«Skaņu Mežā» frīdžeza trompetists Vadada Leo Smits (11)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

10. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla «Skaņu Mežs 2014» ietvaros mūzikas namā «Daile» uzstāsies amerikāņu frīdžeza un brīvās improvizācijas trompetists Vadada Leo Smits (Wadada Leo Smith). 72 gadus vecais trompetists ir nozīmīgās amerikāņu komponistu biedrības AACM līdzorganizētājs, kā arī Gugenheima balvas saņēmējs, savukārt pērn viņš kļuva par vienu no trim finālistiem konkursā par prestižo Pulicera balvu mūzikā. Smits Rīgā uzstāsies kopā ar angļu improvizētājiem Džonu Edvardsu (John Edwards) un Marku Sandersu (Mark Sanders).

1941. gadā dzimušo Vadada Leo Smitu ir taisnīgi nosaukt par frīdžeza un brīvās improvizācijas pionieri – mūziķis ir viens no agrīnajiem dalībniekiem amerikāņu komponistu biedrībā AACM, kas kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem veicina eksperimentālā džeza un inovatīvas laikmetīgās kompozīcijas attīstību. Līdzās saksofonistam un pasniedzējam Rosko Mičelam (Roscoe Mitchell), kā arī multiinstrumentālistam un Makārtura «ģēniju granta» saņēmējam Entonijam Brekstonam (Anthony Braxton) Smits ir viens no nozīmīgākajiem amerikāņu mūziķiem teritorijā, kurā eksperimentālais džezs un brīvā improvizācija robežojas ar laikmetīgo mūziku.

Nepilnas piecas stundas garā kompozīcija «Ten Freedom Summers» nopelnīja Smitam finālista vietu cīņā par 2013. gada Pulicera balvu mūzikā, ko uzskata par augstāko ASV apbalvojumu mūsdienu klasiskajai mūzikai, savukārt četru kompaktdisku formātā publicētais darba ieraksts tika nosaukts par vienu no 2012. gada labākajiem albumiem šādos medijos: Allmusic.com, All About Jazz, Jazztimes, Chicago Reader, The Wire Magazine u.c.

Šogad klasiskais džeza mūzikas žurnāls «DownBeat» svin savu 80. gadu jubileju un šajā sakarā publicēja sarakstu «The 80 coolest things in jazz today», kurā starp interesantākajām parādībām mūsdienu džezā nosaukts arī Leo Smits. Savukārt 2013. gadā «DownBeat» rīkoja savu ikgadējo starptautisko mūzikas kritiķu balsojumu, kas atzina Smitu par gada labāko komponistu.

Smits kopš pagājušā gadsimta 70. gadiem darbojas ne tikai kā improvizētājs, bet arī kā komponists, kas attīsta unikālu, paša radītu kompozīcijas valodu ar nosaukumu «Ankhrasmation» - tā balansē starp izteikti sarežģītu grafisko un modernisma iespaidotu tradicionālo notāciju. «Mana mūzika ir savā ziņā līdzīga blūzam,» Smits savulaik sacījis, «jo tā vienlaicīgi var tikt uztverta gan kā vislīksmākā, gan kā visskumjākā mūzika pasaulē.» Kā improvizētājs Smits savukārt ir pazīstams ar savu atonālo, taču disciplinēto un «tīro» skanējumu, kā arī izlēmīgu un spontānai kompozīcijai radniecīgu frāžu sadalījumu.

Viņa nesenākie ieraksti ir «Twine Forest», duets ar pianisti Andželiku Sančezu (Angelica Sanchez), kā arī «Sonic Rivers», trio ar trombonistu Džordžu Ljūisu (George Lewis) un saksofonistu Džonu Zornu (John Zorn), ko izdevniecība «Tzadik» laida klajā šā gada jūnijā.

Lai izceltu Smita daiļrades radikālākās izpausmes, Rīgā viņam lūgts uzstāties kopā ar angļu kolēģiem, ar kuriem trompetists dažādu projektu ietvaros ir sastrādājies jau aptuveni desmit gadus – visnesenāk mūziķi sadarbojušies Smita biežajās vizītēs Londonas avangarda koncerttelpā «Cafe OTO». Tie ir Džons Edvardss, viens no pieprasītākajiem Lielbritānijas brīvās improvizācijas kontrabasistiem, kā arī bundzinieks Marks Sanderss, kas pazīstams ar savu labi novērtēto soloierakstu «Swallow Chase» un sadarbību ar «Public Image Ltd.» basģitāristu Jah Wobble. Evardss un Sanderss, atskaitot Smitu, ir sastādījuši ritma sekciju arī šādu mūziķu grupām: pianistiem Metjū Šipam (Matthew Shipp) un Džonam Tilburijam (John Tilbury), saksofonistiem Evanam Pārkeram (Evan Parker), Pēteram Brocmanam (Peter Brotzmann) un Frūdem Gjerštādam (Frode Gjerstad), kā arī daudziem citiem.

Marks Sanderss un Džons Edvardss
Marks Sanderss un Džons Edvardss Foto: Publicitātes foto

Interesentiem 9. oktobrī plkst. 14 būs iespējams bez maksas apmeklēt Vadada Leo Smita kompozīcijas un brīvās improvizācijas meistarklasi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (328. telpā, džeza klasē).

Nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāls notiks mūzikas namā «Daile» (Kr.Barona iela 31) 10. un 11. oktobrī. V. L. Smita uzstāšanos atbalsta Trust for Mutual Understanding. Festivālu «Skaņu Mežs» atbalsta Eiropas Savienības programma «Kultūra», Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, iRobot, ASV vēstniecība Latvijā un citi. «Skaņu Mežs’2014» ir iekļauts oficiālajā «Rīga 2014 – Eiropas Kultūras galvaspilsēta» programmā.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu