4000 km attālumā: Latvijas mākslinieki uzstājas pārsteidzošajā Uzbekistānā

Viktorija Puškele, rus.tvnet.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maxad Djangirov

Kā jau solījām – projekta «TVNET Uzbekistānā» ietvaros sākam stāstīt par silto Austrumu valsti. Tas būs īsts piedzīvojums, piepildīts garšvielu un aromātiska plova smaržām. Šogad viesmīlīgo valsts galvaspilsētu un Samarkandu apmeklēja latviešu mākslinieki Aija Vītoliņa un akustisko ģitāru trio «AG 3'o». Turklāt tā nebija vienkārši profesionāla uzstāšanās džeza festivāla ietvaros, bet gan īsts divu tautu – Latvijas un Uzbekistānas – dialogs.

Emociju, iespaidu un gastronomisku eksperimentu piesātinātā ceļojuma ietvaros stāstīsim jums par šīs valsts kultūru un tradīcijām, latviešu mākslinieku piedzīvojumiem Taškentā, Samarkandā un Buhārā, kopīgo Latvijas un Uzbekistānas attīstību, par to, kā dēļ Austrumu valsts, kas savulaik bija PSRS sastāvā, var šķist pievilcīga mūsu Eiropas servisa izlutinātajam tūristam, kā arī ko Latvija nozīmē turienes iedzīvotājiem.

Taču sāksim ar projekta galvenajiem «vaininiekiem» – dziedātāju Aiju Vītoliņu un džeza ģitāru trio «AG 3'o». Pēc sirsnīgās uzņemšanas ar plovu un citiem uzbeku gardumiem ētera vietējā radiostacijā, kuras klausītāji teju «nodedzināja» telefona līniju, lai uzdotu savus jautājumus (par to mēs stāstīsim vēlāk!), un iepazīšanās ar Taškentas konservatorijas audzēkņiem mūsu mākslinieki uzstājās milzu pūļa priekšā uz koncertzāles «Turkiston» skatuves.

Koncertzālē zem viena jumta bija sanākuši kopā dažādu paaudžu un profesiju cilvēki – no studentiem līdz uzņēmējiem un diplomātiskā korpusa pārstāvjiem. Visus vienoja viens – mīlestība pret džezu.

Taškentā koncerta viesu vidū bija praktiski visa Austrumu valsts mūzikas elite, tai skaitā Uzbekistānas Tautas mākslinieks Mansurs Tašmatovs, kurš TVNET sniedza nelielu interviju.

Latviešu mākslinieku priekšnesums skatītājus burtiski pārņēma savā varā. Mārča Auziņa, Kaspara Zemīša, Aivara Hermaņa un dziedātājas Aijas Vītoliņas koncertprogramma bija ekskluzīva, jo parasti visi muzicē atsevišķi, apvienojoties vien uz festivāliem.

Dziedātājai Aijai Vītoliņai kopīga uzstāšanās ar ģitāru trio «AG 3'o» Uzbekistānas džeza festivālā bija debija – ar katru no māksliniekiem atsevišķi viņa ir pazīstama vairāk nekā 10 gadus, taču uz vienas skatuves kopā uzstājās pirmo reizi.

Koncertzālē izskanēja gan trio kopīgie aranžējumi, gan arī solo autorskaņdarbi. Mārcis Auziņš izpildīja savu vasarīgo kompozīciju «Dzeltens», savukārt Kaspars Zemītis uzstājās ar solo priekšnesumu, kurā ģitāra «darbojās» ne tikai kā stīgu instruments, bet arī kā sitaminstruments. Festivāla ietvaros Taškentas un Samarkandas koncertzālēs varēja dzirdēt Aivara Hermaņa kompozīcijas «Jaunā samba» un «Andalūzijas meitene» - tango stila un Raimonda Paula skaņdarbus.

Nākamajā dienā Aija Vītoliņa un «AG 3'o» uzstājās Samarkandā.

Šoreiz viņi bija sagatavojuši īpašu pārsteigumu tieši uzbeku klausītājiem – koncerta kulminācija bija ar nacionālajiem instrumentiem atskaņots skaņdarbs.

Uz šādu radošo impulsu māksliniekus iedvesmoja ekskursija pa Samarkandu. Ieraudzījuši uzbeku stīgu instrumentus, ģitāristi nespēja atturēties no vēlmes tos uzspēlēt. Jāsaka, ka eksperiments izdevās – improvizācija ar nacionālajiem instrumentiem izraisīja neviltotu publikas sajūsmu.

Festivāla mērķis ir Uzbekistānas un ārzemju džeza muzikantiem dot iespēju vienkopus svinēt šo unikālo pasaules valodu un kultūru dažādību, kā arī ļauties starpkultūru dialogam caur dažādiem pasākumiem Taškentā un citās valsts pilsētās.

TVNET un Latvijas mākslinieki izsaka pateicību par pasākuma rīkošanu un atbalstu Latvijas vēstniecībai Uzbekistānā un starptautiskajam uzņēmumam «Pro Logistic Services».

UNESCO pārstāvji ir pārliecināti – Starptautiskā džeza diena veicina starpkultūru dialogu un kultūras dažādību, kā arī cieņu pret cilvēktiesībām.

Tā nudien ir - «Turkiston» koncertzālē zem viena jumta pulcējās dažādu nacionalitāšu mākslinieki un klausītāji, kuri runāja vienā valodā – mūzikas valodā.

Un par spīti tam, ka Latvijas delegācija uz Taškentu bija paņēmusi līdzi arī Baltijas pelēcīgos laikapstākļus, mums bija silti!
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu