Miris džeza pianists Horass Parlans

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: plates vāka foto

86 gadu vecumā 23. februārī Dānijā veco ļaužu pansijā miris džeza pianists Horass Parlans (Horace Parlan), kurš mūzikas vēsturē iegājis ar savu specifisko spēles manieri, ko noteica viņa labās rokas kustību traucējumi. Viņš bija viens no hārdbopa (hard-bop) kustības redzamākajiem džeza pianistiem, muzicējis kopā ar Čārlzu Mingusu (Charles Mingus), Deksteru Gordonu (Dexter Gordon) u.c.

Piecu gadu vecumā tika paralizēta viņa ķermeņa labā puse, un klavierspēli mediķi ieteikuši kā terapijas veidu. Viņam izdevās kontrolēt trīs labās rokas pirkstus, un ar laiku viņš izveidoja savdabīgu spēles manieri.

Viņa salīdzinoši vienkāršā, lakoniskā spēles maniere, kurā daudz izmantoti blūza citāti, lieliski iederējās 50. gadu hārdbopa mūzikā.

No 1957. līdz 1959. gadam viņš muzicēja ar Čārlzu Mingusu, ierakstot divus klasiskus džeza albumus «Blues and Roots» un «Mingus Ah Um».

60. gados izdevniecībā «Blue Note» izdeva vairākus soloalbumus.

Džezam mainoties, viņš 1972. gadā pārcēlās uz Dāniju, kur jau mitinājās Bens Vebsters (Ben Webster) u.c. pazīstami amerikāņu džeza mūziķi.

1977. gadā kopā ar saksofonistu Ārčiju Šipu (Archie Shepp) izdots kritiķu labi novērtēts albums «Goin' Home».

2000. gadā klajā nāca dokumentālā filma par mūziķi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu