Foto: Aizvadīts pirmais Ulda Marhilēviča mūzikas festivāls «Zaļais stars» (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

25. un 26. jūlijā pirmo reizi Pāvilostā notika mūzikas un mākslas festivāls «Zaļais stars», uz kuru aicināja pāvilostnieks Uldis Marhilēvičs un draugi. Nu Pāvilosta var lepoties, pateicoties Uldim Marhilēvičam, tagad pilsēta kļuvusi par vienu no tām nedaudzajām, kurai ir savs festivāls.

Festivāls iesākās piektdienas vakarpusē ar labdarības koncertu Sakaslejas baznīcas dārzā. Iekasētā nauda no pārdotajam biļetēm uz koncertu tiks novirzīta Gotlandes studentu izstrādātajam projektam par Sakaslejas baznīcas un ērģeļu saglabāšanu. Uz koncertu bija ieradušies negaidīti daudz klausītāju no visiem Latvijas nostūriem – gan pavisam mazi, kuri braši turējās visu koncertu, gan ļaudis jau ar sirmām galvām. Lai gan baznīcas dārzs ir ierobežots laukums, kur visiem apmeklētājiem vietas nepietika, tas neatturēja no koncerta un vakara baudīšanas. Kāds laiski atlaidies turpat zālītē pie baznīcas žoga, cits mašīnā uz ceļa baudīja burvīgo, muzikālo vakaru.

Koncertu atklāja Uldis Marhilēvičs un Sakaslejas baznīcas mācītājs Erlands Lazdāns. Dziedāja Ance Krauze, Tomass Kleins, Rēzija Kalniņa, baznīcas ansambļa meitenes «Dziedošie eņģeļi», Krista Ziemele, pie ērģelēm sēdās Jānis Pelše, fantastiski vijoli spēlēja Dzintars Beitāns, bet mazliet mistisku skanējumu koncertam piešķīra Liepājas zvanu ansamblis «Campanella».

Koncerts ieilga vairāk par divām stundām un izskanēja jau vēlā naktī, tomēr sanākušie klausītāji nekādi negribēja doties prom.

Festivāla otrā diena iesākās sestdienas rītā Pāvilostas pludmalē ar smilšu skulptūru festivālu «Zelta smilšu grauds». Tajā piedalījās 10 komandas mākslas skolu grupā un 11 dalībnieku komandas «Hobby» grupā. Šā gada smilšu figūru tēma bija «Tautasdziesma». Tad nu arī katra komanda demonstrēja savu izpratni par šo tēmu, kādam tautasdziesma asociējas ar pastalām, vēl kādam ar putnu dziesmām, bet citam ar koklētāju un putras ēdāju.

Vēlāk pēcpusdienā visdažādākās ierastās un neierastās lietas varēja iegādāties Kalna ielas amatnieku tirdziņā: stikla un keramikas izstrādājumi, apģērbi un aksesuāri, Alsungas sklandrauši un maize no Liepājas mājražotājiem «Burbuļmaize». Tik karstā laikā, kāds valdīja sestdien Pāvilostā, protams, neiztikt bez garšīga saldējuma, ko piedāvāja Rīgas tirgotāji. Tirdziņš bija plaši apmeklēts. Vēl vēlā vakarpusē, kad sākās otrās festivāla dienas koncerts, nebeidzās Kalna ielas tirdziņa andele.

Saulrieta staros Pāvilostas pludmalē, kas nebija pieredzējusi tik daudz cilvēku vienuviet, varēja sākties festivāla lielkoncerts. Pirmajā koncerta stundā, kad uz skatuves kāpa vakara vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare un sveica visus klātesošos, vēl gara rinda stiepās pie ieejas vārtiem. Cilvēki plūda uz pludmali no malu malām.

Festivāla organizatori stāsta, ka kopā pa abām festivāla dienām visus pasākumus kopā apmeklēja - aptuveni 10 000 skatītāju.

Lielkoncerts iesākās ar Pāvilostas novada domes priekšsēdētāja Ulda Kristapsona sveicienu sanākušajiem un organizatoriem. Kā dāvanu Uldim Marhilēvičam domes priekšsēdētājs pasniedza Pāvilostas pilsētas karogu, jo katram kārtīgām pāvilostniekam, kāds noteikti ir arī Uldis, pie mājas jāplīvo pilsētas karogam.

Koncerta pirmo daļu atklāja ar Ulda Marhilēviča dziesmu «Vai tu mani dzirdi», ko dziedāja Aija Andrejeva, Ainars Virga, Ance Krauze, Ivo Fomins, Tomass Kleins un citi. Ulda Marhilēviča un citas tautā mīļas un populāras dziesmas izpildīja arī Roberts Zīle, Aivars Hermanis, Pāvilostas meiteņu ansamblis, grupa «Vējdēlisti», kurā tieši šim festivālam par godu apvienojušies vietējie Pāvilostas sērferi. Koncertu kuplināja arī Pavilostas dejotāji ar savu sniegumu.

Festivāla noslēguma koncerts ilga līdz pusnaktij, kad tā izskaņā, viesiem kopā dziedot Pāvilostas himnu, virs moliem naksnīgajās debesīs atmirdzēja svētku uguņošana. Bet pēc tam līdz saullēktam turpinājās tautas sadziedāšanās un dejas ar Ufo.

Uldis Marhilēvičs pēc aizvadītajiem svētkiem ir priecīgs un gandarīts un saka: «Viss izdevās tieši tā, kā biju iepriekš sapņojis, un droši varu teikt, ka «Zaļais stars» būs arī nākamgad: 24. – 26. jūlijā manās mājās – Pāvilostā.»

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu