Jauna zvaigzne R&B Olimpa kalnā - SZA

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

2001. gada 11. septembris gandrīz visu Amerikas islāmticīgo dzīvē ieviesa korekcijas. Daudzi musulmaņi sāka apšaubīt savas reliģijas vēstījumu, daži radikalizējās, bet kopumā ASV attieksme pret šīs reliģijas pārstāvjiem bija neatgriezeniski mainījusies. To izjuta arī tolaik pusaudze Solana Imani Rova (Solána Imani Rowe), kuras tēvs, būdams, islāmticīgais, sūtīja meitu uz musulmaņu sagatavošanās skoliņu. Pēc terorakta meitene bija spiesta pārstāt nēsāt hidžābu... Šodien Solana ir viena no spilgtākajām neosoula/R&B zvaigznēm un dēvē sevi par Sizu jeb SZA.

SZA «Ctrl»

(RCA) 10/12

Protams, skatuves vārds SZA ir aizgūts no hiphopa grupējuma «Wu-Tang Clan» līdera RZA. Pati 26 gadus vecā dziedātāja SZA abreviatūru skaidro šādi: S nozīmē neatkarību, suverenitāti, Z - zig-zag-zig, bet A simbolizē Allāhu. Tādējādi viņa atsaucas uz tā dēvēto Augstāko alfabētu, ko 60. gados Hārlemā izstrādāja kustības «Five-Percent Nation» ideologs, Malkolma X skolnieks Klarenss 13X.

Pati dziedātāja apgalvo, ka ar mūziku sākusi nodarboties nejauši, kam, protams, grūti noticēt.

2012. gadā izdots Sizas pirmais miksteips «See.SZA.Run», kas bija gaisīgs, mazliet miegains R&B Frenka Oušena un The Weekend stilistikā, taču lielākos panākumus viņa guva mazliet vēlāk - ar 2014. gada EP «Z», ko izdeva izdevniecība «Top Dawg Entertainment», mājvieta tādiem māksliniekiem kā Kendriks Lamārs (Kendrick Lamar), «Schoolboy Q» un Aizea Rašāds (Isaiah Rashad).

 

Moodt

A post shared by SZA (@sza) on

Likumsakarīgi, ka Siza drīz bija dzirdama izdevniecības kolēģu albumos. Viņas balss skan Rašāda debijas EP, kā arī repera «Schoolboy Q» albumā «Oxymoron».

Iespējams, lielais izrāviens notika pagājušogad, kad Siza dzirdama Barbadosas superzvaigznes Rianas (Rihanna) albuma «Anti» (skat. recenziju) ievadošajā dziesmā «Consideration», kas bija Rianas albuma enerģiskākais un labākais mirklis. Abas kopā kāpa arī uz Brit Awards skatuves.

Šā gada sākumā izdots pirmais vēstnesis - singls «Drew Barrymore» no šā lielās kompānijas (RCA Records) paspārnē izdotā oficiālā debijas albuma. Dziesmas klipā, kas publicēts pirms pāris dienām, uz brīdi redzama dziesmas nosaukumā pieminētā aktrise Drū Berimora.

Kritiķu atsauksmes ir ļoti slavinošas. Un pamatoti. «Ctrl», kam sākotnēji dots nosaukums «A», ir gaumīgs, relaksēts, saturiski atklāts modernā R&B ieraksts, kas lieliski iederētos blakus, piemēram, Frenka Oušena darbiem.

Albumu, kurā iesamplētas Sizas mātes viedās pamācības, ievada skaņdarbs «Supermodel», kas muzikāli balstās uz ģitāras rifa (nav ļoti raksturīgs instruments urbānās mūzikas paletē), bet saturiski vēsta par Sizas bijušo mīlnieku, kurš viņu pameta Valentīna dienā.

Kopumā ieraksts ir Sizas muzikālā dienasgrāmata, kurā dziedātāja atklāti dalās savos sirdsēstos, pārdzīvojumos un pārdomās.

BET Awards
BET Awards Foto: REUTERS/Scanpix

Albumā piedalās arī pāris viesmākslinieki - Kendriks (viņš dzirdams dziesmā, kas veltīta vagīnai), Rašāds, Treviss Skots (lieliskajā «Love Galore») un Džeimss Fontlrojs (James Fauntleroy).

SZA «Ctrl»
SZA «Ctrl» Foto: Publicitātes foto

Gan jau drīz Siza ierakstīs arī kādus singlus ar Kalvinu Harisu, «Migos» un Keitiju Periju, bet pagaidām šī manta ir tīra.

Viens no gada debijas albumiem!

Izdošanas datums 09.06.2017.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu