The Chemical Brothers «Born in the Echoes»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar nelielu nokavēšanos ielūkojamies jaunākajā britu dzīvās elektroniskās mūzikas klasiķu «The Chemical Brothers» albumā «Born in the Echoes». Pārsteigumu tajā maz, bet atkalredzešanās ar Tomu Roulendu (Tom Rowland) un Edu Saimonsu (Ed Simons) mūsdienu «dīdžeju-slavenību» laikmetā ir patīkama.

The Chemical Brothers «Born in the Echoes»

(Virgin EMI/Universal)

9/12

Jau 45 gadu slieksni sasniegušie elektroniķi, kuri «spridzināja» deju zālēs deviņdesmitajos gados kopā ar «Underworld», «Leftfield» «Daft Punk» un «Prodigy», pēdējo studijas plati «Further» izdeva pirms pieciem gadiem. Pa vidu 2011. gadā izdots filmas «Hanna» skaņu celiņš un 2012. gadā izdota koncertfilma «Don't Think», kuru paši vīri dēvē par tādu kā restrospektīvu atskatu uz dueta divdesmit gadus ilgo darbību. Lai arī Simonss pēdējos gados ir nodevies akadēmiskajai karjerai (viņš neatklāj detaļas), tas nav liedzis viņam un Roulendam lēnām «ķīmiķot» jaunus bītus. Jaunais albums tapis veselus trīs gadus.

«The Chemical Brothers» pēdējos gados vairāk darbojas no pagrīdes pozīcijām. Abu šo vīru vārdi nav atrodami starp desmit labāk atalgotajiem dīdžejiem pasaulē, viņu beidzamie singli nav bijuši pārāk veiksmīgi top40 formāta grāvēji, jo šo desmit, piecpadsmit gadu laikā būtiski ir mainījusies elektroniskās deju mūzikas scēna kā tāda. Tā dēvētais EDM (electronic dance music) savus ložņājošos staipekņus ir iesakņojis gan deju mūziku, gan hiphopā un R&B, muzikāli dominējot un uzspiežot savus noteikumus.

«Skrillex», «Avicii», «Tiesto» u.c. dīdžeji iecēluši klubu mūziku citā līmenī, paši kļūstot teju par rokzvaigznēm. Savulaik dīdžeja misija bija izglītot, iepazīstināt ar jaunu mūziku, to popularizēt, taču šodien viss ir mainījies par labu lāzeršovam, karuseļiem, apžilbinošiem efektiem, un grandiozām skatuvēm.

«The Chemical Brothers», kas savulaik sākuši, kopēdami «Public Enemy» bītus, atteikušies mainīties līdzi laikam, un palikuši uzticīgi savam rokrakstam.

Kas no vienas puses ir jauki (patīkama atkalredzēšanās ar labi zināmo), taču no otras - tā ir vilšanās. Atkal tā pati formula ar pieaicinātiem viesvokālistiem. Otrais singls «Go» ar reperi Q-Tip vispār šķiet kā deja vu - kaut kas līdzīgs jau dzirdēts dziesmā «Galvanize» (no plates «Push The Button»).

The Chemical Brothers «Born in the Echoes»
The Chemical Brothers «Born in the Echoes» Foto: Publicitātes foto

Vēl viena labā ziņa ir tā, ka grupa turpina mūs priecēt ar izciliem klipiem. Ļoti labs ir minētās dziesmas «Go» video (režisors Mišels Gondrī (Michel Gondry)), un baisi spocīgs ir arī albuma ievadošais «Sometimes I Feel So Deserted» (skat. video), kuru režisējis Ninjans Dofs (Ninian Doff). Stāsts par kādu kiborgsievieti, kurai pakaļ dzenas bruņoti vīri busiņā. Noskaties!

Jaunajā platē piedalās «ledus karaliene» Anija Klārka (Annie Clark) jeb «St. Vincent», kas savulaik muzicējusi ar daudzgalvaino Teksasas orķestri «The Polyphonic Spree», un šovasar uzstājās «Positivus», «Grammy» laureāts Beks (Beck), velsiešu dziesminiece Keta Lebona (Cate Le Bon) un Ali Lovs (Ali Love).

Interesanta detaļa. Dziesmā «I'll See You There» semplēts kanādiešu dzejnieks Bils Bisets (Bill Bissett, 76), kurš par nākotni fantazēja un performēja visnotaļ psihedēliskā veidā.

«The future? I’ll see you there!», «The future? I’ll see you there!», «The future? I’ll see you there!», «The future? I’ll see you there!»... un bīts!

2008. gadā «The Chemical Brothers» uzstājās Rīgā.

Izdošanas datums - 17.07.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu