Jamiroquai «Automaton»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni pirms divdesmit gadiem pasauli pāršalca ziņas, ka Skotijas zinātnieki klonējuši aitu Dolliju. Vienlaikus ar muzikālu brīdinājumu par tehnoloģiju lomas bīstami pieaugošo nozīmi mūsu ikdienā - singlu «Virtual Insanity», pasaules topus pārlidoja britu fankmūzikas un acid jazz projekta «Jamiroquai» hits «Virtual Insanity». Šogad grupa pēc ilgākas pauzes atgriezusies ar jaunu plati, kurā runā par to pašu - par cilvēku un tehnoloģijām.

Jamiroquai «Automaton»

(Virgin EMI) 8/12

47 gadus vecā Džeja Keja (īstajā vārdā Jason Luís Cheetham) vadītā grupa, kas dibināta tālajā 1992. gadā, iepriekšējo plati «Rock Dust Light Star» izdeva 2010. gadā. Kad trīs gadus vēlāk tika sākts jauna albuma ieraksts, Džeja dzīvē notika lielas pārmaiņas - viņa ģimenē ienāca meitiņa Karla (jaunā albuma pēdējā dziesma veltīta tieši viņai). Albuma ieraksts tika atlikts, un tikai tagad, gandrīz septiņus gadus pēc iepriekšējās plates, «Jamiroquai» ir atpakaļ. Un labi, ka tā!

Pateicoties nostalģijas vilnim pirms trim gadiem, kad topus iekaroja «Daft Punk», Farela un Naila Rodžersa disko, augsne «Jamiroquai» jaunajai platei ir sagatavota.

Ieraksts tradicionāli tapis kopā ar grupas taustiņinstrumentālistu Metu Džonsonu (Matt Johnson), savukārt materiāla miksēšana uzticēta pieredzējušajam Mikam Guzauskim (Mick Guzauski), kas iepūtis grupas skanējumā svaigākas vēsmas. Kaut gan šeit vietā teiciens, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, un uz «Jamiroquai» tas attiecas par visiem 100%. Jau 90. gados viņu dēvēja par balto Stīviju Vonderu, un 2017. gadā nekas daudz nav mainījies, klāt nākušas tikai izteiktas 80. gadu dekorācijas. Dziesmā «Dr Buzz», piemēram, var saklausīt Prinsa klātbūtni.

Albumu ievada tradicionāls «Jamiroquai» diskofanks «Shake It On» ar žanram raksturīgām stīgām, falsetiem un vonderisku klavineta rifu, taču jau ar nākamo dziesmu, pirmo singlu - «Automation» klausītājs tiek nogādāts futūristiskās 80. gadu filmas «Tron» skaņas estētikā. Kaut kas no «Daft Punk» robotiskajām balsīm, izplūduši sintezatoru piesitieni, dziesmas beigu daļā vecās skolas hiphopa deklamācija «The Sugarhill Gang» manierē... Kā jau minēju, saturiski Džejs pieskaras digitālās realitātes ēnas pusēm.

«Automaton»
«Automaton» Foto: no sociālajiem tīkliem

Viss albums kopumā runā par mīlestību, mieru, attiecībām, virtuālo realitāti un planētas saglabāšanu.

«Mēs dzīvojam laikmetā, kur cilvēks ir pretnostatīts mašīnai, laiks - telpai, kur digitālā pasaule sāk gūt virsroku,» raksta Džejs Kejs. «Galvenais atcerēties, ka esam cilvēki.»

Vienā dziesmā («Hot Property») dzirdama krievu valoda. Tīmeklī gan nevarēju atrast, kas tieši tas ir par samplu, taču man izklausās, ka fragments izgriezts no spiegu seriāla «The Americans».

Arī vizuāli ir pamainītas dažas detaļas, lielās cepures vietā šoreiz luminiscējoša galvasrota.

Foto: Publicitātes foto

Albumā nav atrodami izteikti radio hiti, un, visticamāk, šis albums ātri vien izkritīs «no aprites», taču grupas cienītājiem šis ieraksts noteikti paliks atskaņotājā ilgu laiku. Galu galā grupai ir iemesls atkal doties koncertturnejā, un dzīvajā izpildījumā šāda mūzika skan īpaši labi.

Izdošanas datums - 31.03.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu