Koncertā godinās Ellu Ficdžeraldu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Porietis

21. oktobrī plkst. 19 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks leģendārajai džeza karalienei – Ellai Ficdžeraldai veltīts koncerts «Celebrating Ella Fitzgerald». Piedalās: Orķestra «Rīga» bigbends diriģenta Valda Butāna vadībā, solisti Inga Bērziņa, Rūta Dūduma, Evilena Protektore un Roberts Memmēns, mūzikas žurnālists Raitis Zapackis.

2017. gadā pasaulē atzīmēs spožās un neatkārtojamās džeza dīvas Ellas Ficdžeraldas 100 gadu jubileju. Ficdžeraldas balss diapazons aptvēra trīs oktāvas un, neskatoties uz to, ka dziedātājai nebija muzikālās izglītības, viņa tika slavēta par toņa tīrību, intonāciju, dikciju un izcilo spēju improvizēt. Orķestra «Rīga» bigbends, kas ik gadu uzstājas ar jaunu programmu koncertu sērijā Riga Jazz, amerikāņu dziedātājas gadu iezīmēs jau 21. oktobra vakarā Ziedoņa zālē, kad bigbenda un solistu Ingas Bērziņas, Rūtas Dūdumas, Evilenas Protektores un Roberta Memmēna sniegumā skanēs populārākās džeza un vokālās kompozīcijas no leģendārās dziedātājas repertuāra.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Džordža Geršvina radītās melodijas, ko Ella Ficdžeralda 1959. gadā iedziedājusi albumā «Ella Fitzgerald Sings the George and Ira Gerswin Song Book». Ingas Bērziņas sniegumā skanēs - «Fascinating Rhytm», un «(Our) Love Is Here To Stay», Evilenas Protektores interpretācijā būs iespēja dzirdēt kompozīcijas «Somebody Loves Me» un «Just Another Rhumba», savukārt Rūta Dūduma dziedās «You've Got What Gets Me». Līdzās Geršvina vokālajām kompozīcijām Orķestra «Rīga» bigbenda sniegumā skanēs Dž. Geršvina «Rapsodija blūza stilā» Gordona Gudvina aranžijā.

Koncertprogrammas otrajā daļā iekļauti Djūka Elingtona, Kola Portera, Irvinga Berlina un citu komponistu skaņdarbi, kuri savulaik bijuši Ellas Ficdžeraldas repertuārā. Īpaši cieša un veiksmīga sadarbība Ellai Ficdžeraldai izveidojusies ar amerikāņu džeza muzikantu, trompetistu, «džeza tēvu» Luisu Ārmstrongu. Kopā iedziedāti pasaulslaveni dueti un izdoti trīs ierakstu albumi. Ziedoņa zālē 21. oktobra vakarā solistēm pievienosies daudzsološais vokālists Roberts Memmēns. Kopā ar Evilenu Protektori skanēs «Dream A Little Dream of Me», bet duetā ar Rūtu Dūdumu izskanēs Irvinga Berlina 1935. gadā radītā dziesma «Cheek to Cheek», kas ir viens no slavenākajiem Ellas un Luisa duetiem, kā arī citi dueti.

Lēdijas Ellas karjera ilga gandrīz 60 gadus, tās laikā iegūti neskaitāmi apbalvojumi, 13 Grammy balvas, tajā skaitā 1967. gadā Ficdžeraldai piešķirta Grammy balva par mūža ieguldījumu, vairāki viņas ieraksti iekļauti arī Grammy slavas zālē. Koncertā «Celebrating Ella Fitzgerald»talantīgās Rūtas Dūdumas sniegumā skanēs slavas zālē iekļautā dziesma «A Tisket A Tasket». Šo 19. gadsimta beigu bērnu dziesmiņu Ella Ficdžeralda kopā ar Alu Feldmanu (Al Feldman) pārvērta džeza kompozīcijā, tas bija Ellas pirmais hits, pirmais ieraksts un kopš tā tapšanas 1938. gadā kļuvis par džeza standartu.

Biļetes uz koncertu «Celebrating Ella Fitzgerald - Riga Jazz 2016» iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv. Informācija par Orķestra «Rīga» koncertiem mājaslapā www.orkestris.riga.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu