Dzintaru koncertzālē džeza ģitārists - Džulians Leidžs ar trio

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

12. novembrī plkst.19:00 ciklā Jūrmala Jazz pirmo reizi Latvijā Pasaules tūres ietvaros ar vienīgo koncertu Dzintaru koncertzālē uzstāsies viens no spilgtākajiem amerikāņu džeza ģitāristiem - Džulians Leidžs ar trio.

«Ģitārists Džulians Leidžs ir viens no oriģinālākajiem džeza virtuoziem ar nesatricināmu tehniku un šķietami neizmērojamu zinātkāri,» tā raksta «The New York Times».

29 gadu vecumā Džulianam Leidžam jau ir tik bagātīgs CV, ka to apskaustu pat divreiz vecāki mākslinieki. Par šo Kalifornijā dzimušo brīnumbērnu 1997. gadā tika uzņemta dokumentālā filma «Jules at Eight». Tagad viņš dzīvo Ņujorkā un ir sadarbojies ar tādām slavenībām kā Gerijs Bērtons, Džims Hols, Deivids Grismans, Bela Fleks un Čārlzs Loids. Viņš ir ierakstījis trīs albumus, būdams tajos galvenais mākslinieks: pēdējais no tiek ir «World's Fair», kā arī vairākus duetus, tostarp ar «Wilco» ģitāristu Nelsu Klainu, pianistu Fredu Heršu un «Punch Brothers» ģitāristu Krisu Eldridžu. Leidžs ir piedalījies arī daudzos citos projektos.

Neskatoties uz lielo aktivitāti un tai sekojošo slavu (kādā no nesenajām kritiķu aptaujām Leidžs tika ierindots augstāk par džeza ģitāras leģendām Bilu Friselu, Džonu Skofīldu un Petu Metīnī), viņu nepārņem iedomība. «Visi šie cilvēki ir mani elki, un es mēģinu raudzīties uz lietām plašāk,» viņš saka. «Savā ziņā lielais darbs sākas tieši tagad. Pēdējo gadu laikā esmu radījis jaunas vēsmas, un tagad mans uzdevums ir neļaut tām pazust. Es vēlos radīt mūsdienu džeza ģitārista definīciju. Tā ir patiešām daudzveidīga disciplīna, bet man liekas, ka mēs dzīvojam lieliskā laikā, lai radītu improvizācijas mūziku.»

Par 2016. gadā izdoto albumu «Arclight» Leidžs saka, ka tā ir «oriģinālu skaņdarbu un ēras pirms bībopa dziesmu kolekcija». Viņš ar nepacietību gaida uzstāšanos publikas priekšā, bet vairāk par visu viņam kārojas atklāt, uz ko ir spējīgs viņa trio. «Kopā ar šiem puišiem mēs esam gatavi pilnībā mesties iekšā mūzikā,» viņš saka.

Pēc Leidža vārdiem apmešanās Ņujorkā viņam sniedz iespēju attīstīt savu mūziķa karjeru vienlaicīgi vairākos virzienos. «Šeit pastāv līdzvērtība un nav spiediena,» viņš saka. «Cilvēki šeit ir progresīvi domājoši un atvērti. Pat ja tu saki: «Es esmu džeza ģitārists, bet man patīk spēlēt arī kantrī mūziku,» viņi atbild: «Lieliski, uz priekšu!» Esmu vienmēr to uzskatījis par privilēģiju un tā domāju joprojām.»

Koncerts notiek ciklā Jūrmala Jazz, kura ietvaros Dzintaru koncertzāle piedāvā klausītājiem baudīt izcilu džeza mūziķu priekšnesumus no visas pasaules.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu