Latvijā ASV ģitārists Stenlijs Džordans

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pēc 11 gadu pārtraukuma Latvijā koncertēs ASV ģitārists Stenlijs Džordans (Stanley Jordan), kurš 9. novembrī sniegs priekšnesumu atjaunotajā koncertzālē «Rīga», kas atrodas Latvijas Zinātņu akadēmijā. Kā informēja «Trade Hub Productions» pārstāve Inese Mihasjonoka, muzikālās gaitas Džordans sāka līdzīgi kā visi zēni no labām ģimenēm - no sešiem gadiem viņš nopietni nodarbojās ar klavierspēli. Tomēr pusaudža vecumu viņš sagaidīja jau ar ģitāru rokās, cenšoties atveidot Džimiju Hendriksu un Karlosu Santanu.

Apvienojot klavierspēli un ģitārspēli, tika radīta «tap-tehnika» - spēle uz ģitāras grifa ar divām rokām, kā klavierspēlē. Nevar pateikt precīzāk, kurš pirmais iedomājies radīt skaņu no stīgas, piespiežot to grifam, kurā ir iestrādāti īpaši sensori, nevis ar sitienu, taču tieši Džordans kļuva slavens kā lielisks virtuozs, kas perfekti pārvalda tapinga tehniku. Jau pirmais viņa disks - 1985. gadā izdotais «Magic Touch», kurā bija ne vien ansambļa kompozīcijas, bet arī solo skaņdarbi, kas tika izpildīti jaunajā tehnikā, izraisīja zināmu sensāciju - tas burtiski pazuda no veikalu plauktiem. Albums bija «Billboard» mūsdienu džeza albumu topa virsotnē 51 nedēļu. Viņš tika nominēts «Grammy» balvai, kas debijas albumam ir retums. Pēc tam Džordans kļuva par gaidītu viesi daudzos džeza festivālos ASV un Eiropā, viņš uzstājas ar solokoncertiem un ansambļos.

Ģitārists nemitīgi eksperimentē - izpildot Stīva Vondera un «The Beatles» dziesmas džeza manierē vai pārvēršot Ravēla «Bolero» par roka, afro un latīņu stila kompozīcijām.

Biļetes uz Džordana koncertu var iegādāties «Biļešu servisa» kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu