The 1975 «I like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Tā ir talantu šova «X Factor» producenta Saimona Kauela indie versija,» pirms trim gadiem par Ziemeļrietumanglijas grupas «The 1975» debijas albumu rakstīja izdevums «Independent». Šogad mūzikas kritiķi jau dzied citu dziesmu. Grupas otrais studijas veikums ar garo nosaukumu «I like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of» ne tikai iekarojis topa 1. vietu abpus okeānam, bet arī saņēmis gana atzinīgus vārdus no mūzikas ekspertiem. Un ir par ko!

The 1975 «I like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of»

(Interscope)

10/12

«The 1975» tā īsti neiederas pierastajā britroka ainavā. Šie Vilmslovas (Češīra) pilsētas puiši neseko nedz britpopa nostalģijai, nedz garāžroka vai postpanka strāvām, viņu skanējums drīzāk rada asociācijas ar astoņdesmito gadu popmūziku, kad modē bija fanka ģitāras (INXS, Bovijs), bungmašīnas un sintezatori.

Protams, astoņdesmitie ir modē arī šobrīd, taču veids, kā par šo krāsaino gadu desmitu reflektē «The 1975», ir svaigs un nedzirdēts.

Grupas lielākais magnēts, protams, ir 26 gadus vecais solists Mets Hīlijs (Matthew Healy), kura foto šobrīd rotā ļoti, ļoti daudzu pusauga meiteņu guļamistabas sienas. Pēc uzstāšanās «Positivus» festivālā 2014. gadā - noteikti arī Latvijā. Tik harismātiska un atšķirīga no visa rokzvaigzne britu mūzikā nav bijusi ļoti sen. Jaunekļa lokainie tumšie mati, šķietami vienaldzīgais skatiens, bītņika Viljamsa Borouza (William Burroughs) tetovējumi (arī grupas nosaukums aizgūts no bītņiku rakstnieka Džeka Keruaka) un atpogātais krekls raisa asociācijas ar 80. gadu INXS solistu Maiklu Hačensu vai pat Prinsu (Prince).

Pats Hīlijs, kas ir divu pazīstamu britu aktieru - Tima Hīlija (Tim Healy) un Denīses Velšas (Denise Welch) dēls, apzinās to, ka patīk meitenēm, un no tā nebēg. Tieši pretēji - viņš uzsver, ka dievina sievietes un ka sievietēm viņa dzīvē ir īpaši liela nozīme.

I like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of
I like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of Foto: Publicitātes foto

Par «savām sievietēm» viņš dzied arī jaunajā albumā. Emocionāla, akustiska dziesma «She Lays Down» veltīta viņa mātei, kura pēc viņa laišanas pasaulē piedzīvoja smagu depresiju (alkohols, antidepresanti, pašnāvības mēģinājums) un naktīs gulējusi uz zemes pie mazā Meta šūpulīša, un centusies sakārtot savas juceklīgās domas...

Savukārt «She's American» gandrīz droši ir par amerikāņu popmūzikas superzvaigzni Teilori Sviftu, ar kuru Hīlijam bija īss romāniņš.

Citās dziesmās Hīlijs dzied par Dieva trūkumu, par savu aizraušanos ar narkotikām un alkoholu, kad vēlējies līdzināties saviem bītņiku varoņiem - rakstniekiem, par mirušo vecmāmiņu, slavenībām un daudz ko citu.

Muzikāli ieraksts izaicina ar to, ka ir 75 minūtes garš. Albuma vidū grupa nolemj klausītāju ievest meditatīvā, ambientā «Sigur Ros», Braiena Īno noskaņu pasaulē, taču tad pārsteidz ar kādu R&B balādi, kurā dzied gospeļmūzikas koris, līdz atgriežas pie enerģiskiem fanka ģitārrifiem.

Pagaidām viens no labākajiem un mūsdienīgākajiem 2016. gada ierakstiem!

Izdošanas datums - 26.02.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu