Festivālā «Zemlika» uzstāsies «Mombu» no Itālijas, «Phurpa» no Krievijas un «Stara Rzeka» no Polijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/zemlika

Festivālā «Zemlika», kas 23. un 24. oktobrī notiks Latvijas mazākajā pilsētā Durbē, uzstāsies «Mombu» no Itālijas, «Phurpa» no Krievijas, «Stara Rzeka» no Polijas, kā arī latviešu mākslinieki - ansamblis «Zāle» un Anta Eņģele, informēja festivāla organizatori.

«Mombu» ir bungu un saksofona duets no Romas Itālijā, kuru veido Antonio Dzitarelli no grupas «Neo» pie sitamajiem instrumentiem un Maika Patona protežētās grupas «ZU» dalībnieks Luka Mai ar baritona saksofonu. Līdz šim izdoti trīs mūziķu oriģinālieraksti, kā arī šā gada pavasarī realizēta sadarbība ar hiphopa mākslinieku «Oddatee».

Festivāla organizatori «Mombu» mūziku raksturo kā rituālu, kuru abi mūziķi praktizē, klausītāju vedot sev līdzi pa improvizācijas, brīvā džeza, «hardcore» un metālmūzikas džungļiem. Ja dueta pirmos ierakstus varētu dēvēt par sava veida «afro/grind» mūzikas manifestu, tad trešais albums «Niger» ir vudū rituāls, nācis no Melnā kontinenta pašas sirds.

Pagājušā gadsimta 90.gadu vidū Maskavā sākās Alekseja Tjegina vadīts mākslinieku grupas ceļojums tradicionālās rituālās mūzikas izpētē. Tolaik Kardinālās mākslas fabrikai («Fabrique of Cardinal Art») piederošie vēlējās attālināties no laikmetīgās elektroakustiskās un industriālās mūzikas, lai rūpīgāk izzinātu senās mūzikas kultūru Ēģiptē, Irānā un Tibetā. 2003.gadā domubiedru kopa izvēlējās sev «bon» tradīcijas tēva tantru vienas no piecām sargdievībām vārdu «Phurpa». Kopš tā laika turpinās «bon» un budisma liturģiju izpēte. Tjegins un pārējie «bon» tradīcijai raksturīgo polifonisko un virstoņu dziedāšanas manieri ir padarījuši toņkārtā zemāku un lēnāku. Ar «Phurpa» praktizēto muzicēšanu aizrāvies un par maskaviešu domubiedru kļuvis Stīvens Omalijs, kura vadītā izdevniecība «Ideologic Organ» plašāku publiku iepazīstinājusi ar «Phurpa» daiļlradi, izdodot viņu ierakstu «Trowo Phurnag Ceremony».

Kuba Zjoļeks Polijas neatkarīgās mūzikas aprindās ir pazīstams kā grupu «Alameda 3», «T'ien Lai», «Hokei» un «Innercity Ensemble» dalībnieks, taču viņa soloprojekts «Stara Rzeka» ir nesis viņam plašāku atpazīstamību ne tikai paša mājās, bet arī ārpus tām. Viņam un viņa ierakstam «Cień Chmury Nad Ukrytym Polem» medijs «The Quietus» pievērsis īpašu uzmanību, ierindojot to starp izdošanas gada labākajiem. Kā stāstīja festivāla organizatori, «Stara Rzeka» savā mūzikā noslēpumainu tautas mūziku jauc ar melno metālu, «drone», humoru un maģisku brutālismu. Mūziķa dzīvie priekšnesumi esot kā elektriskās ģitāras, elektronikas un balss radīti statiskas dūkoņas mākoņi.

Latviešu mūziķe Anta Eņģele ir folkmūziķe, dziesmu interprete, «austrasbērns», aktrise un brīvmāksliniece. Lai arī mākslinieces repertuārs laika gaitā veidojies daudznacionāls, festivālā «Zemlika» izskanēs dziesmas latviešu valodā.

Latvijas mūziķus festivālā pārstāvēs arī mūziķu apvienība «Zāle». Kolektīva dalībnieki paši sevis spēlēto raksturo kā autormūziku ar postfolka elementiem, taču tās repertuārā ir arī liriskas romances un balādes. Pavasarī, maija sākumā, izdots apvienības, kuru veido dzejnieks Pēteris Draguns, dziesmu autore Marta Kreituse, ģitāriste Kasandra Kaņepe, Tarass Kuzmenko, Kira Maija Kirsanova un Aivis Gailītis, debijas albums «Viņa». «Patiesa, dzīva un skaudri naiva nopietnība, kas latviešu mūzikā tik sen nebija dzirdēta. «Zālei» ir visas izredzes kļūt par neohipiju kulta grupu, kādu mēs jau sen bijām pelnījuši,» par «Zāles» albumu recenzijā žurnālā «Rīgas Laiks» izteicies Ilmārs Šlāpins.

Kā ziņots, festivāls «Zemlika» šogad Durbē norisināsies jau piekto reizi. Festivālā būs pārstāvētas vairākas mākslas - mūzika, teātris, vizuālā māksla un kino. Festivāla otrajā dienā notiks zemnieku, amatnieku un videi draudzīgu pārstrādātāju ražojumu tirgus ar Durbes un novada, kā arī tuvējo kaimiņu saimniecībām tā centrā, lai tirgotu un atrādītu gada laikā izaudzēto, darbnīcās un ražotnēs paveikto. Festivāla laikā Ata Kronvalda Durbes vidusskolas ēdamzālē tiks ierīkots oficiālais festivāla restorāns, kura ēdienkarte tiks veidota, izmantojot lielākoties tikai Durbes novadā izaudzēto, izslaukto, sasieto un citādi saražoto.

Arī šogad festivāla «Zemlika» norises vietas Durbē būs vairākas - Durbes kultūras nams, Ata Kronvalda vēsturiskā skolas ēka, Ata Kronvalda Durbes vidusskola, Durbes muzejs, Durbes luterāņu baznīca un citas. Festivāla galvenā sadaļa - mūzika - nemainīgi piepildīsies 17 dažādu mūziķu un kolektīvu koncertos divu dienu laikā. Koncertos varēs dzirdēt mūziku, sākot no ģitārmūzikas līdz mūsdienu akadēmiskajai mūzikai, kā arī no tautas jeb «folk» mūzikas līdz elektroniskajai deju mūzikai. Uz koncertiem tiks tirgotas ieejas biļetes, taču visas pārējās norises vietējiem un pilsētas viesiem tiks piedāvātas bez maksas.

Biļetes uz festivālu «Zemlika» ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā «Bezrindas.lv».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu