Jutekliskai atslodzei - Rhye «Blood»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

2017. gada Positivus viesi, jaunā soula pārstāvji «Rhye» laiž klajā otro studijas albumu «Blood», kas seko 2013. gada debijai «Woman», kas savulaik TVNET iecelta mēneša albuma godā.

Rhye «Blood» (Loma Vista)

8/12

Par projekta izveidošanās apstākļiem jau rakstīju «Rhye» debijas plates apskatā (skat. resursus), tāpēc lieki neatkātošos, atgādināšu vien to, ka tandēma kodolu sākotnēji veidoja Robins Hanibals (Robin Hannibal) no dāņu elektrosoula apvienības «Quadron» un TVNET Mūzika slejās jau pirms vairāk nekā 10 gadiem iepazītais Toronto elektroniķis un dziedātājs Maiks Milošs (Mike Milosh), kas vienkārši kā «Milosh» izdevniecībā «Plug Research» izdevis trīs plates (skat. resursus).

Pēc veiksmīgā pirmā albuma «Rhye» no blakusprojekta attīstījies par nopietnu koncertējošu ansambli.

«Sākumā bija doma, ka nospēlēsim kādus 10-15 koncertus, taču rezultātā esam nospēlējuši jau 450,»

tā «Rhye» veiksmes stāstu intervijā portālam «Exclaim» komentē Milošs, kurš būtībā arī ir «Rhye» galvenais un vienīgais skaņas arhitekts. Hanibals bija piesaistīts tikai pirmajam albumam. Šobrīd dāņu producenta vārds saistīts ar malaiziešu R&B un popmūzikas dziedātāju Junu, «Little Dragon» un Džesiju Veiru (Jessie Ware).

Jāpiebilst ari, ka par projektu lielu interesi izrādīja lielās izdevniecības, rezultātā par veselu miljonu noslēgta vienošanās ar «Polydor», tiesa, sadarbība drīz vien nonāca strupceļā (Milošs nav vēlējies pārlieku eksponēties), un pagāja ilgs laiks (tāpēc arī daudzie koncerti, kas ienesa finanses) līdz Milošs spēja izraut savas mūzikas tiesības no «Polydor» ķetnām.

Rhye «Blood»
Rhye «Blood» Foto: Publicitātes

Milošs ir ukraiņu izcelsmes, viņa tēvs ir profesionāls vijolnieks, kurš jau no bērna kājas dēlam ieaudzināja mīlestību pret mūziku. Miloša dzidrais falsets, kompozīciju veidošanas prasmes, džeza mūzikas ietekmes, tiešām liecina par labas mūzikas skolas pamatiem. «Blood» ieskaņots Losandželosā, studijā, kur tapuši arī daži «Earth, Wind & Fire» ieraksti, tiesa, pats Milošs sevi par lielu soulmūzikas fanu neuzskata. Viņa tēvs pat Maika mūzikā saklausa kaut ko no gregoriāņu dziedājumiem un krievu tautas mūzikas.

Albumā piedalās bijušais dziedātājas un perkusionistes Šīlas E. (Sheila E.) ģitārists Neits Mersero (Nate Mercereau), kurš dzirdams arī nesenākajā Jay-Z albumā «4:44», Džastins Pārkers (Justin Parker), kurš komponējis hitus Rianai (Rihanna) un Lanai del Rejai (Lana Del Rey), Tomass Bartlets (Thomas Bartlett), kas pazīstams arī kā «Doveman» un Safjana Stīvensa albuma «Carrie & Lowell» producents u.c.

Muzikāli lielas atšķirības no debijas plates šeit nav jūtamas. Saturiski varbūt albums ir daudz personiskāks, atklātāks... protams, protams, šķiršanās sāpes, mīlas mokas u.tml. tēmas, kas šādai mūzikai piestāv.

Ar pirmo albumu un noslēpumainības plīvuru «Rhye» izdevās trāpīt desmitniekā, turklāt pirms trim gadiem uzplaukumu kopumā piedzīvoja alternatīvais souls, taču pēc masku krišanas, žanra komercializēšanās, «Rhye» mazliet zaudējis savu aktualitāti. Taču tas nenozīmē, ka albums nav skanīgs. Tieši pretēji - tas ir cienījams turpinājums debijas ierakstam, kas ar katru jaunu klausīšanās reizi atklāj ko jaunu.

Līdzīgi mākslinieki: «How To Dress Well», Sade.

Izdošanas datums - 02.02.2018.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu