Hiphopa «melnās panteras»* - «Public Enemy» turpina

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

55 gadus vecais reperis Čaks Dī (Chuck D) un 56 gadus vecais ekscentriķis Flavor Flav «hiphopa spēlē» darbojas jau no astoņdesmito gadu sākuma, kad hiphops tikai sāka savu ceļu pretī top40. Politiski uzlādētie reperi, kuri savu vēstījumu sludināja ar «Public Enemy» vārdu, drīz tika dēvēti par repa «melnajām panterām» - viņu teksti bija asi, provokatīvi un izteikti afrocentriski. Šodien, kad ASV atkal uzjundījušies tā dēvētie rasu nemieri (Fērgusona, Baltimora u.c.), «Public Enemy» laiž klajā savu trīspadsmito plati «Man Plans God Laughs».

Public Enemy «Man Plans God Laughs»

(RCS Music)

7/12

«50 Cent - tas jau tāds oldskūls,» reizēm var dzirdēt runājam jaunākas paaudzes cilvēkus. Viss plūst un mainās tik strauji, ka tiešām notikumi, kas šķietami risinājušies pavisam nesen, jau kļuvuši par klasiku - vēsturi. Hiphopa kontekstā nule klajā laistā filma «Straight Outta Compton» par gangestrrepa apvienību «N.W.A.» astoņdesmitajos gados ir tam spilgts apliecinājums.

Hiphops sāk apzināt un izvērtēt savas saknes

, un, pateicoties šai filmai, par «N.W.A.» uzzinās arī tie, kuriem 50 Cent un Ja Rule pirms tam likās īstenie hiphopa klasiķi.

Tomēr vēl lielāks oldskūls par «N.W.A.», kas pārstāvēja ASV Rietumkrastu, ir Austrumkrasta - Longailendas, Ņujorkas apvienība «Public Enemy». Grupas pirmsākumi meklējami astoņdesmito gadu sākumā, bet savu lielāko popularitāti grupa sasniedza astoņdesmito beigās, kad MTV rotācijā nokļuva afroamerikāņu tiesību manifests «Fight the Power», kas izmantots arī Spaika Lī filmā «Do the Right Thing».

Vispār pirmie desmit gadi hiphopa mūzikā cieši saistīti ar Ņujorku, viss būtiskais centrējās tieši šajā metropolē - Grandmaster Flash, Run–D.M.C., «Beastie Boys»... starp citu visi šie minētie, arī «Public Enemy», jau uzņemti Rokenrola Slavas zālē. Tieši, iesildot «Beastie Boys», 1987. gadā par «Public Enemy» uzzināja plašāka publika.

Deviņdesmito gadu sākumā «Public Enemy» bija vieni no retajiem, kas nepārdevās mūzikas industrijas haizivīm (ja neskaita Flavor Flav izdarības TV šovos), neļāvās komercializēt savu skanējumu, pretēji «N.W.A.» līderim Dr.Dre, kurš radīja maigāku «g-funk» skanējumu un no gangstera padarīja sevi un daudzus melnādainos par stereotipiskiem repa dolārdžekiem.

Tiesa, «Public Enemy» iebrauca citā grāvī, kad grupas «preses cilvēks» un daļēji arī reperis un menedžeris Professor Griff (viņš tagad ir atgriezies grupā) izcēlās ar antisemītiskiem izteicieniem. Tas bija beigu sākums. Vēlāk kad 1994. gadā pēc avārijas nopietni savainojās grupas dīdžejs Terminator X, un nolēma pamest mūziku, «Public Enemy» pavisam pārstāja rezonēt.

Arī 2015. gadā «Public Enemy» jaunais albums, ja tā godīgi, nerezonē. Komerciāli tam ir ļoti pieticīgi rezultāti.

Public Enemy «Man Plans God Laughs»
Public Enemy «Man Plans God Laughs» Foto: Publicitātes foto

Grupas neapšaubāmais līderis Čaks Dī to labi saprot, ne velti albums ir tikai 27 minūtes garš.

«Mūsu cienījamajā vecumā jārepo lakoniski un koncentrēti,»

viņš ir pārliecināts.

«Public Enemy» turpina repot «vecās skolas» manierē - skaldošā, primitīvā veidā, saglabājot savu stilu, bet vienlaicīgi uzsūcot idejas no šobrīd aktuāliem jaunajiem reperiem. Čaks Dī intervijās minējis trīs māksliniekus, kas viņu iedvesmo - Kanje Vests (īpaši albums «Yeezus»), Kendriks Lamārs un «Run the Jewels».

Muzikāli ieraksts dreifē kaut kur pa vidu starp klasiskajiem grupas ierakstiem un kaut ko mūsdienīgāku. Par skanējumu atbildīgs ilggadējais grupas skaņas arhitekts Gary G-Wiz jeb īstajā vārdā Gerijs Rinaldo. Būtībā rezultātā sanācis ne šis, ne tas. Arī «The Rolling Stones» dziesmas «Honky Tonk Women» pārstrādāta versija «Honky Talk Rules» vairāk izklausās pēc Everlast sentimenta, nevis iedvesmojoša politiska repa.

Lai arī «Public Enemy» savu asumu ir zaudējuši, viņi ir dzīvie klasiķi, kas spītīgi turpina savu revolūciju, turpina ienīst sistēmu, valdību un arī mūzikas industriju. Iespējams, ja tik aktīvi viņi savās dziesmās nerunātu par melnādaino cilvēktiesībām ASV un citviet, tad ASV prezidenta amatā pirms septiņiem gadiem netiktu ievēlēts vis Baraks Obama, bet kāds republikāņu sprukstiņš, kuram nebūtu sirdsapziņas pārmetumu iedzīt pāris melnos sava rančo plantācijā mazliet pavergot...

Gaidām mākslas filmu arī par šo hiphopa smagsvaru! Ak, jā, Čaks Dī vienīgi nav pasaulē bagātākais reperis...

Izdošanas datums - 16.07.2015.

* «Melnās panteras partija» - Malkolma X iedvesmota afroamerikāņu nacionālistiska organizācija, kas dibināta 1966. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu