Radiohead «A Moon Shaped Pool»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pieci Oksfordas studenti, kas astoņdesmito gadu vidū satikās skolā un nodibināja rokgrupu «On a Friday» (vēlāk ierakstu kompānijas uzstādījuma dēļ mainot nosaukumu uz «Radiohead»*), 2016. gadā - jau trīsdesmit gadus pēc pirmajiem mēģinājumiem - nemainīgā sastāvā laiduši klajā savu devīto studijas plati «A Moon Shaped Pool». Kā allaž, muzikālo un saturisko slāņu ierakstā ir tika daudz, ka ar vienu noklausīšanās reizi ir par maz, bet ja īsumā - tad pirmais iespaids ir ļoti labs!

Radiohead «A Moon Shaped Pool»

(XL Recordings)

10/12

Grupai jau sen ir roka klasiķu statuss, un, virspusēji skatoties, varētu likties, ka nekas vairs šiem vīriem, kas lēnām tuvojas 50 gadu slieksnim, nav jāpierāda, taču katrs grupas izdotais ieraksts vēl aizvien mūzikas pasaulē tiek uztverts kā notikums ar lielo burtu. Un arī šoreiz grupa bija atradusi veidu, kā mūs pārsteigt, dažas dienas pirms albuma izdošanas pazūdot no interneta, dzēšot visus ierakstus sociālajos tīklos un «izslēdzot» grupas mājas lapu.

www.radiohead.com/deadairspace

Albums «A Moon Shaped Pool» seko 2011. gada platei «The King of Limbs» (skat. resursus), un tā ieraksts veikts Dienvidfrancijā, pārveidotā 19. gadsimta muižā «La Fabrique» (turpat, kur 2013. gadā ierakstījās Niks Keivs un «The Bad Seeds») ilggadējā producenta Naidžela Godriča (Nigel Godrich) virsvadībā.

Darbs ar jaunajām dziesmām sācies jau 2012. gadā pēc «The King of Limbs» veicināšanas koncertiem, taču pavisam drīz grupa nolēma iepauzēt, lai katrs no dalībniekiem varētu veltīt laiku saviem projektiem. Grupas līderis Toms Jorks (Thom Yorke) izdeva savus soloierakstus, ģitārists un multiinstrumentālists Džonijs Grīnvuds (Jonny Greenwood) sacerēja mūziku kino... Šis tas mainījies arī katra privātajā dzīvē, taču par to mazliet vēlāk.

«A Moon Shaped Pool»
«A Moon Shaped Pool» Foto: Publicitātes foto

Ja par muzikālo pusi, tad «A Moon Shaped Pool» varētu dēvēt par grupas psych-folk albumu. Vairākās dziesmās vīri atsaucas uz 60. gadu beigu, 70. gadu psihedēlisko folku.

Šur tur ieskanas kaut kas no Tima Baklija (Tim Buckley), šur tur, īpaši skaņdarbā «The Numbers» - šis tas no «Buffalo Springfield».

Liels akcents likts arī uz stīgām, kuras Grīnvuda jaunākā pārziņā. Skanējums ir silts, dzīvs, analogs. Visas dziesmas, kas iekļautas albumā, nav tapušas no jauna, vairākas idejas aktualizētas no senākiem laikiem, kas raksturīgi grupai, tās pacietīgajam perfekcionismam.

Dažas no kompozīcijām jau izskanējušas grupas koncertos, piemēram, «Identikit», «Ful Stop» un arī «Present Tense», ko Jorks sākotnēji pirmatskaņoja 2009. gadā «Latitude» festivālā kā savu solo skaņdarbu. Dažas dziesmas ir tapušas tiešām jau sen. Kā savā dienasgrāmatā raksta ģitārists Eds O'Braiens (Ed O'Brien), albuma noslēdzošā dziesma «True Love Waits» datējama ar 1996. gadu. Tās koncertieraksts iekļauts 2001. gada izlasē «I Might Be Wrong: Live Recordings». Savukārt «Burn the Witch» (skat. video) tapusi gadu tūkstošu mijā, bet minētā «Present Tense» 2008. gadā.

«Mēs centāmies «True Love Waits» ierakstīt vairākkārt, taču nekad tas nav veiksmīgi izdevies,» skaidro producents Godričs. «Tomam ir svarīgi, lai dziesma iederētos, un šoreiz tā iederējās.»

Te uzreiz jārunā par plates saturisko pusi. Ierakstam ir vairākas šķautnes, taču viena no tām skar 47 gadus veco Jorku personiski. Proti, pagājušā gada augustā viņš izšķīrās no savas partneres, divu kopīgu bērnu mātes Reičelas Ouenas (Rachel Owen), ar kuru kopā bija nodzīvojis 23 gadus.

Jā, šis ir kārtējais šķiršanās albums.

Albumā ir atrodamas nepārprotamas norādes. Skaņdarbā «Daydreaming» dzirdama apgriezta Jorka frāze «efil ym fo flaH», proti, «Half of my life» («puse no manas dzīves»). Jorkam bija 46, kad pāris izšķīrās. Dziesma «Decks Dark» izskan ar frāzi, kas atkārtojas, - «Have you had enough of me?», savukārt «Ful Stop» atkārto - «Take me back again, Take me back again, Take me back again» («Ņem mani atpakaļ»).

Tomēr albumā skartas arī daudzas citas tēmas. «The Numbers» ir globālās sasilšanas manifests («We call upon the people, people have this power, the numbers don’t decide, your system is a lie, the river running dry»), savukārt «Burn the Witch» ar animēto video pieskaras islāmafobijas tēmai, kas pasaulē aktuāla kopš 11. septembra terora aktiem ASV. Arī pēc Parīzes, protams. Videoklipa animāciju veidotāja Virpi Ketu norādīja, ka grupa ar dziesmu vēlējusies pievērst uzmanību «dažādu cilvēku vainošanai, musulmaņu vainošanai», kas pielīdzināma raganu medībām mūsdienās.

Manuprāt, pēc vairākiem meklēšanās un taustīšanās gadiem šajā «Radiohead» albumā ir jūtama substance, kāds reāls personisks vēstījums, kas ierindo šo plati starp labākajiem - šajā gadu tūkstotī jau nu noteikti - izdotajiem grupas ierakstiem.

Starp citu, grupas mājas lapā iespējams pasūtīt albuma vinila un CD versiju, kas iznāks 17. jūnijā. Limitēts albuma variants tiks izdots septembrī.

Izdošanas datums - 08.05.2016.

* nosaukums aizgūts no «Talking Heads» dziesmas «Radio Head».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu