TVNET intervija: Rubin Carter (audio)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
References: API SITE

Pirms diviem gadiem pašmāju rokgrupa Rubin Carter pēc pašizdota debijas albuma pazuda...

Daļa Rubin Carter kļuva par grupas The Movies kodolu, daļa turpināja muzikālos meklējumus citos sastāvos, taču nu pēc divu gadu pauzes puiši atgriežas, lai svinētu grupas piecu gadu jubileju.

No piecu cilvēku grupas Rubin Carter kļuvuši par sešu mūziķu apvienību un 11. novembrī klubā «Depo» uzstāsies ar nedaudz pārveidotu debijas albuma programmu, kā arī atskaņos dažas jaunas dziesmas.

Aicinājām grupas dalībniekus Edgaru, Sergeju un Romānu uz nelielu sarunu.

Pirms diviem gadiem jūs izdevāt albumu, un kopš tā laika par jums nekas nebija dzirdams. Kas noticis?

Sergejs: Principā nekas nav noticis, mēs vienkārši nolēmām pārtraukt muzicēt, tas nenozīmēja, ka mēs būtu izjukuši, vienkārši izveidojās tādi apstākļi, ka mēs pārstājām kopā spēlēt. Tas notika uzreiz pēc mūsu mazā albuma (EP) ieraksta. Šobrīd ir radusies vēlēšanās zināmā mērā prezentēt albuma materiālu, kas pirms diviem gadiem mums neizdevās. Būs arī viena jauna dziesma, kas radusies tās pašas sesijas laikā, taču diskā netika iekļauta.

Kad biju pirms dažiem gadiem Spānijā, Maljorkā, mūzikas veikalā iegādājos Raiena Edamsa plati «Gold», vēlāk pastaigājos pa mūzikas veikaliem, skatījos ģitāras. Vienkārši apsēdos veikalā ar akustisko ģitāru un sāku spēlēt ... tā radās šis skaņdarbs.

Kaut kas uz alt. country pusi?

Sergejs: Jā, drīzāk izpildījuma veids - akustiskā ģitāra ir priekšā, otrā telekastera ģitāra fonā dublē motīvu, tad pieslēdzas trešā ģitāra. Pašas dziesmas nobeigums nedaudz atgādina «The Stone Roses», «Happy Mondays» dejiskos ritmus - 80. gadu beigu Mančestras sajūta.

Sanāk, ka Rubin Carter šos piecus gadus ir it kā eksistējis, tikai šobrīd atkal aktivizējies?

Edgars: Jā, katram bija savas lietas darāmas.

Sergejs: Būtībā mūs interesē, kāda būs reakcija, vai vispār ir vērts turpināt spēlēt. Protams, ir arī jaunas idejas un tēmas, taču pašlaik trūkst laika, lai nopietni nodarbotos ar mūziku. Tiekoties divas reizes mēnesī, labi ja sanāk pieslīpēt esošās dziesmas.

Vai nedomājat pārrakstīt profesionālā studijā vecās dziesmas, vai tomēr domāsiet par jauniem ierakstiem?

Sergejs: Protams, gribētos ierakstīt kaut ko jaunu.

Romāns: Pirmais albums bija tāda kā iesildīšanās.

Sergejs: Gribētos nodarboties ar mūziku nopietni, taču neredzam perspektīvas. Tas, kas izdevās ar «The Movies» (grupa pašlaik ieraksta materiālu ar Super Furry Anymals un Catatonia producentu) un kas izdodas arī citām grupām, tas nenozīmē, ka var notikt ar ikvienu un uzreiz. Tas prasa daudz darba.

Diemžēl nav pietiekami daudz laika, lai nodarbotos ar mūziku. Principā šeit Rīgā un Latvijā diez vai atradīsies kāda grupa, kas var atļauties veltīt tik daudz laika, lai profesionāli nodarbotos ar mūziku, varbūt vienīgi «Prāta Vētra», taču viņi tomēr orientējas uz popmūziku. Diemžēl tādu cilvēku, kas vēlētos radīt interesantus projektus un mūziku, ir ļoti maz. No pēdējiem projektiem, kas man paticis, tas pats raadio, taču arī - tā tas pagaidām paliek, ja būtu nopietni producenti, tad tas varētu notikt pavisam citā līmenī, tiesa, nav jau kur arī uzstāties. Vienīgais interesantais pasākums bija «Skaņu mežs», kad šogad viesojās Fennesz.

Kādā virzienā jūs domājat attīstīties, vai turpināsiet debijas albumā spēlēto britu indīroka virzienu vai, līdzīgi «The Movies», noslieksieties vairāk shoegaze virzienā?

Sergejs: «The Movies» jau sākotnēji sāka spēlēt shoegaze, kas attiecas uz «Rubin Carter», tad mūzika tiešām vairāk izklausījās pēc britu poproka.

Kādēļ jums visas dziesmas ir angliski? Vai nedomājat sākt dziedāšanu krievu valodā?

Edgars: Lai rakstītu mūziku krieviski, tas jāprot ļoti labi, vai ne?

Vai tad angliski nav labi jāprot?

Edgars: Jā, protams, lielākā daļa gan, kas klausās mūziku angliski, parasti tekstam nepievērš tik lielu vērību.

Šo divu gadu laikā pasaules mūzikā daudz kas mainījies, radušās jaunas grupas - «Franz Ferdinand», «Killers», «Kaiser Chiefs» u.c., veidojas jaunas tendences... Vai vispār sekojat tam un reaģējat uz jaunākajām mūzikas tendencēm?

Sergejs: Jā, protams, «Killers» - ļoti labi, «Kaiser Chiefs» ir dažas nepilnības, bet «Franz Ferdinand» man subjektīvi kaut kā netīk. Pirmo reizi klausoties «Killers», sajutu jaunas vēsmas, taču ar ausi uzreiz nesaklausīju. Tikai vēlāk, iedziļinoties sīkumos, novērtēju «Killers». «Kaiser Chiefs» arī - tur gan albums ir nedaudz saraustīts ... līdz piektajai dziesmai plate iet ļoti plūstoši, taču vēlāk brīžiem iekrīt.

Atceros, ka savulaik jūs ietekmējāties no «Coldplay», jums pat bija dziesma ar tādu pašu nosaukumu - «Coldplay». Šobrīd «Coldplay» var droši saukt par komerciālu plastmasas mūziku... Vai jums Kriss Mārtins un Co bija autoritātes vai varbūt ir vēl joprojām?

Edgars: Nekad!

Sergejs: Nē, nu pirmais albums ir, protams, bez komentāriem.

Piekrītu!

Sergejs:Principā mums ir pozitīva attieksme, līdzīgi kā U2 - puiši nopietni strādā ...

Nesen Rīgā viesojās interesanta grupa no Sanktpēterburgas «Klever», vai jūs interesējaties, kas notiek neatkarīgās mūzikas lauciņā Krievijā?

Sergejs: Gribētos... bija daži kontakti, piemēram, «More & Relsi». Viņi mūs aicināja uz Maskavu spēlēt. Protams, gribētos aizbraukt un tā, taču tur ir diezgan bīstami. Tādā ziņā, ka bieži tiek solīts, ka tiks apmaksāts ceļš, taču ne vienmēr tā notiek. Maskavā tomēr viss ir nopietni, uz ielas nakšņot negribētos.

Tātad 11. novembris, klubs «Depo». Rubin Carter vakara viesi būs «garage» un «new wave» grupa «Groovski» no ASV. Kolektīvu savulaik ASV nodibināja divi poļu jaunieši. Vēl pasākumā uzstāsies grupas «Bliss» un «Inache».

Informācijai: grupas nosaukums «Rubin Carter» tiešā veidā saistīts ar boksera vārdu, precīzāk - ar Rubinu Kārteru. Rubins Kārters saņēma labākā boksera titulu no paša Muhameda Ali, 1997. gadā no profesionālās sporta federācijas, bet nesaņēma starptautisko atzinību un, kļūdaini apsūdzēts uz mūžu 1961. gadā izmeklēšanas procesa laikā, nosēdējis cietumā 25 gadus. To visu analizējot, varētu teikt, ka vienīgā viņa vaina bija, ka viņš trāpījās neīstajā vietā un neīstajā laikā un ka viņam bija melna ādas krāsa. Rubinu Kārteru attaisnoja 1997. gadā. Tajā laikā par viņa gaitām ieinteresējās daudzi slaveni mākslinieki, sportisti un muzikanti, tādi kā Bobs Dilans, Saimons Garfunkels un citi.

Vēsture: grupa izveidojusies 2000. gada jūlija beigās. Visu šo laiku grupa ir strādājusi, lai sasniegtu vēlamo rezultātu savā imidžā, kā arī lai izveidotu pienācīgu, vērtīgu muzikālo materiālu ar mērķi to pasniegt plašākai auditorijai. Kad grupas sastāvs šā gada aprīlī bija nostabilizējies un tika izveidota muzikālā programma, mēs ierakstījām demo materiālu.

Līdz šim brīdim grupa nospēlējusi vairāk nekā 40 koncertu visā Latvijā, piedalījusies krievu roka leģendas grupas «Aļisa» iesildīšanā, parādījusies mūzikas festivālā «Trincstoka». Festivālā «Tu esi pamanīts» Edgars tika atzīts par labāko vokālistu un «Rubin Carter» saņēma skatītāju simpātiju balvu.

Rubin Carter «Rubin Carter» EP (2003)

01. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 02. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 03. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 04. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 05. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 06. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb) 07. Coldplay (live).mp3 (9,5 mb)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu