Frank Ocean «Endless» / «Blonde»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beidzot, beidzot esmu ticis puslīdz skaidrībā par pirms pāris dienām izdotajiem, ilgi gaidītajiem Frenka Oušena (Frank Ocean) abiem albumiem.

Frank Ocean «Endless» / «Blonde»

(Def Jam/Boys Don’t Cry)

10/12 / 10/12

Jā, albumi ir veseli divi, turklāt vēl kā bonuss izdots paša Frenka saliktais žurnāls «Boys Don’t Cry» (šāds bija sākotnējais solītā jaunā albuma nosaukums), kurā atrodamas fotogrāfijas, dzejoļi, jaunības dienu scenārijs, īsie stāsti, mīļāko dziesmu, filmu saraksts, kā arī dažādas intervijas. Rakstiņu par «McDonald's» žurnālam uzrakstījis pats Kanje Vests. Diemžēl žurnāls līdz manām rokām nav nonācis, taču tīmeklī var redzēt tā fragmentus. Tā kā tas ierobežotā tirāžā tika izdots bez maksas īpašos pop-up veikalos, tad

jau tagad eBay šis 366 lappušu izdevums maksā vairākus tūkstošus dolāru.

Tiesa, Oušena mamma sociālajos tīklos fanus jau aicinājusi paciesties un netērēt neadekvātas summas par šo žurnālu. Acīmredzot tas būs vēlāk atkal pieejams.

#BoysDontCry #FrankOcean

A photo posted by Frank Ocean Italy (@frankoceanitaly) on

Tātad. Visticamāk reti kurš apstrīd to, ka Oušena 2012. gadā izdotais neosoula, modernā R&B albums «channel ORANGE» (skat. recenziju) ir šedevrs, viens no sava laikmeta nozīmīgākajiem ierakstiem. Tāpēc, ka albums tik plaši rezonēja, mūzikas pasaule ar aizturētu elpu gaidīja jaunu mūziku no šā 28 gadus vecā Ņūorleānas jaunekļa. Un Frenks mums nav licis vilties. 19. augustā izdots vizuālais albums «Endless». Tā tagad modes lieta (Bejonsē nesen izdeva vizuālo albumu «Lemonade») - albums tiek izdots kopā ar videoklipiem. Savukārt 20. augustā izdots otrs albums «Blonde» (tas, kas kopā ar žurnālu). Kā izrādās - pirmais albums izdots vēl izdevniecības «Def Jam» paspārnē, lai izbeigtu līgumsaistības, bet otrais - ir paša Frenka izdots.

«Endless»

«Endless» ir aptuveni 45 minūšu garš videoalbums, kura vizuālo pusi režisējis Francisko Soriano un pats Oušens. Melnbaltā video darbība norisinās kādā Bruklinas noliktavā, kurā rosās vairāki iemontēti Frenki Oušeni, bet stūrī redzama milzīga mākslinieka Toma Saksa (Tom Sachs) bumboksa instalācija «Toyan». 50 gadus vecais mākslinieks atbildīgs arī par kāpņu instalāciju («Kāpnes uz debesīm»), kas redzama video un ko video darina Oušeni, un palīdzējis arī ar žurnāla saturu.

Kadrs no "Endless"
Kadrs no "Endless" Foto: Ekrānuzņēmums

Muzikāli «Endless» ir tāds kā kā brīvas formas modernais souls. Kopumā šeit dzirdamas 18 kompozīcijas, dažas no kurām ir īsas ambientas skices. Ierakstu ievada vācu fotogrāfa Volfganga Tilmana balss, kura vēlāk atgriežas arī «Endless» beigās. Tilmans ir ne tikai atzīts fotogrāfs, bet arī mūziķis, un, kā viņš pats stāsta, bija Oušenam nosūtījis vairākas savas kompozīcijas. Tā vietā, lai kaut ko samplētu, Oušens «Endless» beigās iekļāvis veselu Tilmana dziesmu - pirms tam neizdotu skaņdarbu «Underworld» stilā. Dziesma, protams, pamatīgi izlec no kopējā albuma skanējuma, un tas, manuprāt, ir viens no «Endless» mīnusiem.

Tomēr gandrīz viss pārējais «Endless» ir viens liels pluss. Īpaši jau ievadošā smeldzīgā soula balāde «At Your Best (You Are Love)», kuru izteiksmīgā falsetā klavieru pavadījumā nodzied Oušens. Šis skaņdarbs jau publicēts pirms vairākiem mēnešiem, tiesa, tas nav paša Oušena sacerējums, bet gan soulmeņu «The Isley Brothers» skaņdarbs, ko 90. gadu sākumā lieliski ieskaņoja arī Ālija (Aaliyah). Skaņdarbā stīgas aranžējis neviens cits kā «Radioehad» ģitārists Džonijs Grīnvuds (Jonny Greenwood).

Arī sekojošais «Alabama» izskan bez ritma, līdz «Mine», kuru producējis TVNET slejās apskatītais venecuēliešu elektroniskās mūzikas producents Alehandro Gersi ak «Arca», iegriež lēnu, triphopīgu elektronisku bītu. Vairākās dziesmām fona balsis ierakstījusi amerikāņu R&B dziedātāja Džazmīne Salivana (Jazmine Sullivan).

Kopumā «Endless» ir apcerīgs, lirisks, viegli uztverams moderns R&B ieraksts, tiesa, mazliet nepabeigts, kurā Oušens mūzikai ļauj elpot, to neiegrožo kādās pareizās formās un saturiski neko daudz nesabiezina. Grūti izcelt kādu dziesmu, ja nu vienīgi jau minēto kaverversiju «At Your Best (You Are Love)».

«Blonde» ir citādāks!

«Blonde»

Otrais Oušena albums

«Blonde» izklausās jau pēc puslīdz noslīpēta, pabeigta ieraksta.

Tajā iekļautas 17 kompozīcijas, no kurām septiņas ir īsākas par trim minūtēm. Arī šajā albumā piedalās vairāki viesmākslinieki, taču to klātbūtne nav īpaši jūtama. Piemēram, «Pink + White» fona balsi iedziedājusi Bejonsē, «Skyline To» šo to pavisam neuzkrītošu ierunājis Kendriks Lamārs (Kendrick Lamar), savukārt britu elektroniķa Džeimsa Bleika (James Blake) dekorācijas vispār īsti nav atpazīstamas. Vienīgais, kas spilgti izceļas, ir «Outkast» dalībnieks André 3000.

«Blonde»
«Blonde» Foto: Publicitātes foto

Arī šajā albumā ir grūti izcelt kādu vienu skaņdarbu. Lielisks ir «Self Control», «Solo», kurā iesamplēts Toda Rundgrēna (Todd Rundgren) «Flamingo» fragments, arī «White Ferrari», kurā Oušens citē bītlu «Here, There and Everywhere», un brīžiem, spēlēdams akustisko ģitāru, izklausās līdzīgs «Animal Collective»... Oušena mammas balss, kurā viņa aicina dēlu nelietot alkoholu un narkotikas («Be Yourself») gan jau pēc pāris klausīšanās reizēm sāka krist uz nerviem.

Saturiski Oušens necilā politiskus jautājumus, viņš dzied par mīlestību, attiecībām, turklāt vārds «gejs» (ja nu kāds gaidīja ļoti atklātu manifestu) vispār parādās tā starp citu tikai vienā vietā.

Šie ieraksti, protams, jāklausās vēl un vēl, lai tajos atklātu jaunus vēstījumus, jaunas melodijas, skaņas un sajūtas. Blakus Kendrikam un «Blood Orange», Frenks Oušens ir viens no tiem retajiem māksliniekiem, kurš liek iedziļināties un iedziļinās pats.

Frenka Oušena mīļākās filmas

Frenka Oušena mīļākās dziesmas

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu