Lesteras varoņi «Kasabian» atgriežas ar ballīti

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pagājušogad sensacionāli premjerlīgā triumfēja futbola komanda no Lesteras, un ne mazāk interesants ir fakts, ka tieši četri puiši no šīs Anglijas vidienes pilsētas - britu deju roka kolektīvs «Kasabian» ir viens no pēdējiem tūkstošgades sākumā sprāgušās britu ģitārmūzikas kustības ilgdzīvotājiem. Grupa spēlē Glastonberijā, Redingā, arī Positivus, starp citu, un citos Eiropas mūzikas festivālos laikā, laikā kad ģitārmūzika ir kļuvusi par marginālu parādību.

Kasabian «For Crying Out Loud»

(Columbia) 7/12

Jā, grupas iepriekšējā plate «48:13» bija agresīvs deju mūzikas kiborgs (tā to dēvē pati grupa), taču ar šo jauno ierakstu 36 gadus vecie grupas līderi - ģitārists un dziesmu autors Serdžio Pizorno (Serge Pizzorno) un solists Toms Meigans (Tom Meighan), atgriezušies pie saknēm - pie ģitāras.

«Mūsu rīcībā ir platforma,» skaidro Pizorno. «Kāpēc gan lai neierakstītu klasisku roka albumu, kas rezonētu, un varbūt cilvēkiem atkal rastos interese par ģitārmūziku.»

«For Crying Out Loud» ir sestais grupas albums, un tas tapis diezgan spontāni.

Grupas galvenais dziesmu autors Pizorno uzstādījis sev mērķi radīt un ierakstīt desmit jaunas dziesmas sešās nedēļās. Un to īstenojis.

«Es vēlējos ierakstīt izcilu ģitārmūzikas albumu,» viņš stāsta intervijās. «Mani ieinteresēja Berija Gordija pieeja, «Motown» septiņdesmito gadu periods, kad bija spēcīgas dziesmas, spēcīgas melodijas. Pa vidu iestrādāts arī diskofanks. Nodomāju, ka «būtu labi to visu izdarīt sešās nedēļās». Sacerēju daudz vairāk, protams, bet pirms gala versijas atmetu visu lieko.»

Rezultāts ir pozitīvs, pacilājošs deju roka albums, kurā gan, manuprāt, grupa nav centusies meklēt kādus jaunus izteiksmes līdzekļus, bet sākusi atkārtot pati sevi.

Foto: Publicitātes foto

Pizorno pagājušais gads bija «labākais viņa dzīvē» (Lesteras uzvara un svinības Viktorijas parkā, precības...), turpretī solistam Tomam Meiganam tas bija «sūdīgs». 2016. gadā viņš izšķīrās no savas draudzenes, bērna mātes, un aizsaulē aizgāja tuvs viņa draugs. «Visādā ziņā 2016. bija lielisks gads Sēržam, lielisks «Leicester City», bet man - sūdīgs.»

Varbūt tieši tāpēc Pizorno radījis šādu «laba garastāvokļa» albumu, lai kliedētu sava drauga skumjas.

Tomēr aiz vienkāršas muzikālās fasādes šoreiz iestrādāts daudz personiskāks abu vīru vēstījums. Piemēram, albuma noslēdzošā dziesma «Put Your Life On It’» ir veltījums Serdžio sievai, būtībā atzīšanās mīlestībā.

Interesanti, ka nosacīti roķīgie skaņdarbi, tā vismaz man šķiet, ir muzikāli visneinteresantākie. Brīdī, kad «Kasabian» skanējumā iezogas disko, iezogas grūvs, notiek neliels īssavienojums. Piemēram, astoņu minūšu garajā «Are You Looking For Action?», kas balansē starp «!!!» un «Rapture» diskopanku, dzirdam labāko, ko «Kasabian» var piedāvāt. Lieliski šajā dziesmā iederas arī saksofona solo.

Ļoti labs ir arī vadošais singls «You're In Love with a Psycho», kas ir viens no grupas radio draudzīgākajiem pēdējo gadu skaņdarbiem. Arī video ir jautrs.

Vai šis ir labākais grupas albumus, kā to intervijās apgalvo Toms un Serdžio? Diez vai. Drīzāk viens no vājākajiem.

Izdošanas datums - 05.05.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu