Rīgā jauns saksofonu festivāls «Jazz Room»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijā norisināsies jauns saksofonu festivāls «Jazz Room», kura pirmā sesija «Tenor Legacy: Baltic Stars» notiks 26. novembrī K. K. fon Stricka villā, informē festivāla organizatori. Pirmās sesijas koncertā piedalīsies trīs Baltijas valstu vadošie saksofonisti - Deniss Paškevičs no Latvijas, Villu Veski no Igaunijas un Liuds Mockuns no Lietuvas. Savukārt koncerta īpašais viesis būs Eiropas džeza aprindās labi zināmais ģitāras improvizācijas meistars Marks Dukrē no Francijas.

«Jazz Room» pirmajā sesijā pūtējiem un Dukrē piespēlēs Latvijas džeza mūziķi - pianists Atis Andersons, basists Staņislavs Judins un bundzinieks Jānis Jaunalksnis. Koncerta programmā būs iekļauti dalībnieku oriģinālskaņdarbi, kas raksturos mūziķu individuālo stilu un atstās vietu improvizācijai.

Koncerta dienā notiks arī meistarklases, kurās savā pieredzē dalīsies visi trīs Baltijas valstu saksofonisti. Tāpat meistarklasēs prezentēs arī firmas «Kay Siebold» saksofona iemutni, kas veidots, vadoties pēc Paškeviča spēles manieres.

«Festivāla dalībnieki ir gan mani muzikālie varoņi, gan personiski draugi. Ir svarīgi sanākt kopā un dalīties ar savām zināšanām un muzikālajām prasmēm. Es ticu, ka mūzika ir universāla valoda, kas spēj uzrunāt visus. Festivāls «Jazz Room» piedāvās pamatvērtības džeza mūzikā Latvijā, Baltijā un Eiropā,» norādīja Paškevičs.

«Tenor Legacy: Baltic Stars» meistarklases K.K.fon Stricka villā sāksies plkst.15, savukārt koncerts - plkst.20. Biļetes uz koncertu un meistarklasēm var iegādāties «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā, kā arī tās būs pieejamas pasākuma vietā.

«Jazz Room» galvenais pasākums plānots nākamā gada maijā, bet pavisam festivālam būs četras sesijas gadā. Festivālu organizē biedrība «Riga Room», kas dibināta ar mērķi veicināt džeza mūzikas attīstību Latvijā.

Paškevičs ir saksofonists, flautists, komponists un producents, kā arī vairāku mūzikas projektu radītājs un pedagogs mūsdienu improvizācijas un džeza mūzikas studentiem. Nesen tika izdots viņa albums kopā ar dāņu ģitāristu Kristianu Franku «Yours Faithfully», kurā piedalās arī amerikāņu pianists Ārons Parkss.

Savukārt Veski ir uzstājies uz tādām prestižām pasaules mūzikas skatuvēm kā Berlīnes filharmonija, Londonas Karalienes Elizabetes zāle, Tokijas pilsētas opera, Toronto «Ford» centrs un citām. Villu ir ne tikai saksofonists, komponists, producents un vairāku grupu līderis, bet arī Muhu salā notiekošā starptautiskā džeza mūzikas festivāla «Juu Jääb» dibinātājs.

Mackuns dažādos mūziķu sastāvos aktīvi muzicē gan Lietuvā, gan citur Eiropā. Viņš ir saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, tostarp Dāņu Mūzikas balvu, Viļņas Džeza balvu, Lietuvas Mūziķu apvienības balvu un citus.

Starptautiski atzītais ģitārists Dukrē instrumenta spēli apguvis pašmācības ceļā un kļuvis populārs ar to, ka neierobežo savas mākslinieciskās izpausmes kādā konkrēta stilā, sacerot no daudzu citu daiļrades atšķirīgu un pārsteigumiem pilnu mūziku. Viņa uzstāšanās reizēs iespējams dzirdēt gan džeza un flamenko noskaņas, gan roka un akadēmiskās mūzikas elementus. Dukrē vienlīdz labi pārvalda elektrisko un akustisko ģitāru, mēdz spēlēt arī basģitāru un baritonģitāru. Francijas Džeza akadēmija piešķīrusi mūziķim leģendārā franču džeza ģitārista Džango Reinarta (Django Reinhardt) balvu, žurnāls «Jazz Hot» viņu nodēvējis par vienu no labākajiem Francijas džeza ģitāristiem, un viņš ieguvis arī prestižo «Les Victoires du Jazz» apbalvojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu