Šonedēļ 6. starptautiskais Diksilendu mūzikas festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 29. jūnijā, ar čehu diksilendu apvienības «The Dixie Hot Licks» ieskaņas koncertu restorānā «Trompete» sāksies 6. starptautiskais Diksilendu mūzikas festivāls, kas šogad norisināsies trīs dienas - no 29. jūnija līdz 1. jūlijam. Festivālā šogad būs divi jaunumi: džeza improvizācijas meistarklases (30.jūnijā Limbažos) un bezmaksas mēmā kino seanss, ko pavadīs tapiera Madara Kalniņa priekšnesums (1. jūlijā Umurgā).

«Šogad festivāls pāriet uz trīs dienu formātu, jo vēlamies to padarīt pieejamu gan rīdziniekiem, kas varbūt kādu iemeslu dēļ netiks uz Umurgu, gan limbažniekiem, lai gan Umurga viņiem ir kaimiņos,» pauž festivāla producents Armands Leimanis, aicinot ikvienu apmeklēt festivāla pasākumus. «Festivālu ieskandinās mūsu čehu viesi «The Dixie Hot Licks», kas 29.jūnijā uzstāsies «Trompetē», kur pēc tam notiks arī «jam session» ar mūsu mūziķu piedalīšanos. Jaunums šogad būs džeza improvizācijas meistarklases 30. jūnijā Limbažos, ko vadīs diksilendu apvienības «Sapņu komanda» mūziķi Indriķis Veitners (pūšaminstrumentu improvizācija), Artis Orubs (sitaminstrumenti) un Madars Kalniņš (klavierspēle), kā arī mēmā kino seanss 1. jūlijā Umurgā – starp dienas un vakara koncertu. Lai saglabātu nelielu intrigu, pagaidām neatklāsim, kādas filmas tiks rādītas.» Pēc vairāku gadu pārtraukuma muzicēšanu atsācis «Lauku ielas diksilends», kas uzstāsies 1. jūlija dienas koncertā Umurgā, savukārt «Sapņu komanda» uzstāsies kopā ar LNO solistu Nauri Puntuli. Festivāla noslēguma dienas programmu vadīs Latvijas Radio ētera personība Roberts Ošiņš, bet Umurgā nakts ballē muzicēs «Zaļā galma kapela».

Festivālā šogad viesosies divas profesionālas diksilenda apvienības: «Second Line Jazzband» no Gēteborgas (Zviedrija) un «The Dixie Hot Licks» no Pilzenes (Čehija), savukārt Latviju pārstāvēs «Sapņu komanda», Liepājas E. Melngaiļa mūzikas vidusskolas Bigband Combo, «Lauku ielas diksilends», diksilends «Sigulda» un, protams, «Sunny Groove Dixie».

Diksilenda mūzikas profesionāļi no Zviedrijas – apvienība «Second Line Jazzband» – dibināta 1989. gadā, un kopš tā laika stabili ierindojusies Eiropas populārāko tradicionālo džeza mūzikas apvienību sarakstā. Oriģinālas improvizācijas, aranžējumi un nepārspējamā spēles intensitāte nodrošinājusi iespēju domubiedriem uzstāties neskaitāmos džeza klubos, festivālos, TV un radio pārraidēs visā pasaulē – Anglijā, Vācijā, Francijā, Šveicē, Holandē, Beļģijā, Ziemeļīrijā, Somijā, Dānijā, Norvēģijā un, protams, arī Zviedrijā. Grupas pastāvēšanas vēsturē ar viņiem kopā uzstājušies un līdzdarbojušies arī vairāki pasaules džeza mūzikas aprindās pazīstami mūziķi: Anti Sarpila (Antti Sarpila), Liliana Botē (Lillian Boutté) un Oranžs Kellins (Orange Kellin). Grupas īpašais skanējums nāk no plaši atšķirīgiem muzikālajiem pamatiem, bet pāri visam – apvienība muzicē Ņūorleānas ‘revival’ stilā, kas sniedz vislielāko iedvesmu. Šī ir mūzika, kurā «Second Line Jazzband» īpaši specializējās, raugoties, lai Ņūorleānas mūzika turpinātu dzīvot.

Čehu mūzikas apvienību piedalīšanās Diksilendu mūzikas festivālā jau ir laba tradīcija, un šogad tie būs «The Dixie Hot Licks» no Čehijas pilsētas Pilzenes. Šo septiņu profesionālo un pusprofesionālo mūziķu apvienība muzicē Ņūorleānas diksilenda mūzikas stilā, kas rakstīta laika posmā no 1910. līdz pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem. Grupas autentiskais skanējums nāk no klasiskā diksilenda pamatsastāva, ko papildina tuba, bandžo un veļas dēlis. «The Dixie Hot Licks» spēj radīt pareizo atmosfēru jebkuros dzīves notikumos – kāzās, dārza ballītēs vai izbraucienos ar tvaikoņiem. To papildina grupas dalībnieku spēja komunicēt piecās valodās, savukārt viņu mūzika spēj nojaukt visas pārējās robežas. Dalībnieki: Jana Golianová (vokāls), Jiří Kodajek (trompete), Jindřich Jindřich (trombons), Zbyšek Brůj (klarnete, saksofons), Filip Hahn (bandžo, ģitāra), Stanislav Vaník (tuba), Pavel Sláma (bungas, veļas dēlis).

6. starptautiskā Diksilendu mūzikas festivāla programma:

29. jūlijā plkst.20 «The Dixie Hot Licks» (Čehija) un «jam session» restorānā «Trompete» (Rīga)

30.jūlijs, Limbaži

Plkst.16 – Labāko Latvijas diksilendu apvienotā orķestra sveiciens Limbažu ielās;

Plkst.17 – džeza improvizācijas meistarklases Limbažu kultūras namā;

Plkst.20 – bezmaksas brīvdabas koncerts «Diksilendi Limbažos» pie Limbažu kultūras nama. Koncertā uzstāsies «Second Line Jazzband» (Zviedrija) un «Sapņu komanda» (Latvija).

1. jūlijs, Umurga

Plkst.15 – Festivāla dienas koncerts «Diksilends iedvesmo» (ieeja – bez maksas). Koncertā piedalīsies «Lauku ielas diksilends» (Rīga), «Melngaiļskolas Bigband Combo» (Liepāja) un diksilends «Sigulda»

Plkst.17 – Mēmā kino seanss Umurgas KN lielajā zālē ar tapiera pavadījumu (ieeja – bez maksas)

Plkst.19 – vakara koncerts «Labākie diksilendi Umurgā». Koncertā piedalās: «The Dixie Hot Licks» (Čehija), «Second Line Jazzband» (Zviedrija), «Sapņu komanda» un LNO solists Nauris Puntulis, un «Sunny Groove Dixie» (Latvija).

Plkst.22 – nakts balle ar muzikālo apvienību «Zaļā galma kapela».

Biļetes uz festivālu var iegādāties «Biļešu Paradīzes» kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv . Biļešu cena – 7 un 10 EUR

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu