Metallica «Hardwired... to Self-Destruct»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja nav laika lasīt izvērstu recenziju par «Hardwired... to Self-Destruct», tad pavisam īsā tās versija skan šādi. Šis ir labākais amerikāņu smagā roka apvienības studijas albums kopš 1991. gada «melnā albuma».

Metallica «Hardwired... to Self-Destruct»

(Blackened)

10/12

Lai arī pagājuši astoņi gadi kopš iepriekšējā tradicionālā «Metallica» studijas ieraksta «Death Magnetic» (skat. recenziju), Larss Ulrihs, Kērks Hamets, Džeimss Hetfīlds un jaunais (cik nu jaunais? Tagad jau grupā spēlē 14 gadus) basģitārists Roberto Truhiljo, nav sēdējuši rokas klēpī salikuši.

Šo gadu laikā grupa uzņemta Rokenrola Slavas zālē, ierakstījusi albumu ar Lū Rīdu (Lou Reed), izlaidusi 3D filmu, koncertējusi ar «Slayer», «Megadeth» un «Anthrax», izveidojusi pati savu rokfestivālu «Orion Music + More» un kļuvusi par pirmo rokgrupu, kas uzstājusies visos kontinentos. Un atgādināšu, ka 2010. gadā grupa paspēja paviesoties arī Rīgā. «Jaunekļi, kas iesprostoti 50+ gadīgu vīriešu ķermeņos,» tā paši par sevi izsakās «Metallica» mūziķi.

«Es gan tikai nezinu vai pēc 10 gadiem vēl aizvien varēšu nospēlēt, piemēram, «Master Of Puppets»,» kādā no intervijām bažīgs ir 52 gadus vecais bundzinieks Ulrihs. Varbūt tieši tāpēc jaunā plate ir nevis solis pretī kādiem jauniem muzikāliem izaicinājumiem (kā tas bija ar «St. Anger»), bet gan atgriešanās 80. gadu sākumā, kad, būdami tiešām jauni, viņi radīja savus vitālākos, dinamiskākos un smagākos ierakstus.

Būtībā jaunā plate turpina no tās vietas, kur beidzās iepriekšējais albums «Death Magnetic», kas arīdzan citēja grupas vēsturi, tiesa gan, vairāk 80. gadu beigu, 90. sākuma daiļrades posmu.

Gluži kā 1981. gadā, kad abi oriģinālā sastāva dalībnieki - Ulrihs un Hetfīlds oficiāli nodibināja grupu un sāka ierakstīt pirmās kompozīcijas, arī, rakstot jaunās dziesmas, abi draudzīgi, plecu pie pleca cieši sadarbojušies. Hameta ieguldījums radošajā procesā šoreiz stipri mazāks, jo ģitārists, kurš ikdienā ar sievu un diviem bērniem mitinās Havaju salās, vienā no pārlidojumiem nozaudēja savu mobilo telefonu, kurā bija piefiksēti aptuveni 250 jauni Hameta ģitāras rifi. Līdz ar to Kērks bija spiests vairāk improvizēt un ļauties impulsam studijā, kas, manuprāt, rezultātā ierakstam nācis pat par labu.

Savukārt Truhiljo, kurš radoši bija vairāk iesaistīts iepriekšējo albumu tapšanā, ieņēmis atbalstošā mūziķa lomu. «Es esmu kā vidutājs starp Larsu un Džeimsu,» savu lomu grupā skaidro 52 gadus vecais basists.

Grupa ir fiksējusi savu radošo procesu un, vērojot studijas darba video, var tiešām pārliecināties, ka tieši Ulrihs un Hetfīlds ir tie, kas uz maiņām stūrē «Metallica» kuģi.

Jaunais albums, kurā iekļautas 12 jaunas dziesmas un kuru līdzproducējis Gregs Fidlmans (Greg Fidelman), sadalīts divos diskos jeb platēs. Kā bonuss izdota arī trešā plate, kurā iekļautas dažādas kaverversijas un koncertieraksti.

Pirmā plate daudz citē 80. gadu «Metallica», īpaši 1984. gada ierakstu «Ride the Lightning», savukārt otrā, kas ir smagnējāka, lēnāka, - varētu būt neapzināts veltījums smagā roka klasiķiem «Black Sabbath». Mūziķi esot apmeklējuši Ozija un kompānijas atvadu koncertu, un tas atstājis uz viņiem neaizmirstamu iespaidu. Otrajā platē iestrādāti ari daži «balādiski» elementi («Am I Savage?», «Murder One»), kaut tādas balādes kā «Nothing Else Matters» vai «The Unforgiven» šajā albumā nav atrodamas.

«Hardwired...to Self-Destruct»
«Hardwired...to Self-Destruct» Foto: Publicitātes foto

Plati ievada «Hardwired» - trīs minūšu garš «thrash» lādiņš, kurš, kā izrādās, sacerēts pats pēdējais. Kad albums jau bijis ierakstīts, Ulrihs atskārtis, ka neviena no dziesmām nav īsti piemērota albuma ievadam, un iedzina mūziķus atpakaļ studijā, lai iznāktu no tās ar ritmiskāko un smagāko dziesmu «Metallica» pēdējo 25 gadu vēsturē. Tiesa, «Hardwired» neraksturo plati kopumā, bet kā ievads - tas ir izcils.

Saturiski albumā tiek skartas dažādas tēmas - no vientulības un tehnoloģiju postošā spēka līdz slavas ēnas pusēm («Moth into Flame» iedvesmojusi filma par Eimiju Vainhausu) un cīņu ar iekšējiem dēmoniem («Am I Savage»). Par politiku grupa īpaši daudz nerunā (ja neskaitām Ulriha izteikumus, ka viņš Trampa ievēlēšanas gadījumā pārcelsies uz Daniju), kaut brīžiem uzburtās apokaliptiskās vīzijas rezonē ar to, kas notiek Amerikas sabiedrībā.

Ja vēl mazliet par tehnoloģijām, tad grupa tomēr ir piekāpusies to pārspēka priekšā. Atcerieties, kā «Metallica» savulaik sāka karu pret bezmaksas interneta mūzikas failu apmaiņas kompāniju «Napster»? 2016. gadā jau albuma izdošanas dienā visas jaunā albuma dziesmas kopā ar video grupa pati bez maksas publicējusi video vietnē «Youtube».

Domājams, ka īstenie grupas fani tāpat dosies uz mūzikas veikalu... tā nu tā mūzikas industrija šodien ir iekārtota.

Labākās dziesmas: «Spit Out The Bone», «Moth Into Flame» un «Hardwired».

Izdošanas datums - 18.11.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu