Jaunā māmiņa Regīna Spektore par atmiņām, par bērnību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Klausoties jauno krievu/ebreju izcelsmes dziedātājas un pianistes Regīnas Spektores (Regina Spektor) albumu, neviļus domās sanāk aizceļot trīs gadus senā pagātnē, uz «Palladium» koncertzāli Rīgā, kur notika maģiska Regīnas un klausītāju tikšanās. Reti ir tie koncerti, kas spēj emocionāli tik ļoti saviļņot, ka vēl šodien, klausoties, piemēram, «Samson» vai kādu citu Spektores klavierbalādi, acīs sariešas asaras...

Regina Spektor «Remember Us to Life»

(Warner Bros) 10/12

Tas bija 2013. gads un toreiz aktuālā albuma «What We Saw From The Cheap Seats» (skat. recenziju) veicināšanas koncerts. Kopš tā laika Regīnas dzīvē noticis daudz kas labs (gan jau ka arī kas slikts, taču par to šoreiz ne).

2014. gada martā Regīna un viņas vīrs Džeks Dišels (Regīna viņu sauc par Žeņu), kungs, kurš, starp citu, arī uzstājās Rīgas koncertā, kļuva par vecākiem. Regīna kļuva par mammu dēlam, un tieši šis jaunais viņas statuss būtiski ietekmējis jaunās plates tapšanu.

Interesanti, ja parēķinām, tad Rīgas koncertā 2013. gada augustā Regīna jau bija otrajā grūtniecības mēnesī?

Lai arī iepriekšējā skaņuplate izdota pirms četriem gadiem, seriāla «Orange is the New Black» cienītāji Regīnas balsi varēja dzirdēt ļoti bieži - katras sērijas ievadā. Ja patinam filmu atpakaļ, tad dziesma «You've Got Time», kas tapusi speciāli šā seriāla vajadzībām, arīdzan tika atskaņota Rīgā.

Visticamāk, tieši pateicoties šim ļoti populārajam seriālam, daudzi pirmo reizi uzzināja par Regīnu un viņas mūziku...

Jūs, TVNET lasītāji, ar Regīnu esat pazīstami jau sen, taču ja nu piemirsies, atgādināšu īsumā to, ka Regīna dzimusi Maskavā mūzikas skolotājas un fotogrāfa, amatiera vijolnieka ģimenē, mācījusies klavierspēli, taču pēc Mihaila Gorbačova sāktās «perestroikas» ģimene kopā ar deviņus gadus veco Regīnu nolēma emigrēt - sākumā uz Austriju, tad Itāliju un galarezultātā uz ASV, Bronksu.

Dziesmas šim jaunajam albumam tapušas pilnīgi no baltas lapas (agrāk ierakstos iezagās arī kādas pavisam vecas dziesmas) gan laikā, kad Regīna pa māju staigāja ar lielu vēderu un īsti nezināja, ko lai iesāk, gan pēc bērna piedzimšanas, kad brīvajos brīžos starp barošanu un gulēšanu pieskrēja pie klavierēm.

«Remember Us To Life»
«Remember Us To Life» Foto: Publicitātes foto

Dziesmas ieskaņotas Losandželosas «The Village» studijā producenta Leo Eibrehamsa (David Byrne/Brian Eno, Frightened Rabbit, Paolo Nutini) virsvadībā, un tās albumā apzināti vai neapzināti sadalītas divos blokos. Pirmās sešas ir popsīgas, melodiskas, savukārt atlikušās piecas - nopietnākas, dramatiskākas, balādiskākas.

Saturiski vietām iezogas «zudušās bērnības» tēma («Enjoy your youth’ sounds like a threat...»), atmiņas no bērnības Maskavā, kad, būdama maza meitene, viņa ar tēvu gājusi garām rožu tirgotājiem, kuri ziemā sildīja šos krāšņos ziedus ar lampām («Sellers of Flowers»). Būtībā Regīna pieskaras jautājumam par to, kas mūžīgs...

Netrūkst arī rotaļīgu, pacilājošu skaņdarbu («Grand Hotel», «Older And Taller», aktuālais singls «Small Bill$» u.c.).

Viena no plates skaistākajām vietām ir ievadošajā dziesmā «Bleeding Heart», kad pēc aktīva piedziedājuma, aptuveni otrās minūtes beigās, skaņdarbs salūst un Regīna tikai klavieru pavadījumā dzied:

How long must I wait till you learn that it's not too late
How long must I cry till you know that you really tried
How long must I try till you learn that dreaming's hard
How long must I dream till you heal your bleeding heart
Never mind your bleeding heart

Labākās dziesmas - pirmās sešas.

Izdošanas datums - 30.09.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu