Morisejs jaunajā albumā iesaka neskatīties ziņas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Britu dziedātājs Morisejs (Morrissey), bijušais «The Smiths» solists, ir jau sen (faktiski kopš 80. gadu vidus) atradis savu muzikālo rokrakstu, intonāciju, tāpēc nekādas īpašas novitātes pagājušo piektdien izdotajā albumā nemeklējiet, taču 58 gadus vecajam kungam ir vienmēr kas svarīgs sakāms. Kas nodarbina Moriseja prātu 2017. gadā, lasi tālāk.

Morrissey «Low in High School»

(BMG) 8/12

Jaunā plate «Low in High School», ko producējis Džo Čikareli (Beck, U2), līdzīgi kā 2014. gada «World Peace Is None of Your Business» (skat. recenziju), tapusi Francijā, «La Fabrique» studijā un Enio Morikones (Ennio Morricone) «Forum» studijā Romā. Tehniski albums skan līdzīgi kā citi Moriseja pēdējo gadu ieraksti, un, kā esmu vairākkārt izteicies, ir sajūta, ka smagnējā roka ģitāru skaņa mazliet «nosēdina» Moriseja gaisīgo dziedājumu, virtuozās melodijas. Ko es ar to vēlos pateikt? Protams, to, ka Morisejam pietrūkst Džonija Mara (Johnny Marr), «The Smiths» partnera - smalkā ģitāras ģēnija, kas radījis «This Charming Man», «Heaven Knows I'm Miserable Now» u.c. šedevrus.

Morisejs
Morisejs Foto: Vida Press

No muzikālā aspekta nekas īpaši interesants šajā platē nav saklausāms (labākās dziesmas skat. zemāk), taču saturiski Morisejs, kā allaž, mazliet provocē. Pirmkārt jau pievērsiet uzmanību albuma vākam! Uz tā redzams puisis (basista dēls, starp citu) Moriseja kreklā ar cirvi pie Bekingemas pils. Uz plāksnes, ko viņš tur, ir rakstīts - «Axe the monarchy» («Nocirst monarhijai galvu»).

Morrissey «Low in High School»
Morrissey «Low in High School» Foto: Publicitātes

Morisejs vienmēr izmantojis iespēju, lai kritizētu britu monarhiju, un arī šajā albumā pievēršas šai tēmai.

Tombs full of fools who gave their life upon command
Of monarchy, oligarch, head of state, potentate

Albumā viņš pieskaras arī ASV aktuālajai policijas vardarbības tēmai. Dziesmā «Who Will Protect Us From the Police» viņš piemin Venecuēlu, bruņotos nemierus, protesta akcijas, kuros varai uzticīgie žandarmi pārmāca citādi domājošos.

There are flames high in the sky tonight
The tanks on the street, attacking free speech
We must pay for what we believe

Vēl Morisejs pieskaras masu medijiem, īpaši TV, un iesaka saviem faniem un draugiem un draugu bērniem ziņas vienkārši neskatīties. «Pārstāj skatīties ziņas, jo ziņas vēlas tevi iebiedēt,» viņš dzied pirmajā albuma singlā «Spent the Day in Bed».

Albuma noslēdzošajā dziesmā «Israel» Morisejs atzīstas mīlestībā Izraēlai. Rodžeram Votersam un Braienam Īno (abi boikotē šo valsti) šī atzīšanās noteikti nebūs pa prātam. Telavivas bārs apdziedāts arī, manuprāt, albuma labākajā, «smitiskākajā» dziesmā «When You Open Your Legs».

Var nepiekrist Moriseja izteikumiem, nesenākajā no tiem viņš mazliet aizstāvējis Kevinu Speisiju, taču nevar pārmest viņam drosmes trūkumu paust savu viedokli. Tas mūsdienās rokmūzikā ir retums.

Labākās dziesmas: «I Wish You Lonely», «Spent the Day in Bed» un «When You Open Your Legs»

Izdošanas datums - 17.11.2017.

Atgādināšu, ka Morisejs Rīgā uzstājās 2009. gada jūlijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu