Tallinas džeza festivāls «Jazzkaar» aprīlī svinēs 25 gadu jubileju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes/Heiti Kruusmaa

No 18. aprīļa līdz 27. aprīlim Tallinas džeza festivāls «Jazzkaar» svinēs 25 gadu jubileju, informē festivāla organizatoru pārstāve Māra Kondrāte. Kā katru gadu, arī šogad desmit dienu garais festivāls «Jazzkaar» pulcēs pasaules lielākās un interesantākās džeza zvaigznes, kā arī mazāk zināmus izpildītājus, piepildot Tallinu ar džeza mūziku.

Festivāls tiks atklāts ar komponista Ūlo Krigula kompozīcijas «Flight no JK025» pirmatskaņojumu Tallinas hidroplānu ostā. Gala koncertā «Young Estonian Yazz» uzstāsies labākie jaunie džeza mūziķi, duets «Eplik-Randalu» klausītājiem piedāvās baudīt savu jauno programmu, kā arī īpašs koncerts tikšot organizēts bērniem. «Sõprus» kinoteātris festivāla laikam sagatavojis intriģējošu muzikālu filmu programmu. Kondrāte norādīja, ka aprīlī džezs ieplūdīs pilsētā arī ar foto izstādēm un pārsteiguma «pop-up» koncertiem.

Kā galvenais festivāla notikums «Jazzkaar» festivālā šogad tiek gaidīta džeza mūziķu - ģitārista Peta Metīni un dziedātājas Kasandras Vilsones uzstāšanās. Metīni ar «Unity Group» koncertu sniegs 27. aprīlī «Nokia koncertzālē». Vilsone šajā koncertzālē uzstāsies 25. aprīlī.

«Pat Metheny Unity Group» koncertu Rīgā 26. aprīlī piedāvā arī festivāls «Rīgas ritmi»

Līdzās šīm zvaigznēm festivālā piedalīsies arī citi mākslinieki. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja baudīt Edmara Kastanedas priekšnesumu - džezu arfas izpildījumā -, kā arī ģitāristes Ninas Atalas ģitārspēli un vokālu, kura savā mūzikā apvieno blūza, soula un fanka skanējumu.

«Ergo Džeza Sesijā» nakti iedzīvinās «The Hi-Fly Orchestra» no Vācijas. Vakars noslēgsies «Teātra NO99 Džeza klubā», kur būs iespējams dzirdēt gan jau atzītus, gan jaunus mūziķus. Trešo gadu pēc kārtas festivāla galvenā mītne būs «Marina Pavilion» Tallinas ostā.

Par festivālu

«Jazzkaar» aizsākumi meklējami pirms Igaunijas neatkarības atgūšanas, kad, spītējot džeza mūzikas aizliegumam, igauņu komponisti un mākslinieki Valters Ojakārs un Uno Naiso aizsāka Igaunijas džeza tradīcijas. Deviņdesmitie gadi līdz ar neatkarības atgūšanu ļāva pasaules džeza vēsmām ieplūst arī Igaunijā, un festivālā vietējie džeza mākslinieki varēja muzicēt uz vienas skatuves ar tādām pasaules mēroga zvaigznēm kā Rejs Andersons, Stīvs Leisijs, Līrojs Dženkins un «Roscoe Mitchell» kvartetu.

Pašlaik Tallinas džeza festivāls esot kļuvis par visā pasaulē ievērotu mūzikas notikumu. «Jazzkaar» apmeklētāji džezu var baudīt visā tā dažādībā, no populāra meinstrīma džeza līdz avangardam, turklāt plašs ieskats tiekot sniegts arī pasaules mūzikā un blūzā.

25 gadu laikā festivālu apmeklējuši 267 000 mūzikas mīļotāju, 851 grupa ar 4277 mūziķiem no 64 valstīm. Festivāla publikai koncertus snieguši tādi mūziķi kā Jans Garbareks, Čārlzs Loids, Ričards Bona un «New York voices».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu