Miris izcilais džeza kontrabasists Čārlijs Heidens (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc smagas slimības, 76 gadu vecumā piektdien Losandželosā miris izcilais džeza kontrabasists Čārlijs Heidens (Charlie Haden), kurš izmainīja džeza mūziku pirms 50 gadiem, muzicēdams kopā ar frīdžeza milzi Ornetu Koulmenu (Ornette Coleman) un viņa kvartetu, informē Heidena mūzikas izdevēji «ECM Records».

Heidena vokālista karjera pusaudža gados beidzās dēļ konstatētā postpolio sindroma, un tieši tāpēc mūziķis pievērsās basam. 2010. gadā postpolio sindroms pielika punktu arī viņa aktīvajai džeza basģitārista karjerai.

Heidena bass viņa ilgās karjeras laikā dzirdams ne tikai džeza mūzikas, bet arī kantri un tautu mūzikas ierakstos.

Par džeza klasiku ir kļuvis Koulmena kvarteta 1959. gada ieraksts «The Shape of Jazz to Come».

Par Orneta Koulmana nozīmi džeza vēsturē joprojām strīdas. Vieni viņu sauc par ģēniju, citi – par šarlatānu. Mailzs Deiviss, izdzirdot viņa spēli, esot teicis: «Šim čalim galvā taču visas skrūves ir atskrūvējušās.» Heidens atceras, ka pirmajā tikšanās reizē Ornets viņam esot teicis: «Nu, tu spēlē, kā tu jūti, intuitīvi meklē savu ceļu, esi brīvs.» Tādā manierē viņi esot muzicējuši vairākas dienas bez apstājas. Heidens vēlāk teica, ka viņš no šādas dāvātās brīvības un panāktās intensitātes esot piedzimis no jauna, mūziku dzirdējis it kā pirmo reizi.

Frīdžeza mūziķi atsacījās sekot noteiktai akordu struktūrai un striktiem ritma organizācijas kanoniem, mūziķi spontāni reaģēja viens uz otra spēli. Ierakstos valda spontanitāte, brīvība un apziņas plūsma.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu