«Bigbenda minimālisms» - Latvijas Radio bigbends un M.Holmkvists

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūzikas namā «Daile» 16. oktobrī programmā «Bigbenda minimālisms» uzstāsies Latvijas Radio bigbends un zviedru mūziķis Matss Holmkvists (Mats Holmquist), informē «Latvijas Koncerti».

Komponists, pedagogs un bigbendu vadītājs Holmkvists 2010. gadā radīja jaunu mūzikas apakšžanru, kura pirmsākums ir viņa paša oriģinālkompozīcijas bigbenda sastāvam. Viņš pats to raksturo kā modernās jeb laikmetīgās bigbenda mūzikas un komponista Stīva Reiha (Steve Reich) minimālisma sajaukumu, nodēvējot to par bigbenda minimālismu jeb «Big Band Minimalism». Šo mūziku dēvē arī par afroamerikāņu minimālismu vai uzlaboto minimālismu.

Šī žanra mūzika tiek raksturota kā mūzika maksimālistiem – apbrīnojama sarežģītība un intelektuālā vērtība, kura spēj izklaidēt daudzos veidos. Jauns veids, kā iedzīvināt klasiskās bigbendu mūzikas tradīcijas, distancējoties no tik ļoti ierastā svinga, džeza un fanka, vairāk pievēršoties laikmetīgajai mūzikai, radot jaunu, eklektisku skanējumu.

Holmkvists pašlaik ir «JZ All Star» bigbenda mākslinieciskais vadītājs Šanhajā, Ķīnā. Viņš studējis Stokholmas Karaliskajā mūzikas koledžā un Ziemeļteksasas Universitātē, iegūstot maģistra grādu muzikoloģijā un mūzikas kompozīcijā, un bijis zviedru džeza un bigbendu mūzikas priekšplānā kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem. Mūziķis koncertējis un vadījis meistarklases dažādās pasaules valstīs, komponē un veido aranžējumus savam kvintetam, vokālajam un stīgu kvartetam, kā arī bigbendam «Mats Holmquist Stora Stygga – Big Bad Band».Holmkvists ir arī zviedru nacionālā jauniešu bigbenda un trīs reģionālo zviedru jauniešu bigbendu vadītājs un dibinātājs. 2005.gada tika ieviesta viņa sastādītā specializētā bigbenda mācību programma vidusskolām, kas Zviedrijā tāda ir vienīgā.

Latvijas Radio bigbends 2012. gadā pēc 16 gadu pārtraukuma atsāka aktīvu darbību. Latvijas Radio bigbenda direktors ir mūziķis un producents Māris Briežkalns, kolektīva diriģents un mākslinieciskais vadītājs, kā arī mūziķis — Kārlis Vanags.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu