Noklausies Baltās nakts viesa Tonija Bevana koncertierakstu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Aicinām noklausīties Baltās nakts viesu Tonija Bevana (Tony Bevan) un Rodrija Deivīza (Rhodri Davies) improvizēto uzstāšanos Luksemburgā, kas ierakstīta 2015. gada 17. janvārī un līdz šim nav tikusi publicēta. Baltās nakts ietvaros Bevans un Deivīzs uzstāsies Anglikāņu baznīcā, festivāla «Skaņu mežs» rīkotā koncertā.

Šajā koncertā Tonijs Bevans spēlē basa saksofonu, bet Rodrijs Deivīzs – arfu. Abiem mūziķiem šajā brīvās improvizācijas sesijā pievienojies arī bundzinieks Marks Sanderss (Mark Sanders), kas arī savulaik viesojies Rīgā – 2014. gadā viņš festivāla «Skaņu mežs» ietvaros uzstājās kopā ar Vadadu Leo Smitu (Wadada Leo Smith).

Šī uzstāšanās bija filmas «Taking the Dog for a Walk» pirmizrādes neoficiālā daļa. Atuāna Prūma (Antoine Prum) režisētā dokumentālā filma vēsta par brīvās improvizācijas scēnu Lielbritānijā, un Tonijs Bevans filmas tapšanā piedalījās kā radošais eksperts, proti, sava veida gids, kas filmas veidotājiem iezīmēja nozīmīgas koncerttelpas un atslēgas personības šajā mūzikas subkultūrā. Bevans arī vadīja lielāko daļu mūziķu un kritiķu interviju, kas iekļautas filmā.

Lai gan Bevans un Deivīzs ir spēlējuši kopā jau iepriekš, viņu uzstāšanās intriģē ar neparedzamību vai pat vieš izbrīnu, jo mūziķi nāk no visai atšķirīgām, dažbrīd pat konfliktējošām improvizētās mūzikas scēnām.

Žurnāls «TimeOut» Toniju Bevanu nodēvējis par «diženāko no dzīvajiem basa saksofona improvizētājiem». To ir vērts uzsvērt ne tikai mūziķa virtuozitātes dēļ, bet arī tāpēc, ka improvizētāju vidū šis instruments ir reti sastopams – lielākā daļa mūziķu, kas šajā laukā to spēlē (piemēram, Matss Gustavsons (Mats Guatfsson), Pēters Brocmans (Peter Brötzmann) un Rosko Mičels (Roscoe Mitchell)), ir multiinstrumentālisti un atšķirībā no Bevana to neuzskata par savu primāro instrumentu. Bevans ilgus gadus ir sastrādājies ar leģendāro pirmās paaudzes frīdžeza bundzinieku Saniju Mjureju un šobrīd vada ansambli Bruise, kas veltīts starpžanru eksperimentiem. Viņš ir kūrējis festivālu NJC Berlīnē.

Rodrijs Deivīzs tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem mūziķiem redukcionisma improvizācijā - kustībā, kas iemieso improvizētās mūzikas sadursmi ar aktuālām laikmetīgās mūzikas idejām un minimālisma estētiku. Deivīza pamatinstruments ir arfa, un viņš ir respektēts arī kā minimālisma kompozīcijas interprets – tādi komponisti kā Fils Nibloks (Phill Niblock), Eliana Radiga (Éliane Radigue) un Jasunao Tone (Yasunao Tone) ir sacerējuši jaundarbus īpaši Deivīzam. 2012. gadā Deivīzs saņēmis grantu no organizācijas «Foundation for Contemporary Arts», ko 1963. gadā dibināja mākslinieks Džaspers Džonss (Jasper Johns) un komponists Džons Keidžs (John Cage), kā arī viņu kolēģi. Šo grantu citu starpā iepriekš saņēmušas tādas akadēmiskās un eksperimentālās mūzikas autoritātes, kā Mortons Feldmans (Morton Feldman), Kristians Volfs (Christian Wolff), Filips Glāss (Philip Glass) un Stīvs Reihs (Steve Reich).

Sestdien, 5. septembrī, Tonija Bevana un Rodrija Deivīza dueta uzstāšanos varēs dzirdēt «Skaņu meža» rīkotā koncertā «Baltās nakts» ietvaros; tas noritēs Anglikāņu baznīcā (Anglikāņu ielā 2). Aptuvenais uzstāšanās sākums – 21:40. Pasākumu atbalsta Rīgas dome. Ieeja – bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu