Džūlija Holtere vēlas mums kaut ko izstāstīt

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Popmūzika, kas uzbūvēta uz avangarda pamatiem. Tā varētu raksturot Losandželosas iemītnieces, mūziķes un dziesmu stāstnieces Džūlijas Holteres (Julia Holter) mūziku. Par Holteres jauno ierakstu «Have You In My Wilderness» mūzikas kritiķi ir stāvā sajūsmā. Kāpēc?

Julia Holter «Have You In My Wilderness»

(Domino)

10/12

Pirms atbildu uz šo jautājumu, atgādināšu, ka gandrīz pirms diviem gadiem Holtere ar grupu uzstājās Rīgā, kultūras pilī «Ziemeļblāzma», demonstrējot savas lieliskās vokālās dotības (absolvējusi Kalifornijas Mākslas institūtu (saīsināti saukto CalArts) kompozīcijas klasē, apgūstot arī elektroniskās mūzikas vēsturi), muzikāli dreifējot no liriskām, kristālsmalkām vokālām tēmām līdz psihedēliskam simfoniskam frīdžezam (skat. foto no koncerta).

Toreiz aktuāls bija studijas darbs ar nosaukumu «Loud City Song», kura tapšanā Holtere smēlās iedvesmu 1958. gada mūziklā «Žizī» (kā arī 1944. gada franču rakstnieces Koletes romānā, kas šo mūziklu iedvesmoja).

Arī visi iepriekšējie Holteres albumi balstījās uz stāsta bāzes. «Tragedy» (Leaving Records) - uz sengrieķu mītiem, daļēji arī 2012. gada «Ekstasis» (skat. TVNET recenziju).

Jaunais ieraksts nav tik konceptuāls. Tā pamatā vairāki īsi stāstiņi, katrs ar savu vēsturi (ir arī pirms vairākiem gadiem tapušas dziesmas - «Betsy on the Roof» ierakstīta jau 2010. gadā). Piemēram, dziesmā «How Long?» minētā Sallija ir tēls (Sallija Boulza) no angļu rakstnieka Kristofera Išervuda (Christopher Isherwood) darba «Atvadas no Berlīnes» («Goodbye to Berlin»). ««Lucette (Stranded on the Island)» pamatā ir stāsts, arī «Vasquez» iedvesmojusi leģenda, bet dziesmā «Betsy On The Roof» Betsijas tēls ir izdomāts pilnīgi no zila gaisa. Es nezinu, kas tā Betsija tāda ir, viņa iznāca no manas zemapziņas,» skaidro 30 gadus vecā mūziķe.

«Have You In My Wilderness»
«Have You In My Wilderness» Foto: Publicitātes foto

Muzikāli Holtere spērusi vēl platāku soli pretī popmūzikai, iekļaujot albumā vismaz divus singlus, kuri droši varētu skanēt arī Radio SWH ēterā. Ievadošais «Feel You» balstās uz džezīga kontrabasa motīva un klavesīna akordiem (ne velti Holteres mūziku mēdz dēvēt arī par baroka popu), kuram pa virsu kā tāda lakstīgala dzied Holtere. Brīžiem dziedātāja arī deklamē atsevišķas teksta rindas, uzsverot vārda nozīmi viņas mūzikā. Pateicoties producentam Koulam Grīfam Nīlam (Cole M. Greif-Neill), kas iedrošinājis kopējā miksā izcelt Holteres balsi, nevis to apslēpt zem bagātīgā aranžējuma, īpaši izceļas Holteres dzidrais vokāls.

Otrs singls «She Calls Me Home» ar lēnu stampājošo ritmu arīdzan balstās uz klavesīna. Tajā iestrādāts viens no psihedēliskākajiem saksofona solo, kāds pēdējā laikā popmūzikā dzirdēts.

Izsmalcināts ieraksts, ko radījusi mūziku mīloša, mūziku izprotoša personība. Personība, kas turklāt vēlas arī mums kaut ko izstāstīt.

Izdošanas datums - 25.09.2015.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu