Suede «Night Thoughts»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz visās recenzijās par šīs deviņdesmito gadu britu supergrupas jauno albumu pieminēts Deivida Bovija vārds. Arī es lieku reizi atkārtošos, piebilstot, ka tiešām «Suede» un Boviju saista ne tikai tas, ka grupa ir ļoti ietekmējusies no Bovija septiņdesmito gadu glemroka, bet līdzīgs ir arī abu mākslinieku radošo izpausmju kalendārs.

Suede «Night Thoughts»

(Rhino)

8/12

Proti, kad «Suede» 2013. gadā atgriezās pie klausītājiem ar albumu «Bloodsports», kas bija pirmais kopš 2002. gada «A New Morning», to aizēnoja Bovija atgriešanās plate «The Next Day» (arī izdota pēc padsmit gadu klusēšanas). Tas pats noticis arī šogad - jauns albums klajā nāk gan «Suede», gan arī Bovijam. Turklāt šoreiz «Suede» albuma iznākšanas faktu aizēno arī lielmeistara nāve. Visi mūzikas topi ir pilni ar Bovija dažādu laiku ierakstiem...

Vai kāds maz vispār atceras «Suede»? Paši vīri, tai skaitā līderis Brets Andersons (48), atzīst, ka koncertos pirmajās rindās ir divdesmitgadnieki, tad seko tukšums, un pašās zāles beigās stāv viņu vienaudži, kuri deviņdesmito sākumā uzauguši ar fantastiskajiem «Suede» (1993) un «Dog Man Star» (1994) albumiem. «Mums iztrūkst trīsdesmitgadnieku paaudzes,» viņš saka. Taisnība, jo kopš ne tik veiksmīgā 2002. gada albuma «A New Morning» un ne tik spilgtajiem Andersona solo albumiem grupa nav spējusi iekarot jaunu klausītāju sirdis.

Visdrīzāk jaunu klausītāju grupa neiegūs arī ar šo plati. «Night Thoughts» muzikāli turpina to pašu muzikālo kursu, kāds bija atgriešanās platē «Bloodsports», un noteikti nesagādās vilšanos grupas lojālākajiem faniem no deviņdesmitajiem. Arī mani uzrunāja šis ieraksts.

«Nakts domas vai pārdomas» ir pieredzējušu vīru skats pašiem uz sevi, reakcija uz faktu, ka jaunāks nekļūst neviens...

Agrāk Andersons apdziedāja romantiskas attiecības, turpretī tagad viņa fokuss ir ģimene, viņa attiecības ar tēvu, caur kurām viņš reflektē pats par savu tēva lomu. Laiks, kad viņš ar atpogātu kreklu kopā ar dziesmu līdzautoru, ģitāristu Bernardu Batleru bija katras otrās britu pusaudzes plakātzēns, ir sen pagājis.

Britpopa androgīnais supertandēms Brets un Bernards deviņdesmitajos
Britpopa androgīnais supertandēms Brets un Bernards deviņdesmitajos Foto: Publicitātes foto

Arī šo (tāpat kā iepriekšējo) ierakstu producējis skaņu vīrs Eds Balers (Ed Buller), kas savulaik ierakstīja arī pirmos trīs grupas albumus, līdz ar to skanējums ir identisks «Bloodsports». Savukārt atsevišķa singla videoklipa vietā grupa izvēlējusies radīt veselu mākslas filmu, ko uzticēja NME fotogrāfam Rodžeram Sardžentam, kurš caur «Suede» mūziku reflektēja pats par savām attiecībām ar tuviniekiem. Filmas sižeta pamatā tēva pašnāvība un notikumi, kas risinājušies pirms tam.

Night Thoughts
Night Thoughts Foto: Publicitātes foto

Labākās dziesmas izkārtotas plates sākumā, īpaši labskanīgs ir pirmais singls «Outsiders». Lielisks ir arī «No Tomorrow».

Par «Suede» nav kauns.

Atgādināšu, ka 2002. gada vasarā grupas sniedza koncertu tepat Jūrmalas pludmalē.

Izdošanas datums - 22.01.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu