Thundercat «Drunk»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Virtuozu, tehniski izcilu instrumentālistu mūsdienās netrūkst. Ar lieliskiem basistiem, bundziniekiem, ģitāristiem no visdažādākajām pasaules malām ir pilns «Youtube». Tomēr spēja tehniski nevainojami nospēlēt tik un tik notis minūtē un spēja radoši domāt, just kontekstu, piemīt vien ļoti nelielai daļai. Viens no šādiem virtuoziem, kurš tieši ietekmējis 21. gadsimta mūzikas attīstību, ir sešstīgu basa pavēlnieks «Thundercat».

Thundercat «Drunk»

(Brainfeeder) 9/12

Jautāsiet, ko tad viņš tādu ietekmējis? Atbildēšu. Tieši «Thundercat» ir bijis viens no atslēgas cilvēkiem Komptonas repera Kendrika Lamāra «Grammy» balvām dāsni apdāvinātajā albumā «To Pimp A Butterfly». Lieki piebilst, ka, pateicoties Lamāram, plašāka sabiedrība uzzināja arī par tiem galvenokārt jau džeza mūziķiem, kas veidojuši šā nu jau klasiskā hiphopa albuma skanējumu. Starp viņiem arī šovasar «Positivus» festivālā gaidāmais saksofonists Kamasi Vašingtons (Kamasi Washington), Roberts Glaspers (Robert Glasper) u.c. Protams, arī «Thundercat», īstajā vārdā Stīvens Bruners (Stephen Bruner).

Tie, kas rūpīgi sekojuši Losandželosas urbānās un džeza mūzikas skatuvei, noteikti šo 32 gadus veco mūziķi pamanījuši jau agrāk. 2011. gadā viņš kopā ar čomu «Flying Lotus» (Stīvena Elisona (Steven Ellison) elektroniskās mūzikas projekts) izdeva savu debijas plati «The Golden Age of the Apocalypse», kurā piedalījās soulmūziķis Bilāls (Bilal) un pat neosoula dīva Erika Badu (Erykah Badu), ar kuru basģitārists sadarbojies jau 2008. gada Badu platē «New Amerykah Part One (4th World War)». Tiesa, lai arī šā albuma skanējumu varētu raksturot kā psihedēlisku, kosmisku džezu, ieraksts bija mazliet kokains.

Divus gadus vēlāk sekoja otrais albums, mazāk kokainais «Apocalypse», taču nevar nepieminēt arī tos ierakstus, kuros «Thundercat» piedalījies kā sesiju mūziķus - tie ir vairāki desmiti, no grupas «Suicidal Tendencies» līdz reperiem Mac Miller, Childish Gambino un Ty Dolla Sign.

Bruners dzimis muzikālā ģimenē (tēvs spēlējis bungas Dianas Rosas (Diana Ross) grupā) un jau no agras bērnības aizrāvies ar mūziku. Drīz iekļāvies Losandželosas mūzikas scēnā, spēlējot brāļa grupā «Suicidal Tendencies». Viņa kolorītais skatuves tēls (spēlējis ar ķiveri un krāšņiem uzplečiem), lieliskā basa spēle un savdabīgais humors (viņš ir liels Dienvidkorejas kino fans) piesaistījis «Flying Lotus» uzmanību, un abi noslēguši sadarbības līgumu («Flying Lotus» izdevniecībā «Brainfeeder»). Drīz «Thundercat» pamanīja gan Dr. Dre, gan «Odd Future» grupējums, un maisam gals bija vaļā.

Pats Bruners atzīst, ka viņu muzikāli ļoti ietekmējis Džako Pestoriuss (Jaco Pastorius) un Stenlijs Klarks (Stanley Clarke), un tāpēc viņš savā mūzikā plaši izmanto akordu tehniku un spēlē nevis tradicionālo četru stīgu, bet «Ibanez» firmas «Artcore» modeļa sešstīgu basu.

Foto: Publicitātes foto

Jaunais albums «Drunk» ir noteikti veiksmīgākais no «Thundercat» solo albumu triloģijas. Tajā sakausēts jau minētais psihedēliskais džezs, souls (pats mūziķis labi dzied), hiphops un, kas pats interesantākais, - 70. gadu softroks. Šo spārnu platē pārstāv divi viesmūziķi - Kenijs Loginss (Kenny Loggins) un Maikls Makdonalds (Michael McDonald).

Tieši skaņdarbs «Show You The Way» kopā ar šiem diviem vīriem ir viena no plates virsotnēm.

Hiphopa cienītājiem par prieku platē var dzirdēt Kendriku Lamāru (Kendrick Lamar), Farelu (Pharrell) un Vizu Kalifu (Wiz Khalifa).

Platē iekļautas 23 kompozīcijas, taču dažas no tām ir ļoti īsas muzikālas epizodes. Tas gan rada mazliet saraustīta albuma iespaidu, taču, ja mēģina «Drunk» uztvert kā vienu veselumu, tad nav nemaz grūti gremdēties «Thundercat» un «Flying Lotus» (viņš šeit ir producents) uzburtajā daudzo nošu, noskaņu un asprātīgo tekstu («Jesus, take the Wheel») psihedēlijā.

Rekomendēju!

Izdošanas datums - 24.02.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu