London Grammar - «Patiesība ir brīnišķīga»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Zīmīgs fakts. Britu apvienības «London Grammar» 2013. gada debijas plate «If You Wait» (skat. recenziju) visā pasaulē pārdota vairāk nekā divos miljonos eksemplāru. Tolaik mūzikas kritiķi trio gaisīgo skanējumu pielīdzināja «The xx», savukārt dziedātājas Hannas Reidas (Hannah Reid) spēcīgo balsi - Annai Kalvi un Florencei Velšai. Nu pagājuši trīsarpus gadi, un, ja «The xx» ar savu jauno albumu devušies popmūzikas virzienā, tad «London Grammar» devušies dziļumā, atmosfēriskā, kinematogrāfiskā skaņu pasaulē.

London Grammar «Truth Is A Beautiful Thing»

(Ministry of Sound)

9/12

Pavisam īsi atgādināšu grupas vēsturi. Tās pirmsākumi meklējami 2009. gadā, kad dziedātāja Hanna Reida un ģitārists Dens Rotmans (Dan Rothman) iepazinās Notinghemas Universitātē un sāka kopā muzicēt. Pēc pāris gadiem duetam pievienojās multiinstrumentālists Dots Meidžors (Dot Major), īstajā vārdā Dominiks, un tieši šo brīdi var uzskatīt par «London Grammar» sākumu. Sekoja debijas albuma veiksmes stāsts («Ivor Novello» balva) un kopīga koncertturneja ar «Coldplay».

Foto: Publicitātes foto

No malas gan tā nešķiet. Koncertos Hannas balss skan tikpat labi un precīzi kā ierakstos.

Jaunais albums jau iekarojis Apvienotās Karalistes albumu topa 1. vietu, taču, ja godīgi, man nav īsti saprotams britu mūzikas apskatnieku kritiskais vērtējums. «Guardian», «The Skinny» u.c. mediji albumu novērtējuši ar 2 zvaigznītēm. Labākajā gadījumā šur tur atrodami vērtējumi ar 3 un 4. «Guardian» kritiķis albumu nodēvējis par «Chillout Sessions: Ultimate Melancholy»...

Varētu piekrist, ka albums ir mazliet vienmuļš, vienveidīgs, arī Hannas dziedājums ir mazliet akadēmisks, taču, manuprāt, tajā atrodamas arī izcilas pērles.

Pirmās četras dziesmas šajā platē ir ļoti skaistas.

Ievadošā «Rooting For You» ar savu askētisko aranžējumu izvirza priekšplānā Hannas balsi, kura apzināti vai varbūt pavisam neapzināti veido līdzīgus vokālos treļļus kā 80. gadu «This Mortal Coil» un «Cocteau Twins» ierakstos. Dziesma «Big Picture», ko ar savām skaņu dekorācijām izrotājis britu producents Džons Hopkinss (Jon Hopkins), ir gaumīga elektroniska balāde. Viegla triphopa toņi iezogas dziesmā «Wild Eyed», bet īpaši pārliecinoši izskan «Oh Woman Oh Man».

Pusi albuma producējis Pols Epsvorts, savu pirkstu pielicis arī Gregs Kērstins (Greg Kurstin).

Varbūt šāds ieraksts vairāk piestāvētu tumšajiem ziemas vakariem, varbūt arī kritiķu noskaņojums būtu cits...

Manuprāt, labs ieraksts.

Izdošanas datums - 09.06.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu