tad atsedzas vesels laikmets - laikmets hiphopā, kurā viens no svarīgākajiem reperiem un producentiem ir Dr.Dre. Bez viņa nebūtu Eminema, nebūtu 50Cent, Snoop Dogg...

Tā runā leģenda!

Izdošanas datums - 17.08.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu