Ar plašu koncertu programmu atzīmēs Starptautisko džeza dienu (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

30. aprīlī pirmo reizi Latvijā ar plašu koncertu programmu atzīmēs Starptautisko džeza dienu. Džeza dienas koncertos Rīgā varēs iepazīt visu Latvijas džeza mūzikas spektru, preses konferencē par džeza dienu pastāstīja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Džeza nodaļas vadītājs Indriķis Veitners.

Saistībā ar to, ka džeza izglītība Latvijā svinēs savu desmitgadi, izveidojusies arī jauna džeza mūziķu paaudze, kuriem ir jaunas iespējas, skaidroja Veitners. Džeza dienas koncerti, pēc Veitnera teiktā, pulcēs visus aktīvi darbojošos mūziķus Latvijā - gan jauno, gan vecāko paaudzi. Tādējādi būs iespējams iegūt priekšstatu par džeza mūziku Latvijā kopumā.

Veitners uzsvēra, ka džezs šobrīd Latvijā dzirdams vairāk nekā jebkad agrāk. Tas, viņaprāt, liecina par džeza briedumu Latvijā. Arī «City Jazz Big band» vadītājs Kārlis Vanags atzina, ka džeza izglītībā un radošajā darbībā Latvijā ir aktīvs posms. Tādēļ, pēc viņa teiktā, kļūst aktuāls jautājums par profesionālajām ievirzēm. Džeza diena sniegs pārskatu arī par džeza mūzikas studentu spējām. JVLMA notiks Starptautisks meistarklašu koncerts, savukārt Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolā (JMRMV) varēs noklausīties džeza nodaļu audzēkņu koncertu, kurā piedalīsies studenti no JMRMV, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA), kā arī no Rīgas Doma kora skolas (RDKS).

Centrālie Džeza dienas koncerti notiks «Džeza koncertzālē», «Rīga TV24» studijā. Koncertā plkst.19 uzstāsies «Add Libitum», kura sastāvā uzstāsies Madars Kalniņš, Artis Orubs, Andris Grunte un Gints Pabērzs. Koncerta īpašie viesi būs Ieva Kerēvica, Jūlija Zakirova un Inga Bērziņa. Plkst.20 uzstāsies «City Jazz Big Band». Koncerta īpašie viesi būs Kristīne Prauliņa un Evilena Protektore.

28.aprīlī un 29.aprīlī paredzēti arī džeza dienas ieskaņu koncerti, kuros uzstāsies lietuviešu džeza mūziķi «The Schwings».

"Latvijas Radio bigbenda" alta saksofonists Dāvis Jurka (no kreisās), "City Jazz Big Band" vadītājs, saksofonists Kārlis Vanags, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas džeza katedras vadītājs, džeza mūzikas izpildītājs Indriķis Veitners, "Jazz Day Latvia" organizatori Jurijs Koškins un Aleksandra Line piedalās Starptautiskai Džeza dienai Latvijā veltītajā preses konferencē
"Latvijas Radio bigbenda" alta saksofonists Dāvis Jurka (no kreisās), "City Jazz Big Band" vadītājs, saksofonists Kārlis Vanags, Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas džeza katedras vadītājs, džeza mūzikas izpildītājs Indriķis Veitners, "Jazz Day Latvia" organizatori Jurijs Koškins un Aleksandra Line piedalās Starptautiskai Džeza dienai Latvijā veltītajā preses konferencē Foto: LETA

Kopumā džeza dienā notiks vairāk nekā 15 dažādi koncerti Rīgas kafejnīcās un klubos. Paredzēts arī džeza filmu vakars.

Viens no džeza dienas organizatoriem Jurijs Koškins uzsvēra, ka džeza dienas mērķis būs ne tikai pievērst uzmanību mūzikai un tās dažādībai, bet arī saliedēt Latvijas džeza mūziķus. Pēc viņa teiktā, džeza mūzikā Latvijā ir labi mākslinieki, bet katrs no viņiem strādā atsevišķi, tāpēc nepieciešams balstīt mūziķu kopienu.

2011.gadā UNESCO oficiāli atzina 30.aprīli par Starptautisko džeza dienu ar mērķi uzsvērt džeza žanru un tā diplomātisko lomu visas zemeslodes iedzīvotāju apvienošanā.

Džeza dienu organizē apvienība «Wise Music Society», kas pozicionē sevi kā ekspertu apvienību, kura palīdz publikai atrast jaunu mūziku, bet grupām - iekarot jaunu mērķauditoriju.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu