Notiks festivāla «Rīgas ritmi 2015» ieskaņas koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 6. jūnijā, Latvijas Radio 1. studijā notiks festivāla «Rīgas ritmi 2015» ieskaņas koncerts, kurā uzstāsies dāņu dziedātāja Sesīlija Norbi (Cæcilie Norby) un zviedru basists Larss Danielsons (Lars Danielsson), informēja festivāla «Rīgas ritmi» reklāmas projektu vadītāja Lelde Zaķe.

Viņa pastāstīja, ka Norbi tiek dēvēta par Dānijas vokālo karalieni, jo savā 25 gadus ilgajā karjerā darbojusies daudzos mūzikas žanros - no roka un popmūzikas līdz pat džezam un klasiskajai mūzikai. Mūzika Norbi bijusi visapkārt jau no mazotnes, viņas tēvs ir komponists un māte - operdziedātāja. Pēdējos gados dziedātāja pievērsusies džeza žanram, par ko liecina arī viņas jaunākais albums «Silent Ways», kas nāca klajā 2013. gadā.

Pagājušā gada rudenī Norbi ar koncertiem svinēja savu 50 gadu jubileju, kā arī nolēma padalīties ar Dānijas radio klausītājiem savā džeza mūzikas izvēlē, vadot raidījumu valsts radiostacijā «P8 Jazz». Kā stāstīja Zaķe, dziedātāja pārsteigusi melomānus visā pasaulē, iedziedot netipiskas, «viegli džezīgas» kaverversijas citu populāru mākslinieku dziesmām. Lielu atzinību izpelnījās, piemēram, Deivida Bovija dziesmu programma 2012.gadā.

Vispusīga muzicēšana raksturo arī zviedru basista, čellista un komponista Larsa Danielsona karjeru. Ar ļoti līdzīgu muzikālo pieredzi abi veiksmīgi sastrādājušies jau vairākos projektos, ieskaitot pēdējos divus Norbi albumus - «Arabesque» 2011.gadā un jau minēto «Silent Ways». Kā stāstīja Zaķe, Danielsons izkopis unikālu basa skanējuma pasniegšanas stilu, kļūstot par vienu no atzītākajiem un pieprasītākajiem instrumenta pārzinātājiem Eiropā. Viņš uzstājies dažādos mūziķu sastāvos, sadarbojies ar bigbendiem un Dānijas Radio orķestri. Danielsona albumu ierakstos piedalījušies tādi amerikāņu džeza mūziķi kā ģitārists Džons Skofīlds un bundzinieks Džeks Dežonets. Zaķe norādīja, ka viņa jaunākais albums «Liberetto» 2012.gadā, piedaloties armēņu pianistam «Tigran», atklāj jaunu muzikālo brīvību, kas balstīta kamerdžezā, klasiskajā mūzikā un Eiropas folkmūzikā.

«Sesīlija Norbi labāk nekā jebkurš cits atbilst jēdzienam «jaunā, Eiropas džeza skaņa«,» par Norbi rakstījusi «Harmonia Mundi». «The Independent» par Danielsonu rakstījis, ka viņam nav robežu starp klasisko mūziku un džezu. «Viņa un grupas improvizācijas un ātrumu maiņas izklausās tik dabīgi kā elpošana,» uzsvēris laikraksts.

Festivāls «Rīgas ritmi» notiks no 1. jūlija līdz 5. jūlijam.

Biļetes iespējams iegādāties «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu