Starptautiskajā Diksilendu mūzikas festivālā mūziķi no Polijas un Lietuvas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Starptautiskais Diksilendu mūzikas festivāls», kas šogad svinēs septiņu gadu jubileju, norisināsies 15. un 16. jūnijā, piedāvājot koncertus gan Rīgā, gan, kā ierasts, Umurgā. «Šā gada īpašie viesi būs muzikālā apvienība no Polijas «Leliwa Jazz Band» un «Klaipėdos Diksilendas Memeland» no Lietuvas,» atklāj festivāla producents Armands Leimanis.

Festivāla ieskandināšanas koncerts 15. jūnijā notiks džeza mūzikas klubā «Trompete», un paredzēts, ka tajā uzstāsies muzikālā apvienība «Hemeopāti LV» no Latvijas un «Leliwa Jazz Band» no Polijas. «Esam nolēmuši turpināt pērn aizsākto tradīciju festivāla atklāšanu rīkot Rīgā, klubā «Trompete», kur šie koncerti ir pieejami ikvienam interesentam,» pauž Armands Leimanis.

Diksilenda mūzikas profesionāļus no Polijas «Leliwa Jazz Band» (LJB) 1978. gadā dibinājis grupas bandžo spēlētājs Edvards Vneks (Edward Wnek). Grupas nosaukums saistīts ar Tarnovas pilsētas dibinātāju krustu «Leliva». Sākotnējais nosaukums «Ragtime Kapella» deva spēcīgu priekšroku regtaima mūzikai, bet vēlāk repertuārs tika bagātināts ar džeza standartiem no pagājušā gadsimta 20. un 30. gadiem. Izvēlētās mūzikas aranžijas repertuārā cieši sasaucas ar vislabākajām šī žanra tradīcijām – Ņūorleānas džezu, jo īpaši izceļot Luisa Armstronga «Hot Five» un «Hot Seven» grupu repertuāru. LJB ir «Złota Tarka 2005» jeb «Zelta veļas dēlis 2005» laureāts, kā arī vairāku citu tradicionālā džeza konkursu laureāti («Bogdan Styczyński» konkurss, Varšavā (2005) un Henryk Majewski konkursā «Zelta Skarabejs» (Kolbuszovā, 2006)). Apvienība saņēmusi arī apbalvojumu «Uskrzydlony 2005» par grupas ieguldījumu Tarnovas pilsētas popularizēšanā. «Džeza ikmēneša foruma» (Polija) ikgadējās džeza mūzikas topu aptaujās LJB regulāri ierindojas TOP 10 starp labākajām tradicionālajām poļu mūzikas grupām. Grupa katru gadu piedalās daudzos festivālos gan Polijā, gan Vācijā, Francijā, Čehijā u.c. 2006.gadā LJB bija gods pārstāvēt poļu tradicionālo džezu «Euro Jazz» festivālā «Rueil-Malmaisone» Parīzē. Grupa rīko arī ikgadējo festivālu «Jazz Rynek» jeb «Džeza tirgus», kā arī regulāri uzstājas džeza klubā «Bombay music» Tarnovā, Polijā. Grupā muzicē: Stanisław Stańczyk – trompete, Józef Partyka – trombons, Kazimierz Partyka – tenora saksofons, alta saksofons, Kazimierz Król – klarnete, alta saksofons, Roman Bartnicki – bungas, zuzafons, Roman Starzec – bass, veļasdēlis, Edvard Wnek – bandžo, vokāls, mūzikas aranžijas.

Savukārt festivāla galvenajā dienā – 16. jūnijā – laukumā pie Umurgas kultūras nama notiks gan dienas koncerts «Latvijas diksilendi», gan vakara koncerts «Labākie diksilendi Umurgā». Festivāla moderatora loma šajā dienā tiks uzticēta dziedošajam aktierim Kristianam Kareļinam. Protams, neizpaliks arī tradicionālais festivāla dalībnieku gājiens, bet pēc vakara koncerta būs dejas, par kurām šogad gādās apvienība «Karakums».

Dienas koncertā, kas sāksies plkst.15, muzicēs apvienība «Homeopāti LV», «Lauku ielas diksilends» un diksilends «Sigulda».

«Gan «Lauku ielas diksilends», gan diksilends «Sigulda» jau ir klausītājiem pazīstami kolektīvi. Savukārt mūsu jaunums dienas koncertā būs «Homeopāti LV» – vokāli instrumentālā grupa, kas atskaņo pasaules un Latvijas hitus. Kā saka grupas dalībnieki Kaspars Orehovs, Raitis Viļumovs, Klāvs Borozdins, Eduards Lācis un Kārlis Krapauskis, grupas klātbūtne ir labu emociju garants jebkurā pasākumā, turklāt savā īsajā pastāvēšanas laikā tā ir paguvusi uzstāties gan starptautiskos sporta pasākumos, Latvijas lielāko uzņēmumu ballēs un arī dziedātājas Laimas Vaikules koncertā, bet dažkārt viņiem patīk iejusties ielas muzikantu lomā, baudot Vecrīgas atmosfēru,» dienas koncerta viesus raksturo festivāla producents.

Savukārt vakara koncertā «Labākie diksilendi Umurgā» (sākums – plkst.19) uzstāsies «Leliwa Jazz Band» (Polija); «Sapņu komanda (Latvija); «Klaipėdos Diksilendas Memeland» (Lietuva) un, protams, «Sunny Groove Dixie (Latvija), bet vakara noslēgumā paredzēts tradicionālais «live jam session».

Gaidot vakara koncertu, festivāla teritorijā varēs baudīt arī iluzionista priekšnesumus un piedalīties seju apgleznošanā, bet bērni varēs izklaidēties piepūšamajās atrakcijās un citās aktivitātēs. Kultūras nama lielajā zālē tikmēr būs iespēja noskatīties teātra kamerizrādi, bet mazajā zālē – mēmā kino seansu tapiera pavadījumā.

Biļetes uz festivālu jau var iegādāties «Biļešu paradīzes» tīklā, bet 16.jūnijā norises dienā tās varēs iegādāties arī pasākuma norises vietā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu