Abstraktais poētiķis Kaņepe

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Abstraktais poētiķis Kaņepe. "Katrs par katru savādāks, katrs par katru labāks..."

Cilvēks no Runu Zāles, bijušās grupas „Runātāji” līderis un producents, jeb vienkārši abstraktais poētiķis Kaņepe. Ir cilvēki, kam šis vārds komentārus neprasa, savukārt daudziem tas ir nepelnīti svešs. Tieši šis reperis bija tas, kurš pirms vairākiem gadiem latviskoja tādus šobrīd plaši izmantotus vārdus kā reps (runa) un freestyle (brīvruna). Sakarā ar to, ka šobrīd tiek veikta pēdējā slīpēšana viņa pirmajam soloalbumam, aicinājām uz sarunu vienu no tehniskākajiem izpildītājiem Latvijā.

Mīlestība, nauda, veselība, mūzika... sarindo pēc savas vērtību skalas...

1. Veselība 2. Mūzika 3. Mīlestība 4. Nauda

Kas tu esi bez mūzikas?

Iespējams, vienkāršs cilvēks, bet, ja godīgi, tad nevaru iedomāties sevi bez mūzikas, jo nekā cita man nav.

Kāpēc izjuka „Runātāji”?

Principā „Runātāji” neizjuka, bet vienkārši izbeidzās. Tam par pamatu bija vairāki iemesli. Katrs gājām savu ceļu, augām lielāki un sapratām, ka katrs grib darīt pavisam kaut ko citu. Vienu vairāk interesēja alkohols, otram gribējās it kā kaut ko darīt, bet tajā pašā laikā neko nedarīt. Es principā biju ļoti smagi tam visam pievērsies. Mani tas interesēja visvairāk un, redzot to, ka es tur viens par to visu cīnos, tad es sapratu, ka jāturpina vienam, jo man nav jāaudzina lieli cilvēki. Toreiz gribējām izdot albumu, lai būtu kaut kāda atskaite un varētu turpināt tālāk, respektīvi, būtu kaut kāds punkts, ko mēs būtu atzīmējuši. Tagad izdošu soloalbumu, lai atzīmētos hiphop kultūrā kā tādā.

Par ko būs tavs soloalbums?

Albums būs pilnīgi abstrakts. Tik pat abstrakts, cik es pats. Dziesmas ļoti atšķirsies viena no otras. Es vēlos parādīt to, ka ir savādāki reperi. Šeit nav labāko, bet ir katrs par katru savādāks un katrs par katru labāks. Šis albums ir domāts visiem tiem cilvēkiem, kas dzīvo un saprot hiphopu tiešā nozīmē. Tie arī sapratīs mani vistuvāk. Ja viņiem neinteresēs vārdi, tad viņiem interesēs mūzika, ja neinteresēs ne viens, ne otrs, tad viņus neinteresē hiphops.

Kas piedalās?

Reinšteins, wiesturz, Georgs, bū-š, Silio, Lity, Vaimans, un arī Ēna no Madonas. Kā dīdžeji piedalās AG un Raitis.

Kas producējis un kādas noskaņas gaidāmas?

Producējis esmu es pats, Reinšteins, un varētu teikt, ka katrs no RZ ir kaut ko iedevis no sevis šajā albumā. Uzskatu, ka wiesturz arī ir producents, tieši ieguldītā laika ziņā. Noskaņas visādas - sākot no bēdīgām, beidzot ar funk noskaņām.

Cik sen esi hiphopā un kā sākās ceļš uz to?

Es nezinu, cik sen esmu hiphopā, jo tad, kad sāku viņu saprast, es jau tur biju. Tas viss sākās 96ajā, kad viens čalītis man vienkārši uzlika Cypress Hill un teica, lai paklausos šitos džekus. Un tad es sapratu, ka tas ritms mani izveido savādāku. Tajā laikā klausījāmies tādas grupas - 2unlimited, T-six, Mikseri, bet Cypress Hill man saplēsa sirdi gabalos. Tāpēc jau man ir mūzika svarīgāka par mīlestību.

Ko tu visvairāk vērtē, klausoties hiphopu? Mūziku, plūsmu vai tekstu?

Pirmais, ko dzirdu hiphopā, tas ir ritms. Es ieklausos, kā viņš skan, pēc tam, kā salikta basslīnija, pēc tam sāku sekot līdzi tekstam. Savukārt, latviešu hiphopu es klausos uzreiz visu kopā.

Tavi iecienītākie mākslinieki... agrāk un tagad?

Mana iecienītākā grupa ir A Tribe Called Quest, jo viņi ir pozitīvi un abstrakti, viņi dod man enerģiju, man patīk viņu vokāli. Vispār es baigi pieduros pie vokālu skaņām, jo melnajiem ir ļoti dažādas skaņas balsīm. Kad pirmo reizi dzirdēju Big L, sapratu, kas ir lirika, kas ir riktīgs rap`s, kur met lejā poēmas. Man liekas, ka Big L ir mākslinieks, kas mani saprot, un es saprotu viņu. No producentiem ļoti patīk Madlib. Pēdējā laikā esmu piedūries pie DJ Krush.

Cik ilgi jau repo?

Pirmo dziesmu ierakstīju 2000. gadā, bet tekstus sāku rakstīt 1997. gadā. Tie teksti bija sākums. Ar katru reizi sanāk labāk, skaitās svabadāk.

Vai jūties novērtēts?

Mani novērtē Runu Zāle, un es jūtos ērti.

Tu esi laimīgs cilvēks?

Jā, es esmu laimīgs cilvēks. Esmu priecīgs par to, ka dzīvoju un esmu dzīvs. Varu iet un rap`ot, man ir tas, kas man nepieciešams, un, ja nav, tad eju un tiecos pēc tā. Ja domā par problēmām, viņas tikai rodas vēl vairāk.

Referendumā balsoji par vai pret ES?

Balsoju, bet neatceros, par ko. (smejas)

Par ko balsotu, ja tagad būtu referendums?

Es domāju, ka mana balss neko tāpat nedos, bet es balsotu par.

Vai esi apmierināts ar dzīvi Latvijā?

Savā ziņā esmu. Vēl nedaudz pacietības, un mēs visi būsim apmierināti. Galvenais ir darīt.

Vai ir vēl kādi muzikāli projekti, kuros piedalies, izņemot soloalbums?

Esmu piedalījies ļoti daudzos projektos. Divas reizes wiestura albumā, vienreiz bū-š albumā, arī Reinšteina albumā, kā arī Georga albumā. Ir ierakstītas ļoti daudzas dziesmas, kas vispār nav publicētas. Nesen ierakstīju dziesmu ar Mizu priekš viņa albuma, ar b.o ir ierakstīts gabals, ar Krii, ar AG un Raiti esmu sadarbojies. Plānoju vēl ar daudziem citiem sadarboties.

Ar ko gribētu nofītot?

Ja runā par tiem, ar kuriem neesmu fītojis.... ar Kurtu. Mēs esam pazīstami jau tik ilgi, ka to vajadzētu vienreiz realizēt.

Kāpēc tevi sauc par Kaņepi?

Sākumā mani sauca par Zāli, bet visiem likās, ka tas galīgi neskan, un viņi sāka man saukt par Kaņepi. Tas bija ļoti sen, kaut kur 90ajos. No sākuma draugi mani tā sauca, vēlāk jau viņu mammas, un tas likās pavisam normāli.

Kādu klipu neplāno?

Plānoju klipus, bet ir daudzas citas lietas, kas jāizdara vēl pirms tam. Es domāju, ka būs klips, un tas būs kopā ar Runu Zāli.

Kur smelies iedvesmu un idejas?

Iedvesma nāk un iet katru dienu. Es citreiz nepierakstu to, ko iedomājos. Viss, kas notiek ap mani, rada manī iedvesmu, tā izveido vīzijas, un tad es pārvēršos par Kaņepi un rakstu, ko es redzu. Savukārt, idejas rodas pavisam negaidot. Arī šīs intervijas laikā man jau ir radusies ideja.

Vai pieļauj domu, aiziet no mūzikas?

Vienīgā iespēja ir mūzikai aiziet no manis. Ir, protams, brīži, kad sāku domāt par to - kam es vispār cenšos un daru, bet tad es ieeju pulkvedī un AG uzliek tādu ritmu, kas mani paņem vairāk, nekā pirmo reizi ieraugot meiteni. Tad es prasu, lai viņš man ieraksta to ritmu. Nevar aiziet no mūzikas, tas nav iespējams.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu