Vilnis Krieviņš: sitiet bungas, mani mīļie!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vilnis Krieviņš bungo visu dzīvi un nomainījis ne vienu vien sitaminstrumentu komplektu.

Latvijā labu bundzinieku ir padaudz, bet daži no viņiem uzskatāmi jau par īstiem veterāniem, kuri tomēr vēl nedomā atdot vietu pie bungu komplekta jaunajiem. Viens no daudzpusīgākajiem un zinošākajiem vīriem bungu jomā ir Vilnis Krieviņš, kas spēlējis kopā ar ļoti daudziem Latvijas mūziķiem.

Ar gaišreģes palīdzību

"Pie lielā bungu komplekta pirmoreiz piesēdos 14 gadu vecumā ballītē Liepājas 6. vidusskolā," pēc īsas pakavēšanās atmiņās secina Vilnis Krieviņš. "Pirms tam biju sitis mājās pa spilveniem un katliņiem. Tad man bērnudārzā uzkāra kaklā tādu bleķa bundulīti, lai situ to rīta rosmē tā, lai visi var vingrot kopā vienā ritmā. Pēc tam bija pionieru nometne, pionieru skates klasē... Nu, patika man tā lieta!"

Skolas ansamblī Krieviņš tā arī aizķērās un pēc tam jau spēlēja ar to dažādās ballītēs pa visu Liepājas rajonu. Tagad pie bungām sēdēts jau 32 gadus, un visus paša iegādātos bungu komplektus Vilnis vairs neņemas saskaitīt. "Pirmais labais bija tad, kad spēlēju jau Līvos," viņš stāsta. "Amerikā nopirku visā pasaulē zināmās firmas Tama komplektu. Nopelnīju to, vācot sienu un krāsojot žogus un mājas."

Turpmākais stāstījums par pirmajām sapņu bungām gan izklausās diezgan dramatisks, lai arī Vilnis to stāsta sev ierastajā itkāstarpcitu, mierīgajā runas veidā: "Vedu tās mājās ar lidmašīnu, un bungas pa ceļam pazuda. Nākamajā dienā gāju pie gaišreģes, un viņa man, neprasot, no kurienes es braucu, precīzi pateica, kur tās ir! Izrādījās, ka Helsinku lidostā. Piezvanīju uz turieni un atgādāju tās mājās. Tas ir patiess stāsts."

Meistaro arī pats

Toreizējās bungas maksājušas ap 1000 dolāru, bet tagad Krieviņš jau vairs neskatās virsū komplektiem, kas lētāki par 2000. Viņš pastāvīgi spēlē trīs – DW Pacific, Yamaha Absolut un Ludwig. Pēdējais ir septiņdesmito gadu komplekts, bet, kā saka pats bundzinieks, tas tagad skaitoties šiki, līdzīgi kā spēlēt vecu ģitāru.

Visvairāk sanākot lietot DW Pacific, jo tās nav tik dārgas bungas un līdz ar to nav žēl tās nolietot, spēlējot daudzos koncertus gan ar The Hobos, gan ar Melo M, gan ar Donu un vēl citiem. "Bieži vien pat neizkrauju tās ārā no mašīnas," Vilnis atzīstas. "Kad pienāk decembris, tad vispār normāla ir tāda situācija, ka vienas bungas stāv mājās, otras Vecrīgā, trešās Liepājā..."

Citādi par tādu kā bāzes vietu var nodēvēt kinostudiju, kur ierīkotas vairākas mūziķu studijas un kur paviesojās arī Neatkarīgā. Tobrīd Krieviņam bija mēģinājums ar Melo M, un tā vajadzībām tiek izmantots jaukts komplekts no DW Pacific un Ludwig. Vilnim vispār patīk eksperimentēt ar skaņu pieļaujamajās robežās, un viņš arī iedziļinājies sitaminstrumentu teorijā līdz pašai saknei, rūpīgi lasot visu pieejamo informāciju. Vienu no komplekta bungām viņš pat sameistarojis pats un jūtas varen lepns par paveikto. "Trīs mēnešus zīmēju un rēķināju un pāris dienās uztaisīju," viņš saka. "Rezultāts ir unikāls ar to, ka viss tam nepieciešamais nopirkts skrūvju veikalā un Latvijas metālā, izņemot ādas un stīpas, kas ir no ārzemēm. Pats esmu pārsteigts, cik unikāli labs instruments iznācis tieši roka vajadzībām."

Process neapstājas

Rokmūzikā nav mazsvarīgs arī bungu izskats, un šobrīd Krieviņš iedevis vēl divus Tama bungu komplektus māksliniekiem, lai tie uztaisītu ko tādu, ko nevarētu vest uz džeza koncertu. Savukārt bez pašām bungām ne mazāk svarīgs ir arī šķīvju komplekts, kas tiek pirkts atsevišķi. "Man bieži vien patīk katru šķīvi ņemt no citas firmas," viņš stāsta. "Vislabākie gan laikam ir Paiste šķīvji. Bet katrs šķīvis tomēr ir individuāls bleķa gabals, tādēļ tas ir jādzird un nevar vienkārši pasūtīt internetā. Man visos veikalos jau ir labi draugi, un es mēdzu piekraut pilnu mašīnu, braukt uz mēģinājumu un... beigās nevienu nenopērku!"

Tāpat ļoti daudz modeļu esot arī bungu kociņiem, kas atšķiras ne tikai pēc svara un izmēra, bet arī pēc materiāla. Ir ozola, riekstkoka, kļavas un kādi tik vēl ne kociņi, kuriem katram ir savs tembrs, tādēļ arī šajā ziņā ir ko noņemties.

Krieviņš teic, ka nu jau ir izdevies sakomplektēt visu tā, lai varētu normāli strādāt, bet vienmēr jau griboties braukt ar Lexus. Līdz ar to bungu pilnveidošanas process Vilnim nekad nebeidzas, un viņš vismaz zina, kur paliek ar daudzajiem mūziķiem spēlējot sapelnītā nauda. "Šausmīgi daudz jāstrādā, lai tā varētu," viņš smej.

***

Vilnis Krieviņš

- Bungas spēlē jau 32 gadus

- Pirmo superlabo bungu komplektu atguvis ar gaišreģes palīdzību

- Pēc tam nomainījis jau grūti saskaitāmus bungu komplektus

- Šobrīd strādā vienlaikus ar trim komplektiem

- Smalkākais no tiem ir Yamaha Absolut, kas tiek izmantots tikai īpašos gadījumos

- Vienu no pamatdarba komplekta bungām uzmeistarojis pats

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu