Nudien, Laba Daba! (80)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter/maaldaris

Pagājušās nedēļas nogalē, no 6. līdz 8. augustam tikai dažus kilometrus aiz Siguldas norisinājās viens no vasaras kvalitatīvākajiem un baudāmākajiem vasaras mūzikas festivāliem - "Labadaba".

Nudien, festivālā redzētais un sajustais atsauca atmiņā pašu pirmo "Positivus" festivālu - lieliska publika, labiekārtota un skaista teritorija, laba mūzika, labi cilvēki un laba daba galu galā. Arī apmeklētāju skaits (aptuveni 3000) ir līdzīgs kā Salacgrīvas festivāla pirmsākumos.

Protams, festivālā nespīdēja lielas ārvalstu zvaigznes (ja nu vienīgi melomānu aprindās zināmā grupa "The Ukrainians"), arī jūras tur nebija un asfalta vietā zemes piebraucamais ceļš, taču labiekārtotā Latvijas Universitātes atpūtas kompleksa "Ratnieki" (Līgatnes novadā) teritorija un dažādas interesantas blakusaktivitātes radīja savu neatkārtojamu atmosfēru.

Par festivālu

Pirmais "Labadaba" festivāls norisinājās 2006.gadā pie Engures (kempings "Vecupe", Tukuma raj.), un toreiz festivāla rīkotāji aģentūra "Pareizā Ķīmija" galveno akcentu lika uz regeju, ska, dub un folkmūziku. Toreiz festivāls piedāvāja trīs dažādas pasaules mūzikas noskaņu skatuves - zaļo etno un folka skatuvi, dzelteno regeja, ska, dub skatuvi un sarkano Labas Nabas DJ skatuvi.

Šogad, pēc četru gadu pauzes, jaunā kvalitātē (festivālu organizē "Pareizā Ķīmija" kopā ar Universitātes radio "Naba" un mūzikas klubu "Nabaklab") un jaunā vietā festivāls "Labadaba", šķiet, atgriezies, lai paliktu.

Uz četrām skatuvēm - vairāk nekā 40 mūzikas grupu, DJ apvienību, skatuve ar bērnu un jauniešu programmu u.c. interesantas izglītojošas un radošas aktivitātes.  

Foto: twitter

Festivāla dzīvo mūziku varēja baudīt uz trīs vidēja izmēra skatuvēm - "Eža skatuves", "Lāča skatuves" un skatuves, kas ierīkota milzīgā klētī. Ceturtā bija dīdžeju platforma, kas novietota ar seju pret bezmaksas telšu pilsētiņu, kas ierīkota krāšņā, milzīgā ābeļdārzā.

Arī muzikāli organizatori nedaudz atkāpušies no regeja un ska formāta (tas apsveicami) un apmeklētājiem piedāvāja plašāka spektra mūzikas žanrus.

Starp citu, nosaukums "Laba daba" ietver sevī vairākas nozīmes: labdabīgs, laba cilvēka daba, labs raksturs, kā arī labam cilvēkam apkārt laba daba, kura jāsaudzē un jāmīl.

Dzeltenie Pastnieki

Šķiet, par galveno festivāla muzikālo notikumu kļuva leģendārās pašmāju "jaunā viļņa" grupas "Dzeltenie pastnieki" uzstāšanās. Ingus Baušķenieks ar pavadošajiem cilvēkiem un zvēriem/mūziķiem piektdienas vakarā sniedza vizuāli spilgtu priekšnesumu, pilnībā restaurējot 1984.gada albuma "Alise" skanējumu ("Alise" ir grupas trešais studijas albums, kas sākotnēji tika radīts kā muzikālais pavadījums Andra Zeibota savulaik nomenklatūras aizliegtajai izrādei "Alise Brīnumzemē" pēc Luisa Kerola stāsta motīviem.). 

Pirms pāris gadiem "pastnieku" atgriešanās bija trīs vai četru mūziķu veidolā, ar pieticīgiem aranžējumiem un sajūtu, ka "tie tomēr nav tie paši vecie labie pastnieki", toties šoreiz viss bija pa īstam. Simtiem vadiņu, vecās, analogās bungmašīnas, sintezatori... Protams, arī dažādas tehniskas ķibeles, bet tā ir daļa no festivāla šarma.

Satellites LV festivālā "LabaDaba"
Satellites LV festivālā "LabaDaba" Foto: twitter/maaldaris

Ātrāk, augstāk, tālāk

Protams, festivālam nākotnē jāveic vairāki uzlabojumi. Piemēram, jāpaplašina autostāvvietu teritorija, arī ēdināšanas uzņēmumiem laikus jānodrošinās ar pietiekamu daudzumu desu un nelaimīgo frī kartupeļu, taču kopumā festivāls bija noorganizēts ļoti labi. Viens no festivālu sāpīgākajiem punktiem - labierīcību būdiņas, manuprāt, bija pietiekošā skaitā un racionāli "izmētātas" pa festivāla teritoriju.

Pats galvenais - gardais "Valmiermuižas" alus tikai 1.30 Ls!

Tiekamies "Labadaba" 2011.gadā!

Komentāri (80)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu