Džezroka leģenda Džons Skofīlds jūlijā uzstāsies Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. jūlijā uz Arēnas Rīga skatuves festivāla «World Jazz Festival» ietvaros kāps viens no pasaulē atzītākajiem džezroka ģitāristiem - trīs «Grammy» balvu ieguvējs Džons Skofīlds (John Scofield) no ASV. Tieši šogad Džons saņēmis divus Grammy apbalvojumus - par labāko džeza instrumentālo albumu un labāko džeza solo improvizāciju.

Džons Skofīlds ir mākslinieks, kas nenāk no muzikālas ģimenes, un arī pilsēta, kurā viņš uzauga, – Konektikuta - nav vieta, kas īpaši saistītos ar mūziku. Taču Džons stāsta: «Manuprāt, ikvienam manā paaudzē interesēja mūzika. Ja nespēlēji koledžas futbola komandā, tad varēji pievērsties mūzikai. Tā mūzika kļuva par pašu svarīgāko arī manā dzīvē.»

Džons apgalvo, ka ļoti lielu lomu viņa mūzikas karjeras izveidē spēlējuši cilvēki, kas viņam bijuši apkārt. Sākot ar vecāka gadu gājuma māksliniekiem, kas viņu iedrošinājuši, beidzot ar pavisam jauniem māksliniekiem, kuri ar viņu mācījās vienā koledžā.

Liktenīgs esot bijis arī pilsētas nelielā mūzikas ierakstu veikala apmeklējums, kur Džons satika pārdevēju Salliju, kura bija milzīga džeza fane un zināja ļoti daudz par to pastāstīt. Uzzinot, ka Džons spēlē ģitāru, viņa nevis ieteica, bet lika viņam iegādāties Jimm Hall un Wes Montgomery ierakstus. Tā sākās ceļš uz džeza mūziķa karjeru.

Džons Skofīlds ir mākslinieks, kurš apveltīts ar fantastisku talantu un, kaut arī jau pašā karjeras sākumā pameta Bērklija Mūzikas koledžu (Berklee College of Music), ir sasniedzis ievērojamus panākumus un ieguvis neskaitāmas balvas par sasniegumiem mūzikā. Džons pameta skolu, lai kāptu uz lielās skatuves ar tādiem džeza grandiem kā amerikāņu trompetists Čets Beikers (Chet Baker) un saksofonists Džerijs Maligans (Gerry Mulligan).

Neilgi pēc tam Džons pievienojās bundzinieka Billija Kobhama (Billy Cobham) un amerikāņu džeza mūziķa Džordža Djūka (George Duke) grupai, ar kuru divus gadus aktīvi koncertēja. Taču pēc tam Džons nolēma realizēt vairākas sadarbības ar tā brīža ievērojamākajiem, galvenokārt džeza un fanka māksliniekiem.

1976. gadā Džons Skofīls noslēdza līgumu ar Enja Records, un jau 1977. gadā iznāca viņa pirmais albums.

Kopš 70. gadu beigām Džons aktīvi piedalījās vairāku albumu tapšanā, kā arī ierakstīja milzu popularitāti ieguvušus skaņdarbus «Blue Matter» (1986), «Loud Jazz» (1987) un «Flat Out» (1988). Savukārt 1989. gadā tika sākta sadarbība ar tā brīža vienu no slavenākajām džeza kompānijām - Blue Note. Rezultātā 1993. gadā sadarbībā ar leģendāro saksofonistu Ediju Harisu tika ierakstīts albums «Hand Jive», kas, pēc klausītāju un mūzikas kritiķu domām, ir mākslinieka labākais darbs.

Šobrīd Džons Skofīlds savus klausītājus priecē ar ļoti daudzveidīgu mūzikas izpildījumu, ko pierāda nupat saņemtais Grammy apbalvojums par džeza improvizāciju dziesmai «I'm So Lonesome I Could Cry».

27. un 28. jūlijā Rīgā norisināsies ikgadējais džeza mūzikas festivāls – World Jazz Festival 2017. Turpinot tradīcijas, festivāls norisināsies divas dienas un sniegs trīs grandiozus koncertus. 27. jūlijā tiksimies Doma laukumā uz festivāla atklāšanas svētkiem un dienas bezmaksas koncertu, kas jau trīs gadus pulcē pilsētas iedzīvotājus un tās viesus. Savukārt 27. jūlija vakarā tiksimies kinoteātrī Splendid Palace un 28. jūlijā baudīsim festivāla noslēguma koncertu Arēnā Rīga, kurā uzstāsies džeza leģenda Džons Skofīlds un itāļu soul mūzikas zvaigzne Mario Bjondi.

www.saudades.at

Resursi internetā:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu