Psihedēliķi «Animal Collective» vēlas būt «Tehno Ramones»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Baltimoras eksperimentālā popfolka grupa «Animal Collective» no kvarteta atkal kļuvusi par trijotni un februāra vidū laidusi klajā nu jau savu desmito studijas albumu «Painting With», kurā galvenais izaicinājums radošajā jomā - sacerēt īsas, kompaktas dziesmas un lieki neizplūst padsmit minūšu garos psihedēliskos eposos.

Animal Collective «Painting With» (Domino)

9/12

Jaunais albums seko 2012. gada platei «Centipede Hz», kurā toreiz grupai bija atkal pievienojies viens no «zvēriem», kas nebija dzirdams lieliskajā, gaisīgi ambientajā ierakstā «Merriweather Post Pavilion» - Džošs Dibs (Deakin (Josh Dibb)). Šoreiz Dibs atkal nolēmis pastāvēt malā (viņš nopietni strādā pats ar savu solomateriālu), ļaujot trijotnei Noa Lenoksam (Noah Lennox), Eivijam Teiram (Avey Tare), īstajā vārdā Deividam Palmeram, un Geologist (Brian Weitz) savā starpā krustot radošo ideju šķēpus.

Šī ir garākā pauze, kas grupai bijusi starp diviem albumiem visā kolektīva pastāvēšanas vēsturē. Tas skaidrojams ar pēdējās plates «Centipede Hz» veicināšanas turneju, kas paņēma daudz spēka un enerģijas. Pēc tās vīri nolēma pievērsties katrs saviem radošajiem izaicinājumiem. Eivijs izveidoja jaunu projektu «Avey Tare's Slasher Flicks», Geologist kļuva par tēvu meitiņai, un veltīja savu uzmanību ģimenei, bet Noa, kas pazīstams arī ar skatuves pseidonīmu Panda Bear, 2015. gadā laida klajā savu piekto soloalbumu «Panda Bear Meets the Grim Reaper» (skat. recenziju).

Tā kā Noa jau desmit gadus mitinās Lisabonā kopā ar sievu Fernandu Pereiru un diviem bērniem, mūziķi ar savām idejām sākotnēji apmainījās pa e-pastu, līdzīgi kā radot «Merriweather Post Pavilion» plati.

Viss sākās 2014. vasarā ar skaidras vīzijas noformulēšanu, proti, kļūt par «tehno Ramones» - ierakstīt īsas, kompaktas dziesmas, bez liekām reverb efekta izmantošanām.

«Painting With»
«Painting With» Foto: Publicitātes foto

Pavisam gan iztikt bez šī efekta, kas skaņas gleznas kontūras padara nekonkrētākas, vīriem nav izdevies. Dziesmas gan ir īsas - robežās no 2 līdz 4 minūtēm.

Pirmie kopīgie mēģinājumi un ieraksti notikuši 2015. gada maijā Ešvilā, Ziemeļkarolīnā un «EastWest Studios» Holivudā, kur 1966. gadā ierakstīts ģeniālais «The Beach Boys» albums «Pet Sounds». Esot studijā, mūziķi izmantoja tur uz vietas esošos instrumentus, daudzi no kuriem ir vēsturiski. «Ar šo savulaik ierakstīts skaņu celiņš filmai «Planet Of The Apes»,» viņiem teikuši studijas tehniskie darbinieki un ļāvuši «Animal Collective» izmantot visu studijā pieejamo arsenālu.

Rezultāts ir krāsains, grupai netipiski popsīgs, kustīgs, pat dejisks.

Lieliski divbalsīgi sadziedas abi solisti - Eivijs un Noa, radot psihedēlisku 21. gadsimta «The Beach Boys» karikatūru. Spilgts piemērs ir ievadošais skaņdarbs «FloriDada» (skat. video), kurā vīri mazliet pasmejas par Floridas publiku un kultūras vērtībām. Eivija dziesma «Golden Gal» tapusi, ietekmējies no viņa sarunām ar draudzeni par sieviešu tiesībām, to spēku, vājumu. «Vertical» savukārt apcer mūsu nemitīgo raušanos uz augšu... pretī Saulei.

Kā viesmūziķi ierakstā piedalās viens no leģendārās grupas «The Velvet Underground» līderiem Džons Keils, kurš iečīgājis drounīgu motīvu dziesmā «Hocus Pocus», un amerikāņu saksofonists Kolins Stetsons (Colin Stetson), kurš šogad viesojās Latvijā, Durbē.

Ne visas dziesmas ir tik lipīgas un popsīgas kā minētā «FloriDada vai «Spilling Guts», taču tas arī nav vajadzīgs. Tas taču ir «Animal Collective» albums!

Rekomendēju!

Izdošanas datums - 19.02.2016.


KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu