«Skaņu mežā 2014» notiks Endija Stota koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

11.oktobrī festivāla Skaņu Mežs 2014 ietvaros notiks angļu eksperimentālās deju mūzikas producenta Endija Stota uzstāšanās. Endijs Stots guva plašu deju mūzikas pagrīdes un pasaules melomānu ievērību ar savu 2012. gada albumu «Luxury Problems», ko vairāki mūzikai veltīti mediji - tostarp Pitchfork, The Wire un Resident Advisor - nodēvējuši par vienu no labākajiem gada albumiem. Jāatgādina, ka Stota uzstāšanās Skaņu Mežā tika plānota jau pērn, taču tā tika atcelta slimības dēļ.

Endijs Stots (Andy Stott) ir viens no «jaunās» deju mūzikas spīdekļiem. Ar minialbumiem «Passed Me By» un «We Stay Together», kā arī plašu atzinību ieguvušo «Luxury Problems», kas zemas, tikpat kā jebkādu bītu laupītas ritmiskas pulsācijas apvieno ar ekspresīvākiem elementiem gan gaišākās, gan ļoti tumšās noskaņās, Stots ir nostiprinājis elektroniskās mūzikas novatora un neatkārtojama stilista slavu. «Luxury Problems» interneta portāl Pitchfork.com ir raksturojis kā ierakstu, kas ir delikāts un krāšņs, taču reizē saglabā viegli apslēptus draudīguma elementus. Minēto ierakstu Pitchfork.com un eksperimentālās mūzikas žurnāls The Wire ievietojuši 2012. gada labāko ierakstu divdesmitniekos. Savukārt elektroniskajai mūzikai veltītais portāls Resident Advisor to nosaucis par ceturto gada labāko ierakstu, piebilstot: «Ir iespējams, ka Stota pēc 2010. gada atrastais jaunais skanējums ir tikai viens posms no stilistikas, kas ir nebeidzamā attīstībā, taču šis albums šķiet noturīgāks par citiem. [..] Citiem vārdiem sakot, šī ir Stota «izsišanās», un, lai arī kāda ir šā eksperimenta patiesā daba, lielākā daļa Stota fanu būs laimīgi, ja viņš tā turpinās mūžīgi.»

Savu radošo pozīciju žurnālam The Quietus E.Stots apraksta šādi: «No mākslinieka perspektīvas raugoties, radot mūziku, tu publisko savu personību, to skaitā arī savas idejas un dažādas lietas no tumšākiem sava prāta nostūriem. Taču šobrīd mans orientieris ir radīt kaut ko patiešām skaistu. Es dodu priekšroku kaut kam, kā priekšā ir iespējams absolūti izkust.» Šos vārdus pasvītro arī negaidītie un dabiskie vokāli uz E.Stota kompleksās elektroniskās mūzikas fona, kas pieder mūziķa skolas gadu klavierskolotājai Alisonei Skidmorei.

Endijs Stots ir viens no nedaudzajiem pagrīdes elektroniskās mūzikas pārstāvjiem, kuru mūzika komerciāli noderējusi arī elitāras modes pasaulē - 2012. gadā divas producenta kompozīcijas izmantotas slavenā modes žurnāla «Vogue» īsfilmā ar modeles Keitas Aptones piedalīšanos. Tas medijos tika atpazīts par netipisku risinājumu no Vogue puses, skatoties, kā līdz šim žurnāls savos saistītajos materiālos sliecies izmantot krietni populistiskāku mūziku.

2014. gada sākumā Stots īstenoja radošu sadarbību ar Lankasteras tumšās ritmiskās mūzikas dueta «Demdike Stare» dalībnieku Mailzu Vitakeru (Miles Whitaker), un abi ar projekta nosaukumu «Millie and Andrea» marta beigās publicēja albumu «Drop the Vowels». Endijs Stots ir arī veidojis remiksus tādu mūziķu kā Tricky, Blondes un Holy Other dziesmām.

Nepieradinātās mūzikas un saistītās mākslas festivāls Skaņu Mežs 2014 notiks mūzikas namā «Daile» (Kr. Barona iela 31) 10. un 11. oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu