Grammy nominants: jaunais kantri varonis Stērdžils Simpsons

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Jūrnieka rokasgrāmata ceļojumam uz sauszemi» («A Sailor's Guide to Earth») - tā varētu iztulkot uzlecošās amerikāņu kantri mūzikas zvaigznes Stērdžila Simpsona (Sturgill Simpson) albumu, kurš, daudziem par pārsteigumu, nominēts prestižajai «Grammy» balvai «Labākā albuma» un «Labākā kantri albuma» kategorijās..

Sturgill Simpson «A Sailor's Guide to Earth»

(Atlantic Records) 10/12

38 gadus vecā Stērdžila trešais studijas albums ielauzies daudzu ievērojamu mūzikas izdevumu un blogu 2016. gada labāko albumu top20, un tieši tāpēc pievērsīsim šim mūziķim uzmanību arī mēs.

Jau esmu rakstījis, ka ar pirmajiem diviem albumiem (2013. un 2014. gadā) Stērdžils tika pamanīts kantri mūzikas aprindās. Otrais albums guva īpaši labus panākumus un pat nominēts «Grammy» balvai «Best Americana Album» kategorijā. Tomēr ar šo jauno ierakstu Stērdžils spējis mazliet izkāpt no tradicionāla kantri rāmja, pierādot visai pasaulei, ka ir viens no patlaban svarīgākajiem žanra pārstāvjiem - svarīgiem tādēļ, ka dominējošajai popkantri cukurmūzikai iedevis dziļumu, tumšāku kontekstu.

Dzimis Džeksonā, Kentuki štatā, sekretāres un policista ģimenē, ar mūziku nopietni sāka aizrauties tikai pirms piecpadsmit gadiem, kad dibināja savu blūgrāsa (bluegrass) grupu. Pēc tās izjukšanas 2012. gadā pievērsās solo karjerai, pats finansēdams pirmo albumu. Mūzikas kritiķi uzreiz ievēroja šo savdabi, un mūziķa straujā kāpšana augšup bija neizbēgama...

«A Sailor's Guide to Earth»
«A Sailor's Guide to Earth» Foto: Publicitātes foto

Jaunajam albumam «A Sailor's Guide to Earth», kas ir veltījums dziedātāja jaundzimušajam dēlam, piemīt ne tikai kantri, bet arī 60. gadu soulmūzikas klātbūtne, par ko atbildīga pazīstamā soul revival grupa «The Dap-Kings», kas savulaik ierakstījusi albumus ar Šāronu Džounsu, Lī Fīldsu, Alu Grīnu, Čārlzu Bredliju u.c. soula dziedoņiem. Albums iecerēts kā jūrnieka vēstule mājās palikušajai sievai un dēliņam, un tam ir arī autobiogrāfisks pamatojums, proti, Stērdžils savulaik četrus gadus kā kareivis pavadījis dienestā jūras kara flotē Japānā.

Kantri eksperti Stērdžilu salīdzina ar vairākiem tā dēvētā outlaw country pārstāvjiem - pagājušogad mirušo amerikāņu katri mūzikas leģendu Mērlu Hegardu (Merle Haggard) un Veilonu Dženingsu (Waylon Jennings), tomēr Stērdžila mūzikas skanējums ir plašāks, smeļoties ietekmes ne tikai kantri mūzikā.

Spilgts piemērs ir albuma ievadošais skaņdarbs «Welcome to Earth (Pollywog)». Tas iesākas ar pusminūti ilgu troksni, līdz ieskanas tradicionālas arpedžijas, klavieru akordi, stīgas un nedaudz elvispreslijisks Stērdžila baritons. Pārsteigums klausītāju sagaida arī dziesmas vidū, kad skaņdarbs maina ritmisko zīmējumu un iegulstas 60. gadu soulmūzikas grūvā.

Albumā iekļauta arī viena kaverversija - grupas «Nirvana» dziesma «In Bloom».

Interesants fakts.

Stērdžila grupā ģitāru spēlē igaunis - grupas «Drama Mama» mūziķis Laurs Joametss,

kurš sākotnēji Igaunijā sapazinies ar grupu «Rival Sons» («Drama Mama» bija iesildītāji), pārcēlies uz Nešvilu un nokļuvis Stērdžila iepriekšējo albumu producenta uzmanības lokā.

Brīnumi notiek!

Izdošanas datums - 15.04.2016.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu