«Tā ir mūsu politika, mūsu politika...» Austra «Future Politics»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Tā ir mūsu politika, mūsu politika...» - šādus projekta «Augusts IV» dziesmas vārdus varētu pilnībā attiecināt arī uz latviešu/itāļu izcelsmes Toronto, Kanādas dziedātājas Keitijas Stelmanis (Katie Stelmanis) sintpopa grupas «Austra» trešo studijas albumu «Future Politics».

Austra «Future Politics»

(Domino) 8/12

Dienā, kad par ASV prezidentu kļuva biznesmenis un šovmenis Donalds Tramps, klajā laists arī Austras «Future Politics». Par protesta albumu to gluži nevarētu dēvēt, taču politisks zemteksts tajā iestrādāts, precīzāk, uzdots jautājums - kas mūs turpmāk gaida līdz ar tik neprognozējama cilvēka nākšanu pie varas? Un kāda ir mūsu iekšējā politiskā pārliecība šajā laikmetā?

Domājams, ka daudzus amerikāņus un ne tikai amerikāņus satrauc šā brīža politiskā nenoteiktība. Domājams, ka arī pats Tramps tā īsti nav pārliecināts par to, kas turpmākos četrus gadus notiks. «Nākotnes politika» - kāda tā būs? Stelmanis domā, ka nav īsti nozīmes protestēt pret Trampu vai, plašākā nozīmē, pret tumsonību, mantkārību, bet drīzāk jāpiedāvā un jāmeklē jauni risinājumi. Iedvesmu jaunajai platei viņa smēlusies divu jaunekļu - Aleksa Viljamsa (Alex Williams) un Nika Srničeka (Nick Srnicek) grāmatā «Inventing the Future», kas uzbur savdabīgu postkapitālisma nākotnes ainu pēc kapitālisma, pēc tradicionālo darba vietu izbeigšanās. Pēc tehnoloģiju uzvaras gājiena...

Future Politics
Future Politics Foto: Publicitātes foto

Otrs motīvs, kas caurvija ierakstu, ir personiskāks, saistīts ar cilvēka un mākslinieka nozīmīgumu vai, precīzāk, maznozīmīgumu, ar to saistīto depresiju un psihisko stāvokli. Tā nule izdotajā klipā Stelmanis iejutusies ASV astronautes Lisas Novakas (Lisa Nowak) tēlā, kura ziņu virsrakstus aplidoja 2008. gadā, kad ar auto nobrauca 1400 km, šķērsojot piecus štatus, lai uzbruktu bijušā drauga mīļākajai. Pret viņu tika izvirzīta apsūdzība par cilvēka nolaupīšanas mēģinājumu, taču gandrīz nemaz netika runāts par viņas psihisko saslimšanu, sabrukumu.

Muzikāli nekādu būtisku pavērsienu nav. Tas pats viegli gotiskais sintpops ar operas solistes cienīgiem treļļiem.

Rūpīgi piedomāts pie vokāla ieraksta. To darījusi pati Stelmanis, cenšoties panākt perfektu tā skanējumu. Tas atmaksājies, piemēram, dziesmā «Beyond a Mortal» balss skan īpaši niansēti. Iepriekšējā platē Keitija centās visu darīt maksimāli analogi, turpretī šoreiz ieraksts veikts, izmantojot tikai digitālās tehnoloģijas, datorā ar vienu mikrofonu.

Atgādināšu, ka Stelmanis ir akadēmiski skolota mūziķe un operdziedātāja. Desmit gadu vecumā iestājās Kanādas Bērnu operas korī (Canadian Children's Opera Chorus), apguva vijoles, klavieru spēli, studēja operu. Tomēr, kā atklāj pati dziedātāja, dziļi sirdī viņa vēlējusies radīt popmūziku. Kad Austras dzīvē ienāca elektroniskā mūzika, tad Pučīni operas ārijas viņa drīz vien nomainīja pret «Nine Inch Nails» diskiem, ieplūda Toronto neatkarīgās mūzikas vidē (sadarbojusies ar «Fucked Up», Ovenu Paletu) un izveidoja pati savu grupu «Austra».

Panākumi ilgi nebija jāgaida. Galu galā Keitijas balss diapazons, intonatīvi precīzais dziedājums komplektā ar mūsdienīgiem elektroniskiem bītiem ātri atrada dzirdīgas ausis «Domino rec.» izdevniecībā.

Šobrīd «Austras» pamatā muzicē četri cilvēki - pati Keitija, basģitārists Dorians Volfs (Dorian Wolf), bītmeikere un vairāki dziesmu līdzautore Maija Postepski (Maya Postepski) un taustiņinstrumentālists Raiens Vonsiaks (Ryan Wonsiak).

Austra
Austra Foto: Publicitātes foto

Atgādināšu, ka «Austra» 2011. gada Vecgada vakarā uzstājās Rīgā koncertzālē «Palladium».

Izdošanas datums - 20.01.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu