Ar koncertu «Baltu un persiešu etnomūzika» noslēgsies «Ad Lucem»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šovakar plkst.19 Siguldā, koncertzālē "Baltais flīģelis, ar koncertu "Baltu un persiešu etnomūzika" noslēgsies introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem".

Kā informēja festivāla rīkotāju pārstāvis Mārtiņš Pučka, koncertā piedalīsies dažādu valstu mākslinieki, kurus vieno mīlestība uz harmoniju, dvēseles gaismu un ideju, kas vienotā izjūtā spēj savienot dažādu tautu un reliģisko piederību cilvēkus.

Gadsimtiem seno baltu un sūfiju mūziku koncertā atskaņos atzītā latviešu koklētāja Laima Jansone, lietuviešu pūšaminstrumentālists Sauļus Petreikis, irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams, latviešu situminstrumentālists Mārtiņš Miļevskis un instrumentālā grupa. Savukārt muzikālo izpildījumu papildinās izcilā turku dejotāja un horeogrāfa Alpera Akčaja priekšnesums un irāņu kaligrāfijas mākslas vizualizācijas.

Kokles spēles virtuozei Jansonei ir īpaši nopelni latviešu mūzikā. Viņa ir iecēlusi mūsu tautas seno instrumentu etnogrāfisko kokli visaugstākajā goda vietā un tiek aicināta uzstāties visnozīmīgākajos valsts pasākumos. Apvienojot etnogrāfisko un mūsdienīgo, tradīciju un improvizāciju, viņa rada savu neatdarināmo skaņu pasauli. 2011.gadā Jansone kļuva par pirmo Latvijas mūziķi, kuras uzstāšanās tika iekļauta lielākā un ietekmīgākā pasaules mūzikas gadatirgus «Womex» oficiālajā programmā. Pēc šīs pasaules debijas jaunā mūziķe saņēma sajūsmas pilnas atsauksmes. Šogad Jansone ir viena no tiem izcilajiem māksliniekiem, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē pasākumos.

«Ja jūs jautātu, ar ko tieši kokle ir īpaša, es teiktu, ka tā ir skaņa, iespēja aizvērt acis un ļauties brīnumam. Tā ir saikne ar vietu, no kuras nāc, saikne ar mirkli, kurā esi. Tā ir personība, kas reizēm liek nobrāzt pirkstus, atgādinot par esamības skarbumu. Tas ir izaicinājums vienā stīgā atklāt pasauli, vairākās - nebeidzamās dzīvības noslēpumus,» savas spēles būtību atklāj Jansone.

1984.gadā dzimušais Petreikis ir reizē talantīgs dabas bērns un profesionāls mūziķis, trompetes virtuozs, dziedātājs, tautas mūzikas pazinējs, skolotājs, producents un izpildītājs multiinstrumentālists, viens no nedaudzajiem cilvēkiem Eiropā, kam pieder unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules. To viņš prot likt arī lietā - viņš brīnišķīgi pārvalda ne tikai lietuviešu birbīnes, ragus un svilpes, bet vairāk nekā 30 dažādu tautu pūšaminstrumentus, tostarp indiešu bansuri, persiešu neju, armēņu duduku, Nepālas flautu, dažādas ķīniešu flautas, ķeltu stabules, īru un skotu dūdas, vairākus Dienvidāfrikas, Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas instrumentus, austrāliešu didžeridu, slovāku svilpes, harmonikas un vēl daudzus citus. Šo instrumentu spēles prasmi Petreikis ir apguvis pie skolotājiem dažādās zemēs.

Lai gan Petreika akadēmiskā izglītība ir Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas klasiskās trompetes klase, viņš aktīvi iedziļinās pasaules mūzikā un, protams, lielu uzmanību pievērš lietuviešu tautas mūzikai. Petreikis praktizē arī tuviešu rīkles dziedāšanu, pastāvīgi meklē jaunas skaņas, apvieno autentisko un inovatīvo, eksperimentē ar vibrācijām un padziļināti pēta, kā tās ietekmē cilvēku un viņa apziņu. Viņa izpildītās programmas ir daudzveidīgas un katru reizi atšķirīgas, piemērojoties telpai un auditorijai. Ar mūzikas palīdzību viņš dalās savas sirds priekā, un visdažādāko mūzikas instrumentu spēles prasme un radoša pieeja dod viņam iespēju veikt neatkārtojamus ceļojumus pa visu pasauli, sadarbojoties ar starptautiskiem mūziķiem, dejotājiem, aktieriem un režisoriem.

Petreikis ar solo programmu, kā arī kā Lietuvas un Polijas simfonisko orķestru solists ir viesojies Dānijā, Portugālē, Beļģijā un Luksemburgā, Somijā, Zviedrijā, Polijā, Norvēģijā, Vācijā, Francijā, Grieķijā, Balkānu valstīs, Nīderlandē, Krievijā un Latvijā.

Irāņu dafa spēles virtuozs Hamidreza Rahbaralams no Šīrāzas Latvijā ir uzstājies jau vairākkārt, un, līdzīgi kā koncertos Irānā, Taizemē, Indijā un Turcijā, arī šeit ik reizi zāles ir skatītāju pilnas. Rahbaralams lieliski spēlē arī citus austrumu mūzikas instrumentus - sitāru, tamburu, džambu. Savu dzīvi Rahbaralams nespēj iedomāties bez pasniedzēja darbības, viņš dalās ar savu prasmi un zināšanām, mācot jaunos talantus mūzikas skolā «Ahoora International Institute» Irānā un arī Latvijā. Rahbaralams ir strādājis ar tādiem orientālās mūzikas kolektīviem kā «Sama dar Atash», «Tanbour navazane Biston», «Goran» un «Dosar». Irāņu mūziķis ir arī izcils kaligrāfijas meistars.

Akčajs, tālu aiz Turcijas robežām pazīstams dejotājs, ir Stambulas Modernā teātra mākslinieks, Eksperimentālās mākslas asociācijas biedrs, kā arī UNESCO Starptautiskās internacionālās dejas komitejas biedrs. Dzimis Stambulā, Stambulas Universitātē ieguvis maģistra grādu gaismas komunikācijā un dizainā. Dejotājs nepārtraukti pilnveidojas, slīpējot ķermeņa pārvaldīšanas mākslu dejā un piedaloties dažādos semināros, meistarklasēs un mūsdienu dejas skolu nodarbībās. Kopš 2003.gada viņš iesaistās dažādos projektos, aktīvi sadarbojas ar dejas meistariem no visas pasaules. Sūfiju mistisko rituālu, īpaši dervišu, iedvesmots, Akčajs veido arī pats savus gaismas un dejas uzvedumus, kas sakņojas tradicionālās un modernās dejas tradīcijās, instalācijās izmantojot arī elektronisko mūziku un modernas skaņu ierakstu tehnoloģijas.

Kā ziņots, šovasar no 21.jūlija līdz 29.jūlijam norisinās 14.introvertās mākslas festivāls «Ad Lucem».

Festivāla biļetes nopērkamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās, internetā «www.bilesuserviss.lv» un «www.ticketshop.lv», kā arī koncertzāles «Baltais flīģelis» kasē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu