The Chainsmokers «Memories… Do Not Open»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja mūsdienās pamatskolā jūs veiktu aptauju par top3 populārākajiem šā brīža ārzemju popmūziķiem, tad, visticamāk, kā vienu no atbildēm blakus Edam Šīranam saņemtu - «The Chainsmokers».

The Chainsmokers «Memories… Do Not Open»

(Disruptor/Columbia) 7/12

Teikšu godīgi. Nekad neesmu bijis Tiesto, Kaigo (Kygo) vai Deivida Getas (David Guetta) mūzikas cienītājs, taču šo un daudzu citu kungu radītie bīti pēdējos desmit gadus bija skaļākais modes kliedziens mūzikas industrijā. Dīdžejs bija kļuvis par jauno rokzvaigzni un vienā vakarā, «griežot plates» uzreiz divos festivālos (kas tur ko neaizlidot ar privāto lidmašīnu no vienas pilsētas uz citu?) varēja (un vēl aizvien var) nopelnīt neticami lielu naudu. Par Getu un mūsdienu dīdžeju kultūru, kur dīdžejs vairāk ar rokām žestikulē, rāda sirsniņas, nekā reāli ko miksē, jau esmu rakstījis daudz (skat. Getas koncerta apskatu vai «Summerburst» recenziju), tāpēc daudz neizplūdīšu.

«Memories… Do Not Open»
«Memories… Do Not Open» Foto: Publicitātes foto

Vispirms īsumā par grupu. Tātad, «The Chainsmokers» ir divi amerikāņu jaunekļi - Endrjū Tagarts (Andrew Taggart, 27) un Alekss Pals (Alex Pall. 31). Puišus 2012. gadā sapazīstināja menedžeris Adams Alperts (Adam Alpert), kurš pārstāvēja dīdžeja Aleksa Pala intereses. Jaunekļi iepazinās un drīz saprata, ka abiem patīk Kalvina Harisa mūzika, un nolēma dibināt jaunu apvienību. Pēc minētā «#Selfie» seko pāris EP, kuros atrodami vairāki veiksmīgi hiti, īpaši jāizceļ «Don't Let Me Down» ar dziedātājas Daijas (Daya) piedalīšanos un «Closer» ar fascinējošo Holzijas balsi. «Don't Let Me Down» man vispār šķiet ļoti labs skaņdarbs, kas veiksmīgi komercializējis «The xx» estētiku (ģitāras rifs). Pēc Alperta ieteikuma regulāri izdevuši jaunas dziesmas, tādējādi nemitīgi uzturot par sevi interesi, līdz šobrīd ir sasnieguši neticamus rezultātus digitālajā vidē. Dziesmas «Closer» klipi «Youtube» skatīti 1,6 miljardus reižu, un

top10 dueta dziesmas kopumā «YouTube» un «Spotify» straumētas 7 miljardus reižu.

Kāds ir «The Chainsmokers» panākumu noslēpums? Alperts ir pārliecināts, ka mūsdienās cilvēki īpašu uzmanību pievērš dziesmas vārdiem (tiem jābūt vienkāršiem, bet vienlaikus pietiekoši dziļiem), un tieši tas nodrošinājis «Closer» un arī jaunā singla «Paris» panākumus.

«Atmiņas... neatvērt» - albuma nosaukums simbolizē mūsu bērnības atmiņas. «Kad esam izauguši, mūsu bērnu istabas mantas, priekšmeti tiek salikti kartona kastē (uz albuma vāka ir redzama tieši šāda kaste - aut. piezīme) un noglabāti. Mēs jums atveram savu kasti ar atmiņām,» albuma koncepciju skaidro grupa.

Grupa uzrakstījusi garāku aprakstu par katru no dziesmām. Varat palasīt.

Interesanti, ka albumā nav nedz «Closer», nedz citi grupas agrīnie hiti. Tas tapis no baltas lapas.

Jā, mūzikas kritiķi šo plati ir norakuši, vidējais vērtējums 4,3/10, ja palūkojamies «metacritic.com» apkopojumā, tomēr iepriekš minētie straumēšanas cipari liecina, ka klausītājam «The Chainsmokers» ir nepieciešami. Acīmredzot cilvēkiem patīk paredzamība - ir zināms, ka pēc panta sekos bridžs un tad tā dēvētais drops (muzikāla daļa, kas seko pēc kulminācijas brīža, - instrumentāls «atkritiens»). Ja vēl bītam pa virsu kāds seksīgā, viegli piesmakušā balsī dzied par salauztu sirdi, tad panākumi garantēti.

www.metacritic.com

Atbildot uz jautājumu, vai «The Chainsmokers» ir laba popmūzika, no tiešas atbildes šoreiz izvairīšos. Jo no vienas puses - jā, nevar noliegt, ka atsevišķas melodijas ir ļoti veiksmīgas, skanējums radiodraudzīgs, arī viesvokālisti ir interesanti (Jhené Aiko, Kriss Martins u.c.) un mūzika vienkārši rezonē. No otras puses - kopējais skanējums ir ļoti sintētisks, dramaturģija paredzama un teksti virspusēji.

Nekāds «Duran Duran» tas nav, bet arī Dj Bobo ne...

Labākā dziesma - «It Won't Kill Ya».

Izdošanas datums - 07.04.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu