Jelgavas Bigbends gūst panākumus konkursā Nīderlandē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jelgavas Bigbends Raita Ašmaņa vadībā atgriezies no prestižā starptautiskā bigbendu konkursa «International Big Band Competition IBBC – Hoofddorp, the Netherlands», kur sīvā konkurencē starp 15 bigbendiem pirmās klases grupā izcīnījis 2. vietu konkursa fināla kārtā.

Konkursā, kas 10. jūnijā Hoofdorp pilsētā (Nīderlande) norisinājās jau 21. reizi, bigbenda mākslinieciskais vadītājs bija izvēlējis atskaņot savdabīgu programmu, proti, pamatā to veidojot no latviešu izcilāko džeza mūziķu populārākajiem darbiem, kas savulaik guvuši slavu ārpus Latvijas. To sarakstā tādi Gunāra Rozenberga darbi, kā «Visa», «This Milk is Too Strong for Me», «Boogie-Woogie» un citi, R. Paula «Jazz Expression Nr. 1» un «Jazz Expression Nr. 2», kā arī Gordona Gudvina skaņdarbs «Count Bubba’s Revenge» un viņa aranžējums Džordža Gēršvina skaņdarbam «Rhapsody in Blue», kas pieskaitāms pie augstākās grūtības pakāpes repertuāra. Bigbendam uz pāris skaņdarbiem pievienojās arī jaunā, daudzsološā soliste Līva Dumpe, kura šobrīd studē džeza vokālu Amsterdamas Konservatorijā.

Konkursa norise notika vairākās kārtās. Pirmajā kārtā tika iesūtīti ieraksti un konkursa organizatori dalībai otrajā kārtā Nīderlandē apstiprināja 15 bigbendus pirmās klases grūtības pakāpes grupā, kurā piedalījās arī Jelgavas bigbends un konkurenti no Polijas, Vācijas, Nīderlandes, Beļģijas, Lielbritānijas un ASV. Finālā Jelgavas bigbends R. Ašmaņa vadībā ieguva otro vietu, apsteidzot «Creative Arts Jazz Band» no Ņūdžersijas (ASV), bet pirmo vietu atstājot mājiniekiem – «Big Band Blast!» (Nīderlande). Konkursu vērtēja prestiža žūrija, kuras sastāvā mūziķi no slavenā Ķelnes Radio bigbenda (West Deutsch Rundfunk): trompetists Andy Haderer un bundzinieks Hans Dekker. Žūrijas locekļi īpaši uzteica bigbenda intonatīvo precizitāti, muzikalitāti un augsto profesionalitāti.

Bigbenda līderis Raitis Ašmanis par pieredzēto Nīderlandē: «Jelgavas Bigbends savas pastāvēšanas laikā tik augsta līmeņa konkursā piedalījās pirmo reizi. Prieks, ka izdevās godam pārstāvēt Latviju un Jelgavu. Neviens džeza kolektīvs no Latvijas līdz šim šajā konkursā nebija piedalījies.»

Jelgavas bigbends ir viena no Latvijas džeza mūzikas pamatvērtībām – profesionālu mūziķu apvienība ar vēsturi un tradīcijām kopš 1991. gada. Visu līdzšinējo pastāvēšanas laiku bigbenda mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir Raitis Ašmanis, kas kolektīva uzmanības lokā galvenokārt izceļ džeza standartus un populāru ārzemju un latviešu komponistu mūziku. Bigbends darbojas Jelgavas pašvaldības iestādes «Kultūra» paspārnē, kam arī izsaka pateicību par finansiālu atbalstu dalībai starptautiskā konkursā Nīderlandē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu