Latvijas Radio bigbends aicina uz koncertu Latviešu džeza svīta II

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

17. oktobrī plkst. 19 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, festivāls «Arēna», sadarbībā ar VSIA Latvijas Koncerti aicina uz Latvijas Radio bigbenda jaunās programmas Latviešu džeza svīta: jaunie komponisti Vol II pirmatskaņojumu un CD prezentāciju.

Turpinot projektu Latviešu džeza svīta: jaunie komponisti Latvijas Radio bigbends radījis otro Latviešu džeza svītas albūmu. Tā radīšanā iesaistījušies jauni, talantīgi un daudzsološi latviešu mūziķi un komponisti – pianists Rūdolfs Macats, ģitārists Matīss Čudars un pianists Krists Auznieks. Programmu aranžijas radījuši arī Latvijas Radio bigbenda dalībnieki un mūziķi – pianists Viktors Ritovs, saksofonists Māris Jēkabsons un bigbenda muzikālais vadītājs, saksofonists Kārlis Vanags. Matīss Čudars, Rūdolfs Macats un Krists Auznieks šobrīd turpina studijas un profesionālās karjeras ārpus Latvijas – viņu muzikālās kompozīcijas atspoguļo arī aktuālākās šī brīža tendences uz pasaules džeza mūzikas skatuves.

Jaunais albūms Latviešu džeza svīta: jaunie komponisti Vol II iekļauj deviņus skaņdarbus dažādos džeza mūzikas stilos. Orģinālmūzikas pamatmērķis ir turpināt džeza svītas skaņdarbu kompozīcijas latviešu mūzikā un atdzīvināt džeza svītas žanru Latvijā, ko uzņēmies Latvijas Radio bigbends.

Jautājums - vai eksistē tāds īstens latviešu džezs? - ir bijis aktuāls kā pirms 50 gadiem, tā tagad. Un ar ko Latvijā radītā džeza mūzika atšķiras no citvalstu skaņdarbiem? Atbildi uz to Latvijas Radio bigbends cenšas sniegt jaunajā projektā Latviešu džeza svīta, kuram tagad jau radīts otrais albums.

Pirmā Latvijas Radio bigbenda «Latviešu džeza svīta» projekta ietvaros 2016. gadā tika izveidotas deviņas dažādu džeza stilu kompozīcijas, kuru komponisti un aranžētāji ir Latvijas Radio bigbenda mūziķi - pianists Viktors Ritovs, saksofonists Māris Jēkabsons un saksofonists, bigbenda mākslinieciskais vadītājs un diriģents Kārlis Vanags. Programmas pirmatskaņojums norisinājās Briselē, 2015. gada 16. jūnijā, Latvijas kā ES prezidējošās valsts projektu ietvaros, tās kultūras programmas noslēguma koncertā, kur tas tika uzņemts ar ovācijām, skatītāju pilnā zālē. Džeza svītas žanra pamatlicējs Latvijā ir izcilais komponists un pianists Raimonds Pauls, kas 1965. gadā džeza trio sastāvam sacerēja svītu Iespaidi, bet 1967.gadā jau ar Rīgas estrādes orķestri iestudēja pilnasinīgi instrumentētu džeza svītu Melnās krāsas. Šai žanrā savu ieguldījumu devuši arī ievērojamais skaņradis un aranžētājs Vitālijs Dolgovs, džezmeņi Uldis Stabulnieks, Egils Straume, Gunārs Rozenbergs un citi.

Latvijas Radio bigbendam ir būtiska nozīme Latvijas džeza mūzikas vēsturē. 2012. gadā – pēc 16 gadu pārtraukuma – leģendārais džeza kolektīvs atsāka aktīvu darbību un 2016. gadā nosvinēja 50. gadadienu kopš tā dibināšanas. Orķestra patrons ir maestro Raimonds Pauls.

Latvijas Radio bigbends dibināts 1966. gadā. Sākumā to dēvēja par Latvijas PSR Televīzijas un radio estrādes orķestri, bet 1992. gadā to pārdēvēja par Radio vieglās un džeza mūzikas orķestri. Tā pirmais vadītājs un diriģents bija komponists Ringolds Ore, vēlāk – vijolnieks un aranžētājs Alnis Zaķis (1968–1991), taču Latvijas Radio bigbendu vadīja arī Raimonds Pauls un Gunārs Rozenbergs. Pašlaik mūziķi turpina popularizēt latviešu džeza mūziku dažādām auditorijām, koncertējot ne tikai džeza mūzikas festivālos, bet arī pilsētvides notikumos.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA kopš 2002. gada ik rudeni Latvijas koncertzālēs pulcē jaunās mūzikas komponistus, atskaņotājmāksliniekus un klausītājus no daudzām pasaules valstīm. Festivāla moto SAKLAUSI NĀKOTNI! ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi – rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu. Šis ir viens no novatoriskākajiem kultūras notikumiem Latvijā un bez tā nav iedomājama mūsdienu mūzikas kultūras sistemātiska un loģiska attīstība Latvijā.

Jaunās mūzikas festivāls ARĒNA notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes, Šveices fondu Pro Helvetia un Suissa, A. Onaša fonda Stegi, Music Norway, Whirlpool Corporation, Red Cab un Latvijas Radio atbalstu.

Koncerta biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu