Mount Eerie «A Crow Looked At me»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nesen recenzijā par jauno Stinga albumu rakstīju, ka viņa dzīvē viss ir sakārtots un, lai ierakstītu emocionāli spēcīgu albumu, kaut vai vienu dziesmu, Stingam ir apzināti jāmeklē kādi satricinājumi, ciešanu avoti (tāpēc viņš ieslēdzās uz lodžijas un nenāca atpakaļ siltumā, kamēr nebija sacerējis kaut rindiņu). Citādāk jau nav par ko dziedāt... Šā albuma apskata varonis - Vašingtonas dziesminieks Fils Elvrums (Phil Elverum) ar tādām muļķībām nenodarbojās. Viņa dzīvē tiešām notikusi reāla traģēdija, un par to viņš mums pastāstījis savā jaunajā platē. Šis varētu būt gada skumjākais ieraksts.

Mount Eerie «A Crow Looked At me»

(P.W. Elverum & Sun) 10/12

38 gadus vecais Fils Elvrums TVNET slejās savulaik pieminēts gan kā producents (veidojis dziesminieces Miras albumu skanējumu), gan viņa paša muzikālo projektu «The Microphones» un «Old Time Relijun» kontekstā. Pēdējos gados viņš izdevis ierakstus ar skatuves vārdu «Mount Eerie». Iepriekšējais «Sauna» datējams ar 2015. gadu.

No muzikālā viedokļa «Mount Eerie» pārstāv klasisku indīfolka tradīciju, taču viņa jaunā plate «A Crow Looked At me» nav tikai vienkārši mūzika. Tas ir atklāts, līdz pat detaļām sāpīgs stāsts par nāvi.

2016. gadā mūziķis zaudēja sievu - kanādiešu animatori, ilustratori un mūziķi Ženevjēvu Kastre (Geneviève Castrée). Viņa bija tikai 35 gadus veca, taču, kā zināms, vēzis nešķiro. Pāris bija precējis jau kopš 2003. gada un pasaulē laida arī meitiņu. Diemžēl mammu mazā meitene piedzīvoja vien pusotru gadu.

Ženevjēva Kastre
Ženevjēva Kastre Foto: Wikipedia.org

Nāves tēma pasaules mūzikā, protams, ir daudz apspēlēta, taču tik atklāti, skaudri un vienlaikus trausli, kā par to runā Elvrums, iespējams, vēl nav darījis neviens.

Ieraksts tapis gandrīz tikai ar akustisko ģitāru istabā, kur mirusi Kastre. «Es redzēju, kā tu šajā istabā mirsti. Tad es atdevu tavas drēbes. Atvaino, man tas bija jādara,» viņš dzied, uzrunājot mirušo sievu dziesmā «Ravens».

Albumu ievada kompozīcija «Real Death», kas, iespējams, pašam Filam atgādina, ka nāve tiešām ir reāla un turpmāk viņam un mazajai meitiņai būs jāturpina dzīve bez viņas.

«Es negāju lejā, un tev vēl aizvien tiek sūtīts pasts.

Nedēļu pēc tavas nāves ir atnākusi paciņa uz tava vārda.

Iekšā bija maza dāvaniņa meitiņai, ko tu biji slepenībā pasūtījusi.

Es saļimu uz kāpnēm un izmisīgi raudāju...»

«A Crow Looked At me»
«A Crow Looked At me» Foto: Publicitātes foto

Izdošanas datums - 24.03.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu