Ieskats elektroniskās mūzikas festivālā «Satta» Papē (15)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Daiga Visocka, TVNET

Nedēļas nogalē Papes Nacionālajā parkā norisinājās elektroniskās mūzikas festivāls «Satta», kas visus iepriekšējos gadus notika mūsu kaimiņvalstī Lietuvā. Festivāla mākslinieciskais piedāvājums bija daudzsološs - organizatori solīja tādu grupu un mūziķu apvienību uzstāšanos kā «Submotion Orchestra», «Dirty Beaches», «King Midas Sound», «Forest Swords» jeb Metjū Bērnsu no Liverpūles un citus talantīgus māksliniekus. Arī TVNET devās baudīt, kā norisinās kaimiņvalsts festivāls tepat pie mums Kurzemes pusē.

Kā novērojām, festivāla atmosfēra vairāk orientēta uz tā baudīšanu pēc tumsas iestāšanās, par to liecināja efektīvā pasākuma gaisotnes nodrošināšana vakara stundās un to bilance starp iespējamām aktivitātēm dienas laikā. Respektīvi - aktīvā jautrība sākās līdz ar krēslu. Dienas laikā festivāla teritorijā bija iespējams apmeklēt pāris amatnieku stendus, baudīt nelielas mākslas izstādes, kā arī tikt pie tetovējuma.

Jāpateicas festivāla rīkotājiem par to, ka viņi bija rēķinājušies ar laika prognozi un apmeklētāju labsajūtai sarūpējuši jumtu virs katras skatuves. Jāteic, ka skatuves bija pilnas ar atpūtniekiem arī pamatīgu lietusgāžu laikā.

Festivāls tā organizētājiem tomēr sarūpēja ne mazums raižu - neieraidās vairāki hedlaineri («Clap Clap», «kode9», «Dam Funk»), lietus un vējš festivālu nežēloja, un svētdienas rītā bija nopūstas vairākas bāru teltis un stendi. Pašā festivāla karstumā, naktī no sestdienas uz svētdienu, divas reizes pazuda elektrība. Kā pastāstīja organizatori - elektrība esot ļaunprātīgi izslēgta un strāvas padeve uz pāris minūtēm pārtraukta apzināti. To acīmredzot paveikuši kādi festivāla nelabvēļi.

Daudzus apmeklētājus aizbaidīja biežās lietusgāzes un pērkona negaiss, citus - policijas un kinologu klātbūtne festivālā. Festivālā notika vairāki policijas reidi, kā ar kinologiem, tā bez. Jāsaka, ka pārbaudes ar suņiem bija diezgan agresīvas. Mūsu acu priekšā policija ne tikai pārbaudīja katru automobili un katru telti, bet arī pašrocīgi vēra vaļā apmeklētāju automašīnu durvis. Kādi ir reida rezultāti - mums nav zināms.

Neskatoties uz vairākām ķibelēm festivāla norises laikā, jāatzīst, ka vairāki mākslinieki, it īpaši «Submotion Orchestra» un «Dirty Beaches», sniedza ļoti patīkamu muzikālo baudījumu. Nelika vilties nedz repertuāra izvēle, nedz tehniskais skanējums. It īpaši «Submotion Orchestra», kas hipnotizēja visu galvenās skatuves auditoriju savas uzstāšanās izskaņā. Nelielu vilšanos sagādāja «King Midas Sound» uzstāšanās, jo grupa nespēja kārtīgi noskaņoties, līdz ar to, brīžiem skaņa bija visai nebaudāma un pat griezīga.

Bija pagrūti izsekot līdzi koncertu laikiem uz dažādām skatuvēm (kopumā aktīvas bija četras skatuves), jo, ņemot vērā to, ka vairāki mākslinieki neieradās, koncerti tika pārcelti un to vietā notika citas uzstāšanās. Būtisks negatīvs faktors bija arī vētra. Koncertu sākumi bieži kavējās. Pateicoties tam, ka skatuvēm bija jumti, ļaudis nesteidzās izklīst un pacietīgi gaidīja nākamo koncertu sākšanos.

«Dirty Beaches» solists Alekss Hungtajs (Alex Hungtai)
«Dirty Beaches» solists Alekss Hungtajs (Alex Hungtai) Foto: Daiga Visocka, TVNET

Sestdienas pēcpusdienā nenoslinkojām aizsoļot līdz jūrai un atklājām, ka viskarstāk iet tieši pludmalē. Tur varēja klausīties mūziku uz pludmales skatuves ar ļoti baudāmu skatu uz skaisto Kurzemes piekrasti. Atmosfēra uz šīs skatuves bija pielīdzināma amerikāņu filmās redzētajām Kalifornijas pludmales ballītēm. Nevaru nepieminēt, ka jūra un pludmale šajā vietā ir ļoti tīra, līdz ar to - vēl jo patīkamāka atmosfēra.

Apkopojot festivāla pieredzi, secinām, ka dažādu apstākļu dēļ festivāls varēja būt baudāmāks. Kā arī

šis festivāls pavisam noteikti nav piemērots ģimenēm ar bērniem, bet gan jauniešu auditorijai.

Tomēr neapšaubāmi lielai daļai «Satta» apmeklētāju festivāls nelika vilties, neskatoties ne uz ko. «Satta» ir tāds festivāls, kurā ir iespējams iepazīties ar citām kultūrām un subkultūrām, baudīt talantīgu un nekomerciālu mūziķu daiļradi. Domājams, ja laikapstākļi būtu bijuši maigāki, tad festivāla organizētāji būtu spējuši piedāvāt vairāk dienas aktivitāšu.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu