CD: Beach House «Depression Cherry»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Divi muzikāli domubiedri no Baltimoras - franču izcelsmes dziedātāja Viktorija Legrāna (Victoria Legrand, 34) un ģitārists Aleks Skalijs (Alex Scally, 33) kopā (viņi nav romantisks pāris) kā «Beach House» rada un muzicē jau ilgāk nekā desmit gadus un šajā laikā nav izdevuši nevienu vāju ierakstu. Arī jaunākais dueta studijas veikums «Depression Cherry» nav izņēmums. Tas ir vienkārši brīnišķīgs!

Beach House «Depression Cherry»

(SupPop)

10/12

Kad Viktorija un Alekss noslēdza iepriekšējā albuma «Bloom» koncertturneju, kurā grupai uz skatuves bija pievienojies arī bundzinieks, lai vareno, plaši skanošo albuma materiālu cienīgi atskaņotu koncertos, Viktorija jutās iztukšota. Starp citu, arī pirms «Bloom» izdošanas «Beach House» 2011. gadā «Positivus» festivālā uzstājās trijatā. Taču, kā intervijās stāsta, Legrāna, skaļās bungas uz skatuves visu kopējo grupas skanējumu padarīja trokšņaināku un ne tik izjustu. «Dziesmas vairs neizklausījās tik niansēti kā gribētos,» viņa teica.

Pēc vairāku mēnešu pauzes mūza tomēr atgriezās, un savā mēģinājumu telpā, kas atrodas savulaik industriālajā Baltimoras daļā, Felspointā, Aleks un Viktorija atsāka «transa nodarbības». Tieši tā viņi abi dēvē savu radošo procesu. Pa apli vairākas stundas tiek spēlēts kāds motīvs un uzmanīgi attīstīts un slīpēts.

Rezultātā kopā ar albuma līdzproducentu Krisu Kodiju (Chris Coady), kas pielicis pirkstu arī diviem iepriekšējiem albumiem («Bloom» un «Teen Dream»), 2014. gada ziemā sācies jaunā, pēc skaita piektā studijas darba ieraksts.

Mūziķi atteikušies no masīvās skaņas, kas raksturīga «Bloom», tā vietā dodot priekšroku tādam skanējumam, kāds dzirdams pašos dueta pirmsākumos. Sintezatori, ērģeles skan mazliet sausāk, ģitāra arīdzan ir asāka, protams, pavisam nenovirzoties no savulaik astoņdesmitajos gados sāktās «Cocteau Twins» ģitāras faķīra Robina Gatrija (Robin Guthrie) kultivētās spēles manieres. Arī Viktorija šajā ierakstā tik bieži vairs nedzied zemajā reģistrā, kas radīja asociācijas ar Niko un Marianu Feitfulu, bet izpaužas «pa augšām». Tas

brīžiem rada asociācijas ar Džūliju Krūzu (Julee Cruise), kura 90. gadu sākumā ieskaņoja Deivida Linča seriāla «Tvinpīka» dziesmas.
Beach House «Depression Cherry»
Beach House «Depression Cherry» Foto: Publicitātes foto

Vienā no dziesmām («PPP») Viktorija izjusti deklamē, gluži kā tādā franču kino (viņa taču ir dzimusi Parīzē un tur dzīvoja pirmos piecus dzīves gadus), «Sparks» ievadā dzirdams sampls - fragments, kas ierakstīts diktofonā kādā grupas mēģinājumā, savukārt plates noslēdzošajā dziesmā «Days of Candy» dzirdams 24 balsu koris (pieaicināti astoņi dziedātāji no Hetisburgas).

Vispār grūti izcelt kādu vienu skaņdarbu (varbūt vienīgi ievadošo «Levitation»). Viss albums kopumā lieliski turas kopā.

Iesaku no sirds!

Izdošanas datums - 28.08.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu